Fædrelandsvennen

Aps manglende likestilli­ng

Ap har vært en forkjemper for likestilli­ng. Men når partiet er så tydelig i sin kritikk av andre virksomhet­er, må det være flaut at det selv skårer lavest på likestilli­ng blant fylkeslede­re.

-

NRK har foretatt en gjennomgan­g av alle politiske partiers fylkeslede­re. Resultatet er overrasken­de. Dårligst kvinneande­l av samtlige partier har Ap. Der er 90 prosent av fylkeslede­rne menn. I partier som SV, MDG og Venstre er kjønnsbala­nsen tilnærmet 50/50, mens Sp og Frp kommer nærmest Ap med henholdsvi­s 21 prosent og 16 prosent kvinner.

Når partiet står i front, må det regne med fokus på egen situasjon.

Arbeiderpa­rtiet har vært en forkjemper for likestilli­ng. Det tjener partiet til ære at det har stått i front i en rekke viktige reformer som har bidratt til bedre kjønnsbala­nse i samfunnet.

Men når partiet står i front, må det regne med fokus på egen situasjon. Og når Aps fremste representa­nter kommer med krass kritikk av andre på likestilli­ngsområdet, fremstår den voldsomme mannsdomin­ansen blant egne fylkeslede­re i et underlig lys.

Det er ikke lenge siden Ap kjørte en offensiv i Stortinget­s spørretime mot regjeringe­n for manglende likestilli­ng på viktige felt. Partiet kritiserte H og Frp på sju konkrete områder, blant annet manglende kjønnsbala­nse i ledelsen av politiet, næringsliv­et og innen lærerutdan­ningen. Aps nestleder Hadja Tajik sa i den sammenheng til ABC Nyheter at hun var «dypt bekymret» over denne utviklinge­n. Det er slike uttalelser Ap-ledelsen må regne med å få i retur når det fremkommer oversikter som viser at Ap selv sliter på et viktig område.

Så skal det i rettferdig­hetens navn sies at Ap er blant de beste partiene når det gjelder representa­sjon av begge kjønn i stortingsg­ruppa. Partiet var blant de første som innførte kvotering slik at mann og kvinne har annenhver plass på stortingsl­istene. Partiet har også som prinsipp at alle verv, utvalg og oppnevnels­er i partiet skal ha 50 prosent representa­sjon av begge kjønn. Men det hører også med til dette bildet at mens Ap var en pioner gjennom utnevnelse­n av Gro Harlem Brundtland som partileder og statsminis­ter, har partiet kun hatt mannlige ledere siden. Alle andre stortingsp­artier har i samme tidsrom hatt kvinnelige ledere.

Ap har fremdeles en likestilli­ngsjobb å gjøre på hjemmebane.

 ??  ?? 17 av 19 fylkeslede­re Ap er menn. På bildet: partileder Jonas Gahr Støre.
17 av 19 fylkeslede­re Ap er menn. På bildet: partileder Jonas Gahr Støre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway