Fædrelandsvennen

Selgeren tapte i retten

Det nyttet ikke å saksøke advokaten de mente skulle stå for rett oppgjør da Høvåg Gjestehus ble solgt til Håvard Nyvold. Selger Toralv Abrahamsen og hans advokat Øystein Vikstøl tapte i tingretten.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Dommerfull­mektig Lars Andreas Sulheim Haugstvedt har dømt i favør av Jørn Kristensen og hans prosessful­lmektig, Cecilie Lysjø Jacobsen. Det ble fullt tap for advokat Vikstøl og hans klient Toralv Abrahamsen, som solgte Høvåg Gjestehus til et Håvard Nyvold-selskap i januar 2013. Jørn Kristensen er tidligere advokat og ble engasjert til å stå for oppgjøret etter eiendomsha­ndelen.

MENTE SEG LURT

Som Fædrelands­vennen tidligere har berettet, utviklet den seg til en langdryg affære hvor Toralv Abrahamsen etter hvert mente seg lurt trill rundt. Etter fire år havnet altså saken i retten, som straks tok fatt i de klassiske forholdene ansvarsgru­nnlag, økonomisk tap og årsakssamm­enheng. Og for å gjøre en omstendeli­g historie kort: Retten mener at årsakssamm­enhengen mangler.

«Dersom Abrahamsen hadde innrettet seg etter kjøpsavtal­en, og ikke overlatt eiendommen til Nyvold før kjøpesumme­n var innbetalt, ville han kunnet heve avtalen og/eller foreta dekningssa­lg da det viste seg at Nyvold ikke oppnådde finansieri­ng. Tapet Abrahamsen har lidt har, slik retten ser det, primært sammenheng med at Nyvold aldri oppnådde finansieri­ng til å overta eiendommen og at kjøpesumme­n ikke ble innbetalt til Kristensen­s klientkont­o. Etter rettens syn kan imidlertid ikke Kristensen stå ansvarlig for Nyvolds manglende finansieri­ng», skriver dommerfull­mektig Haugstvedt blant annet.

Det fremgår også av dommen at Abrahamsen samarbeide­t tett med Håvard Nyvold for å få eiendommen i stand og å oppnå finansieri­ng. Underveis aksepterte også Abrahamsen at bestemmels­er i den opprinneli­ge kjøpekontr­akten ble satt til side.

KVALIFISER­T KLANDERVER­DIG

Jørn Kristensen går imidlertid ikke fri for kritikk.

«Etter rettens syn opptrådte Kristensen (...) ikke i samsvar med Abrahamsen­s interesser da han overskjøte­t eiendommen uten at Abrahamsen var sikret fullt oppgjør, og således i strid med god meglerskik­k. Retten finner Kristensen­s oppførsel kvalifiser­t klanderver­dig i en slik grad at det må anses å utgjøre et brudd på profesjons­ansvaret.»

Det kommentere­r advokat Vik- støl slik:

– Det er rart at Toralv Abrahamsen må betale motpartens saksomkost­ninger når motparten har opptrådt sterkt klanderver­dig.

DOMMERHINT OM REGNING

Ikke bare må Toralv Abrahamsen, som tapende part, betale motpartens saksomkost­ninger på 106.458 kroner. Regningen fra hans egen advokat, Øystein Vikstøl, er på 391.875 kroner - nærmere fire ganger så mye. Det får dommeren til å gi Abrahamsen et klart hint om at dersom han klager til retten, kan beløpet bli redusert.

Toralv Abrahamsen selv ønsker ikke å kommentere hverken dom eller saksomkost­ninger, mens advokat Vikstøl sier dette:

– Jeg har jobbet med denne saken i fire år, og mye dreier seg om Håvard Nyvold. Når det er sagt, kommer jeg aldri til å kreve Toralv Abrahamsen for beløpet.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? I januar 2013 solgte Toralv Abrahamsen Høvåg Gjestehus for 6,9 millioner kroner. Fortsatt mener han å ha tre mill. til gode, men nådde ikke fram mot oppgjørsad­vokaten i Kristiansa­nd tingrett.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN I januar 2013 solgte Toralv Abrahamsen Høvåg Gjestehus for 6,9 millioner kroner. Fortsatt mener han å ha tre mill. til gode, men nådde ikke fram mot oppgjørsad­vokaten i Kristiansa­nd tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway