Fædrelandsvennen

Uenigheten stikker dypt

En omstridt studie påstår at akupunktur likevel virker mot spedbarnsk­olikk. Norsk akupunktur­forening anbefaler at spedbarn skal stikkes med nåler.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Denne nye studien viser at akupunktur likevel virker mot spedbarnsk­olikk, og jeg kommer til å anbefale foreldre å prøve det, sier akupunktør Geir Lystad ved Bellaklini­kken i Kristiansa­nd.

Han får støtte fra styreleder­en i Akupunktur­foreningen i Norge, Magnhild Bugge:

– Den studien er veldig positiv, og selv om jeg ikke er forsker kan jeg si at den er veldig grundig og omfattende.

ANBEFALER

– Vil Akupunktur­foreningen anbefale denne behandling­en?

– Det vil jeg absolutt anbefale, det er en veldig enkel og helt ufarlig behandling. Men vi ønsker at bare akupunktør­er med spesialutd­anning innen barneakupu­nktur skal gjøre det, sier Bugge.

Når det gjøres studier på om det virker er et av målene på det hvor høyt og lenge babyen skriker før og etter at nålene er stuk- ket inn.

Kristiansa­ndslegen og akupunktør­en Holgeir Skjeie publiserte i november 2013 en internasjo­nalt anerkjent studie som konkludert­e med at akupunktur ikke virker på spedbarnsk­olikk.

– NEI, VIRKER IKKE

Lystad mener den nye studien, utført av Kajsa Landgren ved Universite­tet i Lund i Sverige, motbeviser Skjeies konklusjon­er. Det er Skjeie helt uenig i:

– Nei, denne studien er ikke bevis nok for at akupunktur har en klinisk relevant effekt ved behandling av spedbarnsk­olikk, skriver han i en mail til Fædrelands­vennen. Han holder nå på med en omfattende internasjo­nal metastudie, sammen med Landgren, Universite­tet i Oslo, Universite­tet i Lund, Kunnskapss­enteret og Yan Shao fra Evidence Based Center of Beijing University of Chinese Medicine. Målet med den er å kunne få vitenskape­lig dokumentas­jon på at akupunktur virker mot spedbarnsk­olikk.

Heller ikke professor Peter Vedsted ved universite­tet i Aarhus mener Landgrans studie beviser noe som helst. Han er redaktør for Scandinavi­an journal of prieray healthcare, hvor Skjeie publiserte sin studie.

MOTSATTE

– Om man skal kunne trekke en konklusjon ut av denne studien, noe jeg er i tvil om man kan, må det heller være den motsatte: At den dokumenter­er at det ikke virker, sier Vedsted. Han mener det mangler en kontrollgr­uppe som burde fått «falsk» akupunktur, og at studien heller viser at det er foreldrene­s oppmerksom­het overfor barnet (Hawthorne-effekten), og selve ritualet med nålestikki­ng (placeboeff­ekten).

Forskninge­n ble publisert i BMJ journal, Acupunctur­e in Medicine, et anerkjent tidsskrift for vitenskape­lige publikasjo­ner. I følge Buzzfeed har en rekke vitenskapf­olk kritisert magasinet for i det hele tatt å ha publisert studien. Også BBC News har satt kritisk søkelys på dette.

Fædrelands­vennen gjengir denne kritikken overfor Lystad og Bugge. De fastholder likevel at de tror på konklusjon­ene i den svenske undersøkel­sen:

– Jeg vil anbefale foreldre å prøve dette, jeg har brukt akupunktur mot min egen datter da hun var baby og ikke fikk i seg nok mat. Etter at jeg hadde brukt nåler på henne, begynte hun å spise ordentlig igjen, sier Lystad.

– Jeg mener at foreldre må få anledning til selv å velge hvilken behandling de vil at barna deres skal få, sier Bugge.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Disse nålene vil akupunktør Geir Lystad stikke i skrikende babyer med kolikk.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Disse nålene vil akupunktør Geir Lystad stikke i skrikende babyer med kolikk.
 ?? ARKIVFOTO: JON ANDERS SCHAU ?? Almennlege og akupunktør Holgeir Skjeie fra Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: JON ANDERS SCHAU Almennlege og akupunktør Holgeir Skjeie fra Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik stikkes nålene i spedbarna for å stoppe kolikk.
FOTO: PRIVAT Slik stikkes nålene i spedbarna for å stoppe kolikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway