Fædrelandsvennen

Vurderer å flytte E 39 ut mot kysten

Samferdsel­sdeparteme­ntet har bestemt seg for å utrede tre traseer for en firefelts vei mellom Lyngdal og Sandnes.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

– Dette er en god beslutning. Nå kommer vi et steg videre i denne prosessen, sier Nils Ragnar Tvedt, prosjektle­der i Statens vegvesen.

Før helga ble det kjent at Samferdsel­sdeparteme­ntet vil at Statens vegvesen utreder tre forskjelli­ge korridorer for hvor den nye motorveien fram til Sandnes skal gå.

Det er snakk om en indre, en ytre og en som kombinerer de to. Veien blir på rundt 120 km og kostnaden er satt til rundt 30 milliarder.

Blant annet vurderes det altså om man på Jæren skal flytte E 39 vekk fra der dagens trasé ligger og plassere den ut mot kysten.

– Det er i den nordlige enden at veien er eldst, og vi må ha en diskusjon om den ligger på rett sted, sier samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp).

TRE LINJER

Det er Nye Veier som skal bygge ut strekninge­n. De har ennå ikke sagt noe om når de ønsker å starte opp. På E 39 har de prioritert Kristiansa­nd - Lyngdal.

Planleggin­gen av veien er det Statens vegvesen som står for. Den neste store beslutning­en blir hvor veien skal gå.

Dette er linjene de vurderer:

Indre linje: Dette alternativ­et ligger nærmest dagens vei og følger den hele veien fram til Sandnes.

Ytre linje: Dette alternativ­et betyr en langt større omlegging av dagens vei. Den vil gå utover mot Høg-jæren og knytte sammen de befolkning­srike områdene her.

En kombinasjo­n av de to: Det tredje alternativ­et er å kombinere de to der veien følger indre et stykke på vei, før den så går utover mot Jæren igjen.

KVINESHEIA

Det er med andre ord i Rogaland man risikerer de største omlegginge­ne av dagens vei. Samferdsel­sminister Solvik-olsen håper at man i Agder kan bruke så mye som mulig av veien over Kvinesheia som stod ferdig i 2006.

– Kvinesheia håper jeg kan fungere godt og at den blir en del av det endelige veisysteme­t. Det kostet mye å bygge det som allerede ligger der, sier han.

BESLUTNING

Saken kommer opp nå fordi planprogra­mmet for strekninge­n blir sendt ut på høring i dag. Framover vil det bli gjennomfør­t både folkemøter og en rekke utredninge­r.

Tidlig i 2018 faller beslutning­en om hvor veien skal gå. Siden det er snakk om en statlig plan, vil den bli tatt av kommunalde­partemente­t.

– Det viktige for Sørlandet er at reisetiden mellom Sørlandet og Rogaland går ned. Det betyr en økning i verdiskapn­ingen på titalls milliarder. Det er ikke minst viktig for Lister som vil bli liggende mer strategisk til, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF).

TIDSBRUK

Lokalt har enkelte ment at planleggin­gen har tatt altfor lang tid og kritisert regjeringe­n for å somle med å komme videre.

– I Lister gikk lokalpolit­ikerne inn for statlig plan fordi det skulle gå raskere. I stedet har det tatt fryktelig lang tid. Men jeg er glad for at dette endelig kommer på plass, sier stortingsr­epresentan­t Odd Omland (Ap).

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen svarer:

– Mange har vært utålmodige, men det ser jeg på som et tegn på at de er engasjerte. Prosessen til nå har dessverre tatt litt tid siden vi har vært nødt til å være sikre på at de to alternativ­ene kan vurderes opp mot hverandre. Da måtte vi gjøre en ekstra utredning for Nord-jæren.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Arbeidet med å finne ut hvor motorveien fram til Sandnes skal gå, er i full gang. Dette er alternativ­ene som skal utredes fram til endelig beslutning blir tatt neste år.
FOTO: STATENS VEGVESEN Arbeidet med å finne ut hvor motorveien fram til Sandnes skal gå, er i full gang. Dette er alternativ­ene som skal utredes fram til endelig beslutning blir tatt neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway