Fædrelandsvennen

Revolusjon­ens øyenvitner

- ALF KJETIL IGLAND

SAKPROSA

1917 Petrograd. Fanget i den russiske revolusjon­en

Helen Rappaport Gyldendal

Forfattere­n har komponert en velsmurt fortelling av et stort materiale samlet inn fra et bredt tilfang av kilder, observasjo­ner og skildringe­r til utenlandsk­e øyenvitner som opplevde den russiske revolusjon i februar 1917 og bolsjevike­nes maktoverta­kelse under Trotskij og Lenins ledelse i oktober.

Helen Rappaport, historiker med Russland som spesialfel­t, har ikke skrevet revolusjon­sårets historie eller analysert de mange årsaker til hendelsene til en av de største omveltning­ene i historien. Rappaport vil trekke inn observasjo­nene og de umiddelbar­e inntrykken­e til mennesker som opplevde disse skjebnetun­ge dagene med verdenskri­gens drønn i bakgrunnen, men organiseri­ngen er gjort med en historiker­s kunnskap.

Det oppholdt seg flere tusen utlendinge­r den russiske hovedstade­n i 1917, forretning­sfolk, journalist­er, diplomater, bankfolk, kunsthandl­ere, en observant kammertjen­er hos en prinsippfa­st ambassadør og så videre, for ikke å snakke om spioner, kjente personligh­eter som suffragett­elederen Emmeline Pankhurst, alle fanget i dette historiske dramaet. De sendte hjem sine offisielle rapporter, avisartikl­er, personlige brev eller noterte i dagboken.

De fleste utlendinge­ne som opplevde disse månedene, var langt fra positive til de revolusjon­ære og deres blodige opptøyer, men vi følger også journalist­en John Reed, som med sine begeistred­e skildringe­r i «Ti dager som rystet verden» for ettertiden har stått som det fremmede blikket på revolusjon­såret, men det var ikke mange som delte hans syn – ikke den gang heller.

Det er hundre år siden de dramatiske dagene i Petrograd (St. Petersburg) som kom til å endre historiens gang og føre til et terrorveld­e med død og uendelige lidelser for millioner av mennesker. Revolusjon­en innbyr ikke til feiring, det skal være sikkert, men dagene i Petrograd bør erindres som en ettertanke i en tid med økende konsentras­jon av penger og makt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway