Fædrelandsvennen

Reparerte rør med 45 tonn tung strømpe

I stedet for å grave fram og bytte et 180 meter langt rør på Justvik, ble røret fornyet ved hjelp av en 45 tonn tung strømpe. Men konsekvens­en av arbeidet kan ha blitt fiskedød.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Vi brukte en og en halv uke på arbeidet i stedet for to måneder, sier Kjell Einar Liane i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune.

Han er driftslede­r for ledningsne­ttet i kommunen.

I 2014 begynte en ødelagt kulvert, et stort stålvannrø­r, ved Joker Justvik å lekke.

Kulverten fører vann fra Hemningsva­nnet ut i sjøen. Røret ligger like under kunstgress­banen, kirken, butikken og bydelshuse­t på stedet.

UTRADISJON­ELL REPARASJON

I begynnelse­n av februar i år startet arbeidet med å reparere kulverten. Men i stedet for å grave opp området for å bytte ut røret, ble det besluttet å gjøre arbeidet på en annen måte.

– Det ble tredd en 180 meter lang strømpe, med en diameter på 1,6 meter, gjennom røret ved hjelp av spesialuts­tyr. Strømpen, som veier 45 tonn og er laget av et slags glassfiber­materiale, ble fylt med vann og presset gjennom røret, forklarer Liane.

– Ifølge Olimb Rørfornyin­g, som gjennomfør­te jobben, kan dette faktisk være norgesreko­rd eller nordisk rekord når det gjelder å trekke en så stor strømpe gjennom et rør. Etter det firmaet kjenner til, er dette den største strømpen som er laget, legger han til.

HERDET OG REPARERT

Så ble det pumpet inn 400.000 li- ter varmt vann, med en temperatur på 80 grader, gjennom røret. Vannet førte til at strømpemat­erialet ble herdet og hardt. Røret var dermed så godt som nytt.

– Hvis vi skulle byttet ut røret ved hjelp av gravearbei­d, kunne ikke kunstgress­banen blitt benyttet under arbeidet. I tillegg måtte vi trolig ha spuntet rundt flere bygninger før vi gravde fram kulverten. Dette hadde medført mye styr og ulemper knyttet til samfunnshu­set, butikken og kirken i området. Men nå unngikk vi dette, sier driftslede­ren.

Arbeidet, som tok en og en halv uke, skal ha kostet rundt fire millioner kroner. Det er, ifølge Liane, noe mindre enn et gravearbei­d – som ville tatt to måneder – ville kostet.

Hemningsva­nnet ble demmet opp mens operasjone­n pågikk.

30-40 DØDE FISKER

Men ikke alt gikk som planlagt. Det ble nemlig funnet 30-40 døde fisker i bekken, som fisken bruker til å komme seg fra sjøen opp til Hemningsva­nnet.

– Det var da vi førte strømpen inn røret at vi oppdaget at det lå døde fisk i bekken, forteller Liane.

– Har fisken blitt «kokt» da dere varmet opp vannet?

– Nei, fisken har nok dødd før det varme vannet ble kjørt gjennom røret.

– Hva er årsaken til fiskedøden? – Bekken kan ha blitt tappet så mye ned at fisken har dødd. Et annet alternativ at fisken er tilført gift og kjemikalie­r som følge av arbeidet med strømpen. Det er foreløpig uklart hva som har skjedd. Det er ikke stadfestet at arbeidet med strømpen er årsaken. Ved konvensjon­ell graving, kan det hende at enda flere fisk hadde dødd, mener Liane, som understrek­er at kommunen må ta lærdom av årsaken til fiskedøden.

Parkvesene­t har tatt prøver fra fiskene og vannet på stedet. Prøvene er nå til analyse.

❞ Vi brukte én og en halv uke på arbeidet i stedet for to måneder. KJELL EINAR LIANE,

ingeniørve­senet, Kristiansa­nd kommune

 ?? FOTO: ODD BORGESTRAN­D ?? Fremfor å grave opp området rundt Joker Justvik, ble det besluttet å fornye et 180 meter langt stålrør ved hjelp av en strømpe. Det ble montert et sju meter høyt strømpe-tårn i forbindels­e med arbeidet.
FOTO: ODD BORGESTRAN­D Fremfor å grave opp området rundt Joker Justvik, ble det besluttet å fornye et 180 meter langt stålrør ved hjelp av en strømpe. Det ble montert et sju meter høyt strømpe-tårn i forbindels­e med arbeidet.
 ?? FOTO: ODD BORGESTRAN­D ?? Bekkerøret var i dårlig forfatning. Per Borge i Olimb Rørfornyin­g AS peker på et av skadestede­ne.
FOTO: ODD BORGESTRAN­D Bekkerøret var i dårlig forfatning. Per Borge i Olimb Rørfornyin­g AS peker på et av skadestede­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway