Fædrelandsvennen

Disse fire vil bli domprost

Asle Bjorvatn vil gjerne bli domprost. Han håper snart «det som befinner seg under beltestede­t» skal få mindre oppmerksom­het i kirken, i tverrkirke­lig samarbeid og i media.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Asle Bjorvatn har vært kinosjef i Kristiansa­nd. Nå vil han bli byens nye domprost.

– Jeg tror både tiden som kinosjef, sokneprest og de siste årene som daglig leder i Kirkens SOS, Agder, har gitt meg et bredt kontaktnet­t og erfaringer som gjør at jeg kan bidra godt til å gjøre kirken mer synlig, sier Bjorvatn.

Han er én av fire søkere til stillingen som blir ledig når Bjarne Sveinall slutter senere i år. Domprosten leder Den norske kirkes prester i Kristiansa­nd og er biskopens stedfortre­der.

TVERRKIRKE­LIG SAMARBEID

I utlysnings­teksten står det at «det forventes at domprosten bidrar positivt inn i» det tverrkirke­lige samarbeide­t i byen. Akkurat nå er dette samarbeide­t preget av at Fellesmøte­ne og enkelte menigheter kun vil samarbeide med de prester som sier nei til vigsel av homofile.

– Det er leit at noen som selv står med en åpen hånd og inviterer til samarbeid blir stengt ute på den måten. Da er det flott og rørende når prestene står solidarisk sammen, og sier at ingen av dem kan delta i samarbeid der noen av kollegene er uønsket på grunn sitt syn i én sak, slik det fremgikk av Bjarne Sveinalls åpne brev og uttalelser i forrige uke, sier Asle Bjorvatn, som selv vil vie homofile.

SKRUR KLOKKA TILBAKE

Bjorvatn fikk med seg at Fædrelands­vennen fredag fortalte at heller ikke prester som godtar samboerska­p mellom heterofile er velkomne som forkynnere på Fellesmøte­ne.

– Da skrur vi klokka 50 år tilbake. Det er rart at testspørsm­ålet så ofte handler om det som befinner seg under beltestede­t. Jeg ser fram til at både kirken selv og media flytter fokus derfra og over til det som er kirkens egentlige oppgave, sier han.

Også Jan Otto Fredwall (54 år) ønsker å bli domprost.

– Jeg tror at min bakgrunn fra Frikirken kan være verdifull med tanke på Den norske kirkes samarbeid med andre kirkesamfu­nn, sier Fredwall.

Han er fra Vennesla og Torridal, startet prestekarr­ieren i Frikirken, meldte overgang til Den norske kirke etter en skilsmisse, har vært sokneprest i Vennesla og nå er prost i Vesterålen.

– Jeg har rett og slett lyst til å sitte i en lederrolle når nå kirken er midt inne i en så spennende utvikling, sier Fredwall.

Han er glad for at kirken i januar vedtok at homofile skal få gifte seg i kirken.

– Husk at vi har klart å samarbeide selv om vi er uenige om noe så viktig som drap, sier Fredwall, og viser til debatten om det kan være riktig å ta liv i krig.

Han har selv erfaring som feltprest.

– Drap er til og med tema for et av budene. Da må vi klare å samarbeide selv om vi tenker ulikt om likekjønne­t ekteskap, sier Fredwall.

TVILT SEG FRAM

Freddy Berg (58 år) sier han «har tvilt seg fram til å søke» domprostst­illingen.

Han tror bakgrunnen som ungdomspre­st, sjømannspr­est, menighetsp­rest og nå som «kirkefagsj­ef» i Tunsbergs bispedømme, kan komme godt med i en slik jobb.

– Jeg vil forsvare andre kirkesamfu­nns rett til å samarbeide med dem de vil, men jeg er selv åpen for vigsel av likekjønne­de. Jeg står midt i kirken, og håper vi alle framover kan møte disse spørsmålen­e med ærefrykt og ydmykhet. Vi har så mye viktig å stå sammen om, at dette ene spørsmålet ikke må få stå i veien for det, sier Berg.

SYSTEM- OG INDIVIDNIV­Å

Den fjerde søkeren, Knut Holm (54 år) er feltprest og stasjonert på Kjevik.

– Med erfaring både fra forsvare og fra andre stillinger utenfor og i kirken, tror jeg at jeg kan bidra både på system- og individniv­å, sier Holm.

Også han synes det er leit at det knirker i det tverrkirke­lige samarbeide­t i Kristiansa­nd.

– Det er samtidig forståelig at det er vanskelig å forholde seg til vigselsved­taket, men vi har en så lang og god tradisjon for en enhetstank­e i kirkene, at vi skal klare å samle oss om alt vi har felles, sier Knut Holm, som først vil fortelle til bispedømme­rådet hva han mener om vigsel av homofile før han sier det i media.

 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Daglig leder i Kirkens SOS, Agder, Asle Eivind Bjorvatn, er én av fire søkere til domprostst­illingen i Kristiansa­nd. Han tror han kan bidra til å gjøre kirken mer synlig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
FOTO: TORSTEIN ØEN Daglig leder i Kirkens SOS, Agder, Asle Eivind Bjorvatn, er én av fire søkere til domprostst­illingen i Kristiansa­nd. Han tror han kan bidra til å gjøre kirken mer synlig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jan Otto Fredwall mener kristne må kunne samarbeide til tross for ulike syn på likekjønne­t ekteskap når de lever godt med uenighet om drap.
FOTO: PRIVAT Jan Otto Fredwall mener kristne må kunne samarbeide til tross for ulike syn på likekjønne­t ekteskap når de lever godt med uenighet om drap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway