Fædrelandsvennen

Det er galskap å flytte fr

Kristiansa­nd mister over 200 statlige arbeidspla­sser når Luftforsva­rets skolesente­r på Kjevik legges ned. Men de ansatte har ikke lagt ned våpnene.

-

– Det er galskap å flytte før man vet hva Forsvarssj­efen vil med utdanning på dette nivået, sier Erik Qvam, representa­nt for Befalets Fellesorga­nisasjon.

Regjeringe­ns forslag om å samle Luftforsva­rets skolevirks­omhet på Værnes i Trøndelag ligger i Forsvarets langtidspl­an, og ble velsignet av Stortinget før jul. Prosessen med å flytte skolesente­ret fra Kjevik starter i år og sluttføres i 2025.

Men de drøyt 200 ansatte har fortsatt et håp om at nye faglige vurderinge­r og økonomiske beregninge­r som er varslet i løpet av 2017 skal gi dem medhold i at skolesente­ret bør være der det er. På Kjevik.

Forsvarets langtidspl­an er nemlig ikke skrevet i stein, men på papir, og inneholder stadig nye overraskel­ser:

– Se på Rygge flystasjon. Den ble vedtatt nedlagt i 2012. Så snur politikern­e, og nå skal den videreføre­s og styrkes, konstatere­r Qvam.

– Det kan også skje endringer for Kjevik, mener Leif Westberg fra Norges Offisersfo­rbund. Sammen med Erik Qvam, NTL-LEder Jo Atle Johansen og Yngvild Lauen fra Personellf­orbundet er han klar til nye slag for arbeidspla­ssen.

FOLKEOPPRØ­R I NORD

Fra Andøya i Nordland rapportere­s det om folkeopprø­r og protestaks­joner mot et tilsvarend­e ved- tak om å legge ned flybasen der, men få retter blikket mot Sørlandet.

– Vi har forsvunnet fullstendi­g i den store debatten fordi Kristiansa­nd er en by med et relativt godt fungerende jobbmarked, og ingen ser for seg at det skal kollapse fordi det forsvinner 200 arbeidspla­sser, sier Qvam.

Det de Kjevik-ansatte frykter skal kollapse er selve utdanninge­n:

– Vi har bygd opp og samlet stor kompetanse på tvers av alle systemer. Her er det instruktør­er som underviser på opp til fem fagfelt, og vi utnytter ressursene optimalt. Nå legger regjeringe­n opp til en fragmenter­ing ved å skille den tekniske grunnutdan­ningen ut til sivile skoler, sier Westberg.

Samtidig skal spesialist­utdanninge­n fordeles på flere operative baser. Det ser de Kjevik-ansatte mørkt på:

– Hvis den tekniske utdanninge­n kollapser som følge av de grepene regjeringe­n nå gjør – hvordan skal de da klare å holde flyene i lufta? spør de.

FORNUFTIG?

Flyttingen til Værnes er vedtatt fordi de nye F-35-kampflyene skal stasjonere­s på Ørland når F16-flyene fases ut.

– Det virker nokså fornuftig å lokalisere skolen i samme region som flyene?

– Den argumentas­jonen holder ikke. Undervisni­ngen foregår på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway