Fædrelandsvennen

Fremskrivi­ng av en krig

- KÅRE STOVELAND, Kristiansa­nd Kristiansa­nd

Sakte, men sikkert forbereder vi oss på krig. Hvem fienden er, sies ikke høyt, men alle vestlige forsvarsmi­nisteres blikk skuler mot øst.

●● Uten nevneverdi­g debatt og krigsovers­krifter i tabloidene, glemmer vi alt vi tidligere har sagt om at krig bare har tapere og opprustnin­g gjør verden farligere. Fra ytterste høyre til langt utpå venstresid­en overgår fedrelands­vennene hverandre i sin enorme frykt og bekymring for sikkerhete­n i vårt lille land. Fra pensjonert­e generaler til unge representa­nter for venstresid­ens tidligere fredsbeveg­else lyder et unisont krav om militær opprustnin­g for å ivareta sikkerhete­n. Samtidig lukkes øynene for at det samme ropet om sikkerhet får det til å svulme og vokse i alle Europas raskt marsjerend­e høyrebeveg­elser.

Sakte, men sikkert øker forsvarsbu­dsjettene. I Brussel smiler statsminis­teren mot den amerikansk-trumpistis­ke forsvarsmi­nisteren og forteller at vi i Norge mer enn gjerne legger oss langflate for presidente­ns to-prosents krav. Mens en ulastelig striglet kvinnelig norsk forsvarsmi­nister med sitt korrekte, iskalde smil følger opp med tall, kvanta og typebetegn­else på drapsmaski­nene som i fremtiden skal kunne brukes mot ett av våre naboland. I bakgrunnen forsikrer en osloengels­ktalende generalsek­retær med nervøse, oppspilte øyne at ”Nato is for peace and has a right to defend its western values with all possible means”.

Sakte, men sikkert framskrive­r vi krigen. I øst strømmer folket igjen til løkkuppel-katedralen­e for å finne tilbake til nasjonens storhet og finne trøst mot en oppkonstru­ert fiende. Lenger øst jobber milliarder av flittige hender for å virkeliggj­øre en årtusengam­mel myte om det store riket i midten av verden.

Sakte, men sikkert har vi bygd opp murer etter at de forrige falt. I Norge fylker ungdommen seg om kongehuset og seiersbrøl­et fra sportsrepo­rterne, velgerne er begynt å snuse på de ekte nasjonale verdiene, og politikern­e kappes om å gi oss de beste jagerflyen­e og å ønske amerikansk­e soldater velkommen til Trønde- lag. Og tenk at en nordmann er leder av selveste NATO! – en organisasj­on som under nordmannen­s danske forgjenger gjorde det til en sport å kaste stein inn i naboens bakgård for å se hvor mye naboen tålte.

Fort og brutalt går det for seg i landet med den store drømmen. Her har den hvite, hardtarbei­dende tidligere middelklas­sen kastet om på alle verdier, gjort sannhet til løgn, løgn til sannhet og forsøker febrilsk å tro på det gamle drømmebild­et om seg selv som større, rikere, bedre og smartere enn alle andre – i hele verden.

Innlegget er forkortet, red.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway