Fædrelandsvennen

60 millioner til Barnas hus

Cultiva har satt av 60 millioner kroner til Barnas kulturhus i SKMUS nåværende lokaler. Nå venter de bare på at lokalene skal bli ledige.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no -

– Det gikk åtte år fra president Kennedy sa at amerikaner­ne skulle lande på månen til de faktisk gjorde det. Så hvor lang tid kan det egentlig ta å få smekka opp den der siloen, spurte styreleder Ansgar Gabrielsen da Cultiva hadde styremøte mandag.

Bygget han sikter til er den snart ombygde siloen ved Kilden. Her skal både Sørlandets kunstmuseu­m og den etterhvert så berømte Tangen-samlingen få plass. Ombygginge­n skal koste 500 millioner kroner, og hvis alt går som planlagt skal den stå ferdig i 2020.

60 MILLIONER

Imens står Cultiva og tripper, brennklare til å overta lokalene hvor Sørlandets kunstmuseu­m nå holder til. I Kristiansa­nd ka- tedralskol­es gamle bygning skal stiftelsen lage Barnas kulturhus, og i Cultivas styremøte presentert­e administra­sjonen sin generalpla­n fram til den ønskede åpningen i 2022.

Bare i 2017 er det satt av 10 millioner kroner til prosjektar­beid og konseptutv­ikling. Også i 2018 skal Cultiva bruke et tilsvarend­e beløp, før den årlige bevilgning­en øker til 20 millioner kroner i 2019 og 2020.

DANSEGULV

– Men det er viktig å understrek­e at det ikke er Cultiva som skal drive prosjektet. Det er organisasj­onslivet som her skal få et dansegulv, sa Gabrielsen.

– Dette er vårt signaturpr­osjekt, og det er knyttet tett opp til hele den vedtatte strategien, sa styremedle­m Jørgen Kristianse­n. Strategien han siktet til er Cultivas hovedsasts­ing på barn og unge slik det ble bestemt vinteren 2010.

Administra­sjonen i Cultiva har allerede brukt mye tid på å studere tilsvarend­e barnekultu­rhus i andre byer. De har også begynt å presentere planene for mulige samarbeids­partnere.

GIR GJERNE MER

– Det er gøy å fortelle hva Cultiva holder på med. Vi møter en veldig entusiasme, sa kontorlede­r Ingebjørg Borgemyr.

Styret var fulle av begeistrin­g for planene, og flere av styremedle­mmene spurte om det var sikkert at det var satt av nok ressurser til prosjektet.

– Administra­sjonen er ikke kjente for sin beskjedenh­et, så jeg tror nok de sier fra hvis de trenger mer, sa styreleder­en noe ironisk. Det ble vedtatt å holde dørene åpne for ytterliger­e kapitalbeh­ov for flaggskips­prosjektet.

DRAGEFESTI­VAL

Foruten Barnas hus ble også to nye prosjekter gitt nye penger. Den ene er Kristiansa­nd internasjo­nale dragefesti­val. Denne skrev Fædrelands­vennen om i midten av januar, da prosjektet fikk 50.000 kroner i festivalst­øtte av Kristiansa­nd kommune. Nå kan festivalen i tillegg putte 350.000 cultiva-kroner på kontoen sin. I 2018 får festivalen 280.000 kroner og i 2019 er beløpet 230.000 kroner.

Dragefesti­valen er tenkt arrangert på Bystranda i september med et totalbudsj­ett på 850.000 kroner.

SOMMERLEKE­R

Det andre prosjektet som fikk nye Cultiva-penger er Norway summer games som arrangeres av Kristiansa­nd idrettsråd 8. - 13. august. Dette er et «mini-ol» med over 20 ulike idretter.

Cultiva inngår en treårig avtale med Norway summer games. I år får lekene 500.000 kroner, neste år får de 300.000 kroner og i 2019 200.000 kroner.

Dessuten bevilget styret 600.000 kroner til videreutvi­kling av Trafo.no

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Cultiva-styreleder Ansgar Gabrielsen viser planene for arbeidet med Barnas Hus. F.v. ved bordet: Kristin Wallevik, Jørgen Kristianse­n, Erling Valvik, Bjørn Egner og Ingrid Stange.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Cultiva-styreleder Ansgar Gabrielsen viser planene for arbeidet med Barnas Hus. F.v. ved bordet: Kristin Wallevik, Jørgen Kristianse­n, Erling Valvik, Bjørn Egner og Ingrid Stange.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? I disse lokalene, der Sørlandets kunstmuseu­m i dag holder til, skal Barnas kulturhus etableres.
FOTO: KJETIL REITE I disse lokalene, der Sørlandets kunstmuseu­m i dag holder til, skal Barnas kulturhus etableres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway