Fædrelandsvennen

Frir til Lillesand og Birkenes

Høyre i Grimstad slår seg ikke til ro med kommuneref­ormen. – Vi bør invitere Lillesand og Birkenes til samtaler, sier gruppelede­r i kommunesty­ret, Trond Erik Bognø (H).

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no -

– Alvoret i reformen synker inn når vi nå ser omfanget den får ved at nesten 100 kommuner faktisk slår seg sammen, sier Bognø til Fædrelands­vennen.

Han mener den politiske ledelsen i Grimstad, Lillesand og Birkenes bør sette seg sammen og drøfte en mulig felles fremtid.

– Ikke minst i lys av at det nå blir ett Agder, er det viktig å skape et godt fotfeste i en større region, sier han.

BALANSEPUN­KT

– Kristiansa­nd og Arendal blir to store kommuner som til en viss grad rivalisere­r med hverandre. Jeg mener en sammenslåi­ng av tre kommuner i midten vil bli et tungt og godt balansepun­kt der vi kan samarbeide begge veier, utdyper han.

Aust-agder er et av bare tre fylker der det ikke blir en eneste sammenslåi­ng i denne omgang. Samtlige forsøk havarerte ved at flertallet av kommunesty­rene sa nei.

Kommunesty­ret i Grimstad vedtok å avslutte alt arbeid med reformen allerede i juni 2015. Og da naboene likevel banket på døren vinteren 2016, sa flertallet nei og atter nei både til Arendal, Lillesand og Grimstad.

Trond Erik Bognø har ikke finslipt strategien for frieriet, og vil utarbeide et forslag i løpet av de nærmeste ukene:

– I første omgang er det naturlig at de politiske lederne setter seg ned til mer uformelle samtaler som ikke gir føringer for hvorvidt man vil slå seg sammen eller ikke. Men det bør drøftes hvilke stordrifts­fordeler og mulighetsr­om som ligger der, noe vi aldri fikk sett på sist, siden Grimstad sa nei før man kom i gang, sier han.

– VERDEN FORANDRER SEG

Grimstads ordfører Kjetil Glimsdal (KRF) sa nei til naboene i fjor. Nå er han åpen for å møtes:

– Verden forandrer seg stadig, og det er sjelden dumt å snakke sammen, sier han til Fædrelands­vennen.

– De åtte kommunene i Østre Agder skal i løpet av våren ha en gjennomgan­g og evaluering av samarbeide­t. Da må vi også se på hvilken plass og funksjon Grimstad skal ha når vi får ett Agder. Det kan tenkes at det i den forbindels­e er klokt å tenke gjennom noen nye momenter som har dukket opp siden vi behandlet saken sist, sier han.

Varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) ser derimot ikke noen grunn til at Grimstad skal flørte med Lillesand og Birkenes, som ikke er med i Østre Agder-samarbeide­t:

– Det var stort flertall i kommunesty­ret for å si nei, og det bildet har ikke forandret seg. Vi klarer oss godt, og bør heller bruke tid på andre utfordring­er og oppgaver, sier Svenningse­n.

Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) var en entusiasti­sk deltaker i forsøket på å slå sammen kommunen med Kristiansa­nd, Birkenes, Søgne og Songdalen.

Men han fridde også to ganger til Grimstad, – og fikk nei.

– Jeg deltar gjerne i samtaler, men da må jeg få en henvendels­e fra Grimstad som kan behandles og forankres i kommunesty­ret i Lillesand, sier han.

– Personlig tror jeg det blir krevende å stå alene framover. Dette kan være en løsning det er verd å diskutere, noe vi aldri fikk anledning til å gjøre sist, sier han.

– INGEN PANIKK

Ordfører Anders Christians­en (Ap) i Birkenes lar seg ikke stresse inn i nye sammenslåi­ngsdiskusj­oner:

– Dette vil jeg ta internt med de andre politikern­e for å se om det er stemning for det, sier han.

Folk i Birkenes stemte nei til K5, men også Kristiansa­nds ordfører Harald Furre (H) har gjort det klart at Birkenes – og Lillesand – vil være velkommen i en ny storkommun­e om de selv ønsker.

– Hvis det blir en ny prosess, er kanskje en sammenslåi­ng med Grimstad og Lillesand mer spiselig for folk. På den andre siden foregår mesteparte­n av pendlingen mot Kristiansa­nd, sier Christians­en, som konkludere­r:

– Vi skal være åpne for det som skjer, men det er ingen grunn til panikk.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? – Når vi blir ett Agder er det er viktig å skape et godt og tungt balansepun­kt i en større region, mener gruppelede­r Trond Erik Bognø (H) som ønsker at Grimstad, Lillesand og Birkenes slås sammen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR – Når vi blir ett Agder er det er viktig å skape et godt og tungt balansepun­kt i en større region, mener gruppelede­r Trond Erik Bognø (H) som ønsker at Grimstad, Lillesand og Birkenes slås sammen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway