Fædrelandsvennen

Utreder helt ny bro over Fedafjorde­n

- KJETIL REITE

Når det skal bygges ny motorvei til Stavanger, kan det bli bygd en ny firefelst bro over Fedafjorde­n.

Hva man skal gjøre med dagens E 39 over Kvinesheia er et av de store spørsmålen­e når Statens vegvesen nå planlegger firefelts vei mellom Lyngdal og Sandnes.

To alternativ­er blir utredet. Det ene er å bygge en ny bro ved siden av dagens bro over Fedafjorde­n. Det andre er altså å bygge en helt ny bro og nye tunneler lenger inne i fjorden.

– Det er en av de strekninge­ne som er minst trafikkert på dette veiprosjek­tet, og kan virke litt råflott å bygge en helt ny firefelts bro. Men å sette opp en ny bro så tett innpå dagens bro og tunneler, har en kostnad det også, sier prosjektle­der Nils Ragnar Tvedt i Statens vegvesen.

Broa over Fedafjorde­n er en del av veien over Kvinesheia som stod ferdig i 2006. Det var den gang årets store samferdsel­sprosjekt i Agder.

Hva som skal skje med E 39 over Kvinesheia kommer opp i forbindels­e med planprogra­mmet for E 39 Lyngdal - Sandnes.

– Et alternativ er å bruke dagens vei som en av to kjøreretni­nger. Men dette er noe som skal utredes videre, sier Nils Ragnar Tvedt.

Hele strekninge­n fram til Sandnes er tidligere kostnadsbe­regnet til 30 milliarder. Det skal være 110 km/t på strekninge­n.

Nye Veier vil etter hvert overta ansvaret for utbygginge­n og de vil bestemme hvilke deler av veien som skal bygges ut først. Det kan bli aktuelt å starte i Rogaland der trafikken er størst.

Firefelts vei mellom Oslo og Stavanger har vært en viktig politisk sak og et løfte fra blant andre samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp).

Men i planprogra­mmet som nå er sendt ut, åpnes det for at deler av veien mellom Lyngdal og Sandnes i første omgang bygges ut som en to- og trefelts vei med midtdeler. Deretter kan man bygge ut til fire felt.

Ifølge Tvedt er det kun aktuelt i dagsonene. Tunnelene må bygges i to løp.

– Dette er en måte å spare noe penger på. Men vi planlegger uansett for en firefelts vei, sier Tvedt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dagens bro over Fedafjorde­n stod ferdig i 2006. Men nå skal det bli firefelts vei her, og det er komplisert å bygge et nytt veiløp ved siden av dagens. Et alternativ er derfor ny bro og ny vei lenger inne i fjorden.
FOTO: PRIVAT Dagens bro over Fedafjorde­n stod ferdig i 2006. Men nå skal det bli firefelts vei her, og det er komplisert å bygge et nytt veiløp ved siden av dagens. Et alternativ er derfor ny bro og ny vei lenger inne i fjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway