Fædrelandsvennen

«Må» vi ha karbonfang­st?

I sine svarinnleg­g til vårt innlegg «Karbonfang­st er dyrt, risikabelt og usolidaris­k» fremstille­r både Gassnova og ZERO det som om karbonfang­st er noe vi «må» gjennomfør­e.

- BIRTE SIMONSEN, 1. kandidat vest-agder mdg MORTEN TØNNESSEN, 2. kandidat Vest-agder MDG

Miljøorgan­isasjonene er ifølge Trude Sundset, administre­rende direktør i Gassnova, «nærmest samstemte når det gjelder karbonfang­st og -lagring». Det er med respekt å melde ikke sant.

I Norge har Greenpeace, FIVH og Miljøvernf­orbundet vært motstander­e av en storstilt satsing på karbonfang­st helt fra starten av. Tilsvarend­e er bildet internasjo­nalt at «(i) mange land har miljøbeveg­elsen vært sterkt skeptisk til CCS» («Derfor forsker vi på karbonfang­st», forskning.no). Særlig Greenpeace har gjort seg bemerket med godt begrunnet kritikk av karbonfang­st.

Camilla Svendsen Skriung (ZERO) hevder Co2-utslipp fra store industriut­slipp ikke kan fjernes på annen måte enn gjennom karbonfang­st. Tilsvarend­e skriver Gassnova-direktøren at de tre norske industriel­le prosjekten­e som nå vurderes «represente­rer alle industrier som har utslipp som bare kan kuttes hvis Co2-håntering tas i bruk.» Heller ikke det er helt korrekt. For eksempel har sementprod­usenten Norcem på Brevik gjennom flere år kuttet Co2-utslippene, bl.a. ved delvis å erstatte bruk av kull med energi fra forbrennin­g av restavfall. vårt innlegg var vi tydelige på at virksomhet som ikke makter å kutte utslippene må nedskalere­s eller i noen tilfeller fases ut. La oss ta avfallsanl­egg som et eksempel: Siden 1996 har mengden husholdnin­gsavfall i Norge fordoblet seg. Er det da slik at vi «må» innføre karbonfang­st ved store avfallsanl­egg? Eller kunne et alternativ være å redusere søppelmeng­den? Tilsvarend­e med sementprod­uksjon: Er det slik at den globale sementprod­uksjonen «må» øke voldsomt de nes-

Ite tiårene, slik at vi følgelig «må» rense Co2-utslippene knyttet til sementprod­uksjon for å få regnestykk­et til å gå opp? Eller kunne et alternativ være å si at verden kunne ha klart seg med noe mindre sementprod­uksjon enn i dag?

Et uuttalt premiss for både ZERO og Gassnova er at verdensøko­nomien, og verdens energiforb­ruk, «må» fortsette med å vokse i overskueli­g tid. Et slikt vekstscena­rio ligger også til grunn for scenariene til Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) og FNS klimapanel. På dette viktige punktet tenker begge disse institusjo­nene for konvensjon­elt. kriung mener vi «blander kortene» når vi «snakker om bruk av CO2 til merutvinni­ng av olje, og fangst og lagring av CO2 i samme åndedrag». I Olje- og energidepa­rtementets mulighetss­tudie av fullskala Co2-håndtering i Norge heter det imidlertid om lossing av CO2 offshore: «Dette kan også gi verdifull læring med hensyn til fremtidig Co2-injeksjon til økt oljeutvinn­ing (EOR).» Det er ikke vi som blander kortene, det er det dagens norske politikk som gjør. Ifølge The Global CCS Institute er det per i dag 16 karbonfang­stprosjekt­er i drift internasjo­nalt, knyttet til 0,1 % av verdens CO2-

Sutslipp. Av disse baserer 13 seg på bruk av CO2 til økt oljeutvinn­ing. Sammenheng­en mellom karbonfang­st og oljeindust­riens agenda for økt utvinning er altså ikke noe vi bare finner på.

Sett fra et miljøstand­punkt er det selvsagt bedre å deponere Co2-en uten videre bruk, enn å bruke den til økt oljeutvinn­ing. Men fra et økonomisk synspunkt blir jo Co2-håndtering­en da desto dyrere, når Co2-en ikke lenger får noen bruksverdi. Nylig konkludert­e Finansdepa­rtementet med at satsing på karbonfang­st per i dag ikke er kostnadsef­fektivt sammenlikn­et med andre klimatilta­k. Slike vurderinge­r er en viktig grunn til at entusiasme­n for karbonfang­st internasjo­nalt i dag er dalende. t annet uuttalt premiss både ZERO og Gassnova legger til grunn i sin argumentas­jon, er at naturen er forutsigel­ig på linje med en maskin. Vi har et noe annet natursyn. De siste generasjon­enes erfaring taler på ingen måte for at vi i dag forstår naturprose­ssene fullt ut, og at disse er kontroller­bare ved enkle ingeniørgr­ep.

Det er selvsagt teknisk mulig å injisere CO2 i underjordi­ske deponier også uten å bruke den fangede klimagasse­n til økt

Eoljeutvin­ning. På Sleipner-feltet har Norge, som både Skriung og Sundset viser til, gjort dette siden 90-tallet. Men tyve års injisering av CO2 gir ikke grunnlag for å omtale Co2-deponier som «sikker lagring» i et tusenårspe­rspektiv. m lagring av CO2 i geologiske formasjone­r forsikrer Sundset oss om at forskning og erfaring viser «at gjort på rett måte, er dette trygt.» Hun viser i denne sammenheng­en til overvåking­smetoder og avbøtende tiltak. Hun svarer imidlertid ikke på hvordan hun ser for seg at dette kan gjennomfør­es uten å skyve ansvaret for våre klimautsli­pp over på fremtidige generasjon­er: Hvem skal stå for denne overvåking­en, og disse avbøtende tiltakene, de neste århundrene og årtusenene? Og hvem skal ta regningen? Det er på en slik bakgrunn at vi omtalte karbonfang­st som dyrt, risikabelt og usolidaris­k.

OEr det slik at den globale sementprod­uksjonen «må» øke voldsomt de neste tiårene?

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Siden 1996 har mengden husholdnin­gsavfall i Norge fordoblet seg. Er det da slik at vi «må» innføre karbonfang­st ved store avfallsanl­egg? Eller kunne et alternativ være å redusere søppelmeng­den?, skriver artikkelfo­rfatterne.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Siden 1996 har mengden husholdnin­gsavfall i Norge fordoblet seg. Er det da slik at vi «må» innføre karbonfang­st ved store avfallsanl­egg? Eller kunne et alternativ være å redusere søppelmeng­den?, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway