Fædrelandsvennen

❞ Vi er jo privileger­te i dette landet som kan bruke så mye penger på dette.

Totalt vil nordmenn pusse opp for 74 milliarder i 2017, men 40 milliarder hadde vært nok for å oppretthol­de standarden på boligene.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Vi skal pusse opp bad og kjøkken, sier Heidi Erlandsen til Fædrelands­vennen.

Hun er en av mer enn 11.000 som var innom boligmessa i Sørlandsha­llen i helga. Dit gikk hun med samboeren Stein Erik Aas for å finne inspirasjo­n, nå som de skal pusse opp huset sitt, som ble bygd i 1986.

– Det har vært gjort mindre renovering­sarbeid i huset fram til nå, forteller Erlandsen som skal igang med den store, og kostbare jobben; kjøkken og bad.

– STORT OVERFORBRU­K

Tall fra Prognosese­nteret viser at nordmenn kommer til å bruke 74 milliarder på oppussing og vedlikehol­d av boliger i 2017. Det er en økning fra 30 milliarder kroner i 2003.

I tillegg bruker vi ti milliarder på hyttene våre. På Sørlandet vil vi bruke fem milliarder i år på å pusse opp hus og hytter.

I snitt bruker hver husstand 77.000 kroner på renovering og oppussing, og variasjone­ne er små når vi sammenlign­er regionene.

– Hvorfor bruker vi så mye penger på oppussing?

– Det skyldes flere årsaker. Vi har hatt 30 år med en oljedrevet økonomi og er et formuende folk. 60 prosent av eiermassen er eneboliger, og 80 prosent av befolkning­en eier sin egen bolig. I tillegg gjør klimaet at vi bruker mye tid inne, forklarer Bjørn-erik Øye i Prognosese­nteret, og legger til:

– Rent teknisk trenger vi ikke bruke mer enn 40 milliarder i året på vedlikehol­d av boligen for at den ikke skal synke i verdi. Det er et stort overforbru­k innvendig, sier han.

– BADET ET NYTELSESRO­M

Når vi først pusser opp, er det å male det vi gjør oftest – vi maler et nytt rom omtrent annethvert år. Men det er først og fremst bad og kjøkken vi bruker mye penger på. Det kan skyldes at disse rommene over tid har skiftet funksjon.

– Badet har gått fra å være et nødvendigh­etsrom til et nytelsesro­m for både menn og kvinner. Kjøkkenet har fullstendi­g endret karakter de siste 40 årene. Tidligere var dette et rom bak i huset hvor husmor lagde mat. Nå er kjøkkenet åpnet opp mot stuen og er et av de mest sentrale rommene i huset. Dessuten har vi fått mye mer teknisk og avansert utstyr. Nå har vi både innebygde kjøleskap, kaffemaski­ner og vinskap, sier Bjørn-erik Øye.

– Er vi litt forfengeli­ge?

– Ja, absolutt. Men det er en myte at vi pusser opp for andre enn oss selv. Vi bygger og vedlikehol­der for å skape trivsel rundt oss selv.

– NOE SOM SKILLER SEG UT Akkurat det med at badet har blitt et nytelsesro­m er noe Heidi Erlandsen og samboeren kjenner seg igjen i:

– Vi skal jo totalrenov­ere, så nå vil vi våkne opp til noe som gjør at vi får lyst til å stå opp om morgenen. Vi er jo privileger­te i dette landet som har råd til å bruke så mye penger på dette, sier hun.

Baderomsse­lger Thomas Bjørge fra Vigour nikker enig:

– Slagordet under logoen vår er faktisk «ren nytelse på badet», sier han.

– Hva er det folk ser etter når de skal ha nytt bad?

– De ser på design, og så vil de gjerne ha noe som skiller seg litt ut, samtidig som det er praktisk, svarer han.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Denne helga ble det arrangert boligmesse i Sørlandsha­llen. Arrangøren­e opplyste i går at det var drøyt 11.000 innom i løpet av helga.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Denne helga ble det arrangert boligmesse i Sørlandsha­llen. Arrangøren­e opplyste i går at det var drøyt 11.000 innom i løpet av helga.
 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Heidi Erlandsen og samboer Stein Erik Aas var på Boligmessa i Sørlandsha­llen denne helga.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Heidi Erlandsen og samboer Stein Erik Aas var på Boligmessa i Sørlandsha­llen denne helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway