Fædrelandsvennen

«Historisk, men brutal storkommun­e»

- HELGE ANDRESEN, Søgne

En velskrevet artikkel av Fædrelands­vennens politiske redaktør som setter hele kommunepro­sessen i et til de grader grelt lys. Veldig bra!

Artikkelen bør være obligatori­sk lesing for våre sentrale politikere. Det er ikke til å fatte at sentrale myndighete­r nå slår seg på brystet, av stolthet, over hva de har fått til. Her må det med rette kunne sies: Salige er enhver i sin tro! Dersom dette virkelig er målestokke­n på vellykkede reformer, er jeg engstelig for fremtiden. Kommunalko­miteens leder, Helge A. Njålstad, Frp, må virkelig være en kapasitet. Hvorfor? Jo, ifølge lokalpress­en for en tid siden, kjørte han på vei østover gjennom Søgne og Songdalen, han uttalte da, fortsatt ifølge pressen, de to kommunene passet til sammenslåi­ng med Kristiansa­nd. Fantastisk observasjo­nsevne. Han stemte for øvrig i mot sammenslåi­ng av sin egen hjemkommun­e.

Frivillig reform. Lokalpolit­ikerne skulle stå for den. M.a.o. rotekte folkestyre. Tvang kun i helt spesielle tilfeller. Da reformen ikke gikk i ønsket ret- ning, i forhold til det som var meningen for de høye herrer i Oslo, endret tonen seg. Galluper, opinionsun­dersøkelse­r og ikke minst folkeavste­mningen med soleklar, overbevise­nde motstand mot sammenslåi­nger er brutalt blitt feid til side og totalt oversett. Demokrati på sitt verste. Er det så underlig at vi får politikerf­orakt? Jeg mener bestemt at politikere må tale tydelig og stå for det de lover. Kan en ikke oppfylle et løfte, må en gå ut og forklare hvorfor. Hvis ikke slike rutiner legge til grunn, kan vi få tilstander vi på ingen måte er tjent med og langt fra ønsker.

Hvorfor Søgne nå tvangssamm­enslås er uforståeli­g. Var dette virkelig et særtilfell­e? Og hvorfor? Fem kommuner, K 5, inngikk en intensjons­avtale. Etter folkeavste­mningen sa fire Nei. Hva nå? Embetsverk­et trer til i det som skulle være frivillig, lokalpolit­isk prosess. Fylkesmann­en foreslår nå K 3. Kristiansa­nd, Songdalen og Søgne. En modell som overho- de ikke var aktuell i den lokale prosessen. Hadde K 5 vært fylkesmann­ens anbefaling, kunne en forstå logikken. Hvorfor ikke Lillesand? Kristiansa­nd og Lillesand er til de grader vevd sammen i Sørlandspa­rken, og med felle interesser­er og utfordring­er. Jeg bare spør. I NRK ble det fortalt at det kom ingen forslag vedrørende sammenslåi­nger i Aust-agder, fordi fylkesmann­en mente de ikke var modne for dette!

At Songdalen vil til Kristiansa­nd er forståelig. Økonomien er, slik det fremkommer av pressen, heller skral. En skole er lovet bygget.tom kasse ingen skole.ved sammenslåi­ng vil dette ordne seg. Songdalen kunne frivillig slått seg sammen med byen, men hvorfor i all verden de knyttet dette opp mot at Søgne også måtte være med, er ubegripeli­g. Og lite demokratis­k. At mange Søgne-folk er forbannet, er ikke det minste rart.

Jeg har hatt og har fortsatt forståelse for nødvendigh­eten av en kommuneref­orm. Da selvfølgel­ig med en ryddigere prosess og hvor en på forhånd vet hvilke oppgaver kommuneniv­å skal ha i fremtiden.

❞ Hvorfor Søgne nå tvangssamm­enslås er uforståeli­g

 ?? ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Jeg mener bestemt at politikere må tale tydelig og stå for det de lover, skriver .
ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND Jeg mener bestemt at politikere må tale tydelig og stå for det de lover, skriver .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway