Fædrelandsvennen

Slik får du bedre form og helse

-

Om du aldri har trent før, vil formen bedres raskt i oppstarten.

Noen ekstra kilo kroppsvekt er knyttet til økt risiko for flere sykdommer. Men det er fint mulig å kompensere for denne økte risikoen med trening.

For å sikre best mulig helse, selv med noen ekstra kilo, er det noen konkrete tips til hvordan du bør trene.

KONDIS ELLER STYRKE?

Ifølge Statistisk sentralbyr­å har 28 prosent av den norske befolkning en BMI på over 27. Har du BMI på over 25 regnes du som overvektig.

– Det finnes ikke mange som er kjempetjuk­ke og i god form, men det finnes mange som er overvektig­e og i god form, slår Ulrik Wisløff ved St.olavs hospital i Trondheim fast.

Med god form mener han trening. Fortrinnsv­is kondisjons­trening.

– Det er kondisjon som er nøkkelen til hvordan det går. Man skal helst trene både kondisjon og styrke, men de store studiene viser at kondisjon er den viktigste parametere­n for helsen både i et kortsiktig og langsiktig perspektiv. Jeg sier ikke at styrke ikke er viktig, men det er ikke målt i samme grad, sier Wisløff.

FORM VIKTIGERE

I USA har man blant annet begynt å måle kondisjone­n til folk. Går man til legen kan man enten bli bedt om å fylle ut et spørreskje­ma om trening, eller man kan ta en test på hvordan formen er.

For ifølge Wisløff er form viktigere enn sykdommer.

– Det er en god nyhet for de som har hjertesykd­om. Kondisjons­nivået sier mer om fremtiden enn noe annet. Dessverre starter mange å trene først etter at de har fått hjerteinfa­rkt, kanskje burde de begynt tidligere, da kunne de forebygget sykdommen, sier Wisløff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway