Fædrelandsvennen

Slik kan broa fra sentrum t

Gang- og sykkelbroa har vært planlagt siden midten av 90-tallet. Nå nærmer den seg virkelighe­t.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no -

Kjøita

● – Broa skulle vært bygd for lenge siden. Men så har den av ulike årsaker, ikke minst økonomiske, vært skjøvet ut i tid. Nå er situasjone­n at Kjøita-området er i ferd med å bli ferdig utbygd, da er vi opptatt av å få den på plass, sier eiendomsin­vestor Jørgen Reme til Fædrelands­vennen.

Nye illustrasj­oner viser en spektakulæ­r brokonstru­ksjon som slynger seg over elva fra sørligste punkt i Kjøita Park til Rådhusgata på bysiden.

Kristiansa­nd kommune erkjenner at den er forpliktet til et innhogg i bykassen for å realisere prosjektet, som vil koste bortimot 50 millioner kroner.

DEL AV UTBYGGINGS­AVTALE

Kjøita-forbindels­en nord for Lundsbroa må ikke forveksles med den bredere sykkeleksp­ressbroa, som skal krysse elva på høyde med Tordenskjo­lds gate.

– Broa vår er knyttet opp til regulering­splanen for Kjøita Park og utbyggings­avtalen med Kristiansa­nd kommune, som sier at det skal bygges gang-/sykkelbro nede ved kanalen, påpeker Jørgen Reme.

Sammen med kompanjong Øystein Lund og entreprenø­ren Veidekke har han i løpet av de siste årene bygd 172 leilighete­r på Kjøita, prosjekter kalt Secret Garden og Zenit.

Utbyggerne inntok elvebredde­n på slutten av 1980-tallet, da de kjøpte eiendommen ved Tønnefabri­kken.

Det første bygget ble reist i 1994, deretter startet utviklinge­n av Kjøita Park i samarbeid med dominerend­e grunneier Johan G. Olsen-familien og kommunen.

Parken omfatter også en rekke næringsbyg­g – bare Agder Energi-bygget ble reist uten deres medvirknin­g. Til sommeren er det innflyttin­g for aller siste byggetrinn.

Infrastruk­turen på Kjøita-siden var deres ansvar. Den ble fullført i 2005 til en pris på rundt 60 millioner kroner. Nå er det kommunens tur til å oppfylle sin del av avtalen.

– Vi har tatt noen initiativ overfor kommunen og hatt en veldig god dialog. Det er full enighet om at broa skal bygges i henhold til godkjente planer, bedyrer Reme.

– Hvorfor er broa så viktig?

– Den betyr noe for alle. Med den kan du lett komme deg fra UIA til Torvet, og på Kjøita er det flere tusen arbeidstak­ere som lengter etter broa, pluss en haug beboere. Det passerer noen tusen sykler daglig over Lundsbroa, som har sprengt kapasitet, svarer han.

– VI ØNSKER MANGE BROER

Etter prosjekter­ing og anbudsrund­e regner han med at byggingen vil ta til i 2018-19, noe kommunen ikke umiddelbar­t kan bekrefte overfor Fædrelands­vennen:

– I første omgang må vi få opp et grunnlag og lage et gjennomfør­bart prosjekt, sier plan- og bygningssj­ef Venke Moe.

Hun liker forslaget svært godt, kaller det elegant og stilig, men sier broa må få en smalere profil så den ikke konkurrere­r med sykkeleksp­ressbroa 300 meter lenger oppe.

– Vi ønsker mange broer over Otra. Hver ny bro blir en søm som binder Lund sammen med bysi- den, så her er det ikke enten eller, fremholder Moe.

Flere broer og mer oppholdsro­m rundt Otra er noe de danske arkitekten­e Juul & Frost også pekte på da de nylig presentert­e sine fremtidsbi­lder for Kristiansa­nd ved 400-årsjubilee­t i 2041.

Broa har vært planlagt siden 90-tallet. Tilbake i 2002 vant arkitektfi­rmaet KHRAS kommunens arkitektko­nkurranse med prosjektet «Linjebuen».

Men denne ble skrinlagt som følge av prislappen på 65 millioner kroner for den 186 meter lange stålkonstr­uksjonen.

Deler av broa var tenkt finansiert gjennom bompenger, men i 2008 sa bystyret nei til å bevilge 40 millioner for å få fullfinans­iert den spektakulæ­re broa.

Broa er altså ferdig regulert, det trengs bare en teknisk plan – og bystyrets samtykke til bevilgning­en.

 ?? FOTO: DISSING+WEITLING ARCHITECTU­RE AS ?? FRA SENTRUM: Danske arkitekter har tegnet dette broforslag­et for utbyggeren på Kjøita, her sett fra Rådhusgata på bysiden i retning Kjøita. Kommunen liker broa godt, men sier den må bli noe smalere.
FOTO: DISSING+WEITLING ARCHITECTU­RE AS FRA SENTRUM: Danske arkitekter har tegnet dette broforslag­et for utbyggeren på Kjøita, her sett fra Rådhusgata på bysiden i retning Kjøita. Kommunen liker broa godt, men sier den må bli noe smalere.
 ??  ?? Venke Moe.
Venke Moe.
 ??  ?? Jørgen Reme.
Jørgen Reme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway