Fædrelandsvennen

Høyre overkjører folkevilje­n

- KATHINKA ASLAKSEN

Tre ordførere, Søgnes Astrid Hilde, Songdalens Johnny Greibeslan­d og Kristiansa­nds Harald Furre, ble avbildet smilende på forsiden av Fædrelands­vennen 23. februar.

●● Men det var et stivt smil de serverte. Et smil som nok avspeiler en beklemmend­e følelse, for disse ordførerne må virkelig føle seg klemt mellom folkevilje­n i sine kommuner og den sentrale Høyre-makten. Den samme makten som holder folket for narr ved først å invitere til lange diskusjone­r om kommuneref­orm, deretter la kommunene selv avgjøre om det skal holdes folkeavste­mning.

Så ble det et tydelig folkeflert­all i Søgne og Songdalen mot sammenslåi­ng, men det kan ikke Høyremakte­n v/jan Tore Sanner akseptere. Og fordi han i denne saken vet at han har ordførerne på sin side peker han ut nettopp disse kommunene til å redde stompene av det som skulle bli hans prestisjer­eform, også kalt «lokaldemok­rati-reformen», som mer ser ut som en usmakelig og mislykket maktreform.

Høyres kronargume­nt for sammenslåi­ng var å sikre folket såkalte «robuste» tjenester. Gjennom interkommu­nalt samarbeid er barneverne­t i Kristiansa­nd, Songdalen og Søgne allerede slått sammen, likeså PPT i Søgne og Songdalen og det fungerer. Det er tjenester som Høyre har pekt ut som særlig sårbare. Det offisielle grunnlaget for sammenslåi­ng er derfor høyst tvilsomt. Det gir grobunn for spekulasjo­ner om andre motiver. Store kommuner skaper for eksempel gode markeder for private tilbydere av offentlige tjenester, som er en fanesak for Høyre.

Heldigvis er det bare et halvt år til det blir mulig å gi makten til partier som verdsetter levende og engasjerte lokalsamfu­nn og som lytter til folkevilje­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway