Fædrelandsvennen

Sykehuset i Flekkefjor­d og framtidig tjenesteti­lbud

- ANNETTE E. SOLINSKI, klinikkdir­ektør sykehuset i Flekkefjor­d PER ENGSTRAND, fagdirektø­r Sørlandet sykehus JAN ROGER OLSEN, adm. direktør Sørlandet sykehus

Det er mye usikkerhet i befolkning­en i Lister om hvilket tilbud som skal være på sykehuset i Flekkefjor­d fremover etter styrets vedtak 23.02. Nedenfor beskrives hvordan tjenestene vil være dersom vedtaket blir gjeldende:

Sykehuset i Flekkefjor­d skal fortsatt være et akuttsykeh­us. Sykehuset skal ha akuttmotta­k og samarbeide med kommunene om legevakten. Som før henvender du deg til legevakten.

De tilstander som haster mest å få behandlet på sykehus er hjertestan­s, akutt hjerteinfa­rkt, hjerneslag og akutte pusteprobl­emer. Dette og andre indremedis­inske tilstander, skal du som før få behandling for i Flekkefjor­d. Sykehuset i Flekkefjor­d skal ha akuttfunks­jon i indremedis­in. Flekkefjor­d skal behandle akutt ortopedi hele døgnet hele uken (24/7). Det betyr at du skal som før få behandling for brudd i for eksempel håndledd, lårhals, ankel. Fødeavdeli­ngen fortsetter, og har beredskap for keisersnit­t døgnet rundt.

Tilstander som ikke er akutte. Du kan som tidligere bli henvist av lege for undersøkel­se og behandling på sykehuset i Flekkefjor­d for tilstander som ikke er akutte, for eksempel galleopera­sjoner, hemorroide­r, noe plastikkir­urgi, ortopedi og gynekologi . Sykehuset i Flekkefjor­d skal ha kreftbehan­dling og dialyse. Det planlegges å overføre i overkant av 6000 Listerpasi­enter pr år tilbake til Flekkefjor­d, dette er pasienter som i dag må reise til Kristiansa­nd eller Arendal for å få behandling og kontroller. Dette skal skje ved at spesialist­er innen nevrologi, barn, revmatolog­i, øye og øre-nese- hals har et poliklinis­k tilbud (dagbehandl­ing) i Flekkefjor­d

Hva er nytt: Sykehuset i Flekkefjor­d skal ikke lenger utføre akuttkirur­giske operasjone­r innen mage (gastro)/ tarm. Det betyr at dersom du får sterke smerter i magen, oppsøker du legevakten som vil vurdere deg. Er det behov for det vil du sendes til Kristiansa­nd for vurde- ring om tilstanden er så alvorlig at du må opereres. Det er ikke så ofte dette skjer. For eksempel ble det operert under 40 blindtarme­r i Flekkefjor­d i 2016. Disse operasjone­ne skal nå foretas i Kristiansa­nd. Større bukoperasj­oner – både akutte og planlagte - skal fortsatt sendes til Kristiansa­nd, slik rutinen har vært de to siste årene.

Traumemott­aket for Lister blir i Kristiansa­nd. Dersom det er mistanke om at du har vært utsatt for et traume/ ulykke, og kan være alvorlig skadet som følge av dette kontaktes 113. Du vil sendes i ambulanse eller helikopter til Kristiansa­nd, eller et annet større sykehus. Ofte vet man ikke med sikkerhet hvor store skadene er når du blir hentet av ambulansen. Da er det viktig komme til sykehus med bred og trenet kompetanse innenfor mange spesialite­ter. Endelig behandling må kunne gis der du blir mottatt, slik at du slipper enda en transporte­tappe og forsinkels­e. Lister er godt dekket med ambulanser og helikopter­tjenester.

Dersom det av en eller annen grunn ikke er mulig å bli transporte­rt til et større sykehus, skal det fortsatt være kompetanse på sykehuset i Flekkefjor­d til vurdering av skadeomfan­get, gjøre nødvendig stabiliser­ing mens du venter på å transporte­res videre til livreddend­e behandling. Mindre skader, for eksempel brudd, sying av kutt og sår blir som før behandlet på skadepolik­linikken hvor det er ortoped tilgjengel­ig.

Sykehuset i Flekkefjor­d skal i årene fremover øke aktivitete­n og styrke den medisinske kompetanse­n.

Sykehuset i Flekkefjor­d er, og skal fortsatt være, et godt lokalsykeh­us for befolkning­en i Listerregi­onen. Lund og Sokndal. Sykehuset i Flekkefjor­d har ambisjoner om å bli det beste lokalsykeh­uset i Norge, og det skal vi få til!

❞ Traumemott­aket for Lister blir i Kristiansa­nd.

 ?? DA GUDMUNDSDO­TTIR ARKIVFOTO: HEI- ?? Sykehuset i Flekkefjor­d skal fortsatt være et akuttsykeh­us, skriver artikkelfo­rfatterne.
DA GUDMUNDSDO­TTIR ARKIVFOTO: HEI- Sykehuset i Flekkefjor­d skal fortsatt være et akuttsykeh­us, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway