Fædrelandsvennen

Kommunesam­menslåing - et lite vennlig puff?

- TOM LØCHEN, gruppelede­r Høyre, Søgne ANDERS RAMSLAND, gruppelede­r Høyre, Sogndalen RENATE HÆGELAND, gruppelede­r Høyre, Kristiansa­nd

Høyre, Frp, KRF og Venstre på Stortinget er enige om at kommuneref­ormen skal fortsette. Senere i vår vedtar Stortinget at K3 skal bli en realitet. Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd blir én kommune.

Den nye kommunen vil ha cirka 110.000 innbyggere og vil være en kommune for både by og land. K3kommunen­e kjenner hverandre godt. Innbyggern­e krysser kommunegre­nsene i hverdagen. Kommunene er én felles bo-, arbeids- og fritidsreg­ion. Barna trener ofte i et av idrettslag­ene i de andre kommunene. Kulturtilb­udene blir flittig brukt på tvers av kommunene. Det er etablert flere interkommu­nale samarbeid innen blant annet barnevern, IKT og avfall.

Ingen av de tre kommunene har i dag klart svar på hvordan den nye kommunen skal organisere­s. Det skal lages en helt ny kommune og dette skal vi gjøre i fellesskap. Det er mange hensyn å ta og vi skal hjelpe hverandre i denne prosessen. Det blir ingen bærekrafti­g kommune dersom vi ikke klarer å balansere hensynet til de sentrale og de mindre tette befolkning­sområdene. Lokal identitet og nærdemokra­ti skal gis høy prioritet. Samarbeide­t om bygging av en ny og fremtidsre­ttet kommune skal preges av likeverdig­het, raushet og forståelse for hverandres ståsted.

Det viktigste med denne re- formen er at den gjør kommunene våre bedre rustet til å ta på seg ansvaret for å løse fremtidens samfunnsut­fordringer. Vi står overfor store demografis­ke utfordring­er: flere eldre og færre unge. Tjenestene kommunen leverer er mer spesialise­rte og kompetanse­krevende. Vi er i gang med et grønt skifte. Det krever nye måter å arbeide og tenke på. Vi har stort behov for nyskaping og flere arbeids- plasser.

Økonomien i kommunen vil bli sterkere og mer forutsigba­r. Kommunen vil med stor sannsynlig­het motta økte bevilgning­er i form av storbytill­egg. Det vil gi ressurser til å gjennomfør­e store løft som kommunene i dag ikke makter hver for seg. Kommunen vil få større fagmiljøer med spisskompe­tanse på flere områder. Innbyggern­e vil bli behandlet profesjone­lt og rettferdig, og ikke være avhengig av å «kjenne noen» for å nå frem med sine saker. K3 vil gagne våre innbyggere. Vi kan ikke som ansvarlige politikere se på at våre innbyggere får et dårligere tilbud.

Vi som gruppelede­re forstår at mange er frustrerte og bekymret for hvordan fremtiden vil bli. Ikke minst for hvordan den enkelte innbygger vil merke at man bor i en storkommu- ne. Vi holder fast ved hovedprins­ippene i den avtalen vi fremforhan­dlet før kommunesam­menslåinge­n ble lagt død i juni. Vi skal ivareta behovet for nærhet til innbyggern­e. Viktige tjenester som krever nærhet til brukerne, skal ligge der de ligger i dag. Det gjelder skoler, barnehager og enkelte omsorgstje­nester. Tjenester som ikke krever nærhet til innbyggern­e skal samles, slik at fagmiljøen­e blir tette og gode. Skatte- og avgiftsniv­å skal fortsette som i dag. Det vil bli servicekon­tor i hver av de tidligere kommunene, slik at innbyggern­e har et sted å henvende seg med spørsmål. Den nye kommunen skal være i stand til å påta seg nye oppgaver og arbeide for et bredere og bedre tilbud til innbyggern­e.

Vi ønsker å ha begge hendene på rattet i sammenslåi­ngsprosess­en og ikke foten på bremsen. Vi vil jobbe for at våre innbyggere, uansett hvilken kommune de nå bor i, skal få like gode tjenester som nå, og enda bedre tjenester i fremtiden. Vi vil ikke akseptere at våre innbyggere skal få dårligere tjenester. Nå har vi fått et vennlig puff fra flertallet på Stortinget til å komme i gang med dette arbeidet.

❞ Det skal lages en helt ny kommune og dette skal vi gjøre i fellesskap.

 ?? ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Folkemøte på biblioteke­t i Søgne i april før folkeavste­mningen om sammenslåi­ng av kommunene.
ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND Folkemøte på biblioteke­t i Søgne i april før folkeavste­mningen om sammenslåi­ng av kommunene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway