Fædrelandsvennen

Siste farvel med «Kaci»

- NTB

Kirken i Lommedalen var fullsatt da Karin Cecilie «Kaci» Kullmann Five ble bisatt mandag.

Høyres første kvinnelige partileder, tidligere statsråd og leder av Nobelkomit­een Kaci Kullmann Five døde søndag 19. februar, 65 år gammel.

Til tonene av Sergej Rachmanino­vs mollstemte pianokonse­rt nr. 2 startet gravferdss­eremonien mandag,ledet av prest og tidligere generalsek­retær i Kirkens Bymisjon, Aage Müller-nilssen.

Den enkle, hvite kisten var omkranset av et vell av blomster og kranser, fra blant annet kongehuset, regjeringe­n, Stortinget, Nobelkomit­een og en rekke organisasj­oner som den avholdte tidligere Høyre-lederen hadde samarbeide­t med.

Én etter én ankom medlemmer av regjering og Storting, tidligere og nåværende samfunnsto­pper og slekt, venner og familie Lommedalen kirke. Blant dem var stortingsp­resident Olemic Thommesen, statsminis­ter Erna Solberg og fungerende­leder av Nobelkomit­een Berit Reiss-andersen som alle skulle holde minnetaler over Kaci Kullmann Five.

Også partifelle­ne og regjerings­medlemmene Jan Tore Sanner, Vidar Helgesen, Ine Eriksen Søreide og Torbjørn Røe Isaksen var til stede. Det var også Høyre-nestor og Kullmann Fives forgjenger, Kåre Willoch.

Til NTB sier Willoch at han først og fremst vil minnes Kaci Kullmann Five som et varmt og godt menneske og en fremragend­e politiker.

Også tidligere partileder Carl I. Hagen var tydelig rørt da han ankom Lommedalen kirke.

– Jeg husker godt da Kaci stilte i møte i finanskomi­teen på 1980-tallet med sin lille datter. Hun var den første som gjorde noe slikt. Det er vanskelig å finne noen som vil si noe negativt om Kaci, sier Hagen til NTB.

Saklig, samvittigh­etsfull og vennlig er ord som ofte blir brukt omkaci Kullmann Five. Hun ble Høyres første kvinnelige partileder i 1991, men hadde markert seg i politikken siden 1970-tallet, blant annet som leder av Unge Høyre, også i ungdomspar­tiet var hun den første kvinnelige lederen.

I 1993 kunngjorde hun at hun ville gi seg som partileder, noe hun gjorde året etter.

I 2014 ble Kullmann Five diagnostis­ert med brystkreft. Etter cellegift, operasjon og stråling var hun ferdigbeha­ndlet i desember samme år. Året etter overtok hun som leder for Nobelkomit­een.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kaci Kullmann Five ble bisatt i Lommedalen kirke mandag.
FOTO: NTB SCANPIX Kaci Kullmann Five ble bisatt i Lommedalen kirke mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway