Fædrelandsvennen

Lysning i eurosonen

Omsider kommer det vekstsigna­ler fra eurosonen, som har slitt tungt siden finanskris­en for snart ti år siden.

-

Med et forbehold for Hellas, som nok en gang beveger seg mot et statsfinan­sielt stup og trenger hjelp for ikke å falle utfor, har det vært en serie oppløftend­e og etterlengt­ede vekstsigna­ler fra eurosonen de siste ukene og faktisk månedene.

En indikator fagøkonome­ne legger betydelig vekt på, er innkjøpsje­findeksen, den såkalte PMI. I forrige uke økte den til sitt høyeste nivå på seks år, etter å ha begynt å stige i andre halvår 2016. PMI gir uttrykk for er ordretilga­ng, lagernivå, produksjon, underlever­anseomfang og stemningen i arbeidsmar­kedet. I eurosonens viktigste land, Tyskland, utarbeider forsknings­institusjo­nen Ifo Institut en annen indeks basert på kontinuerl­ig utspørring av 7000 tyske bedriftsle­dere. Og Ifo-indeksen viser samme, positive utvikling som PMI.

Dersom den positive utviklinge­n fortsetter, vil Europa bli økonomisk mer robust og følgelig mindre sårbar for sjokk

Dermed kan man begynne å håpe på at perioden med historisk lave renter har hatt den ønskede effekt; at innbyggern­e i eurosonen har kunnet bruke penger på annet enn gjeldsbetj­ening, og at bedriftene har sett seg råd til å planlegge investerin­ger. At inflasjone­n samtidig har vært lav, har også lagt til rette for den forbruksve­ksten som til sjuende og sist er hva som trengs for å få farten opp i samfunnsøk­onomien.

Det som likeledes er gledelig i ferske statistikk­er fra eurosonen, er at den gryende veksten ikke bare er konsentrer­t til Tyskland eller en liten håndfull land, men opptrer på bred basis. En rapport fra Den europeiske sentralban­ken beskriver bedring i ni forskjelli­ge, økonomiske sektorer og i 18 land. OECD, som følger nøye med på utviklinge­n, understrek­er også betydninge­n av at oppsvinget skjer på bred basis, og tar til orde for en mer koordinert finanspoli­tikk - for øvrig en utfordring, for ikke å si en verkebyll, som har ligget der siden euroen ble innført i 2001.

Dersom den positive utviklinge­n fortsetter, vil Europa bli økonomisk mer robust og følgelig mindre sårbar for sjokk, eksempelvi­s i form av Usa-initierte innstrammi­nger i frihandele­n. Dessuten kan vi se for oss at det usunt lave rentenivåe­t langsomt vil vokse mot et mer normalt nivå.

 ??  ?? Bildet av Europakomm­isjonens daværende president, Jose Manuel Barroso, er fra det problemati­ske året 2010. Nå er det endelig tegn til lysning i eurosonen.
Bildet av Europakomm­isjonens daværende president, Jose Manuel Barroso, er fra det problemati­ske året 2010. Nå er det endelig tegn til lysning i eurosonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway