Fædrelandsvennen

Viktig, men problemati­sk historie

- TARJEI LEER-SALVESEN

SAKPROSA Terrorisme­ns historie – attentat og terrorbekj­empelse fra Bakunin til IS

Nikolai Sitter Dreyer

Jeg kan vanskelig tenke meg et mer aktuelt bokprosjek­t. Samtidig er det en svært vanskelig sak å gå løs på. Når man vil skrive terrorisme­ns historie, må man velge hvem man karakteris­erer som terroriste­r.

Nikolai Sitter tar tyren ved hornene, og problemati­serer begrepet på en fin måte i innledning­en. Men han avfeier litt for lett munnhellet «Den enes terrorist, den andres frihetskje­mper» som en verdiløs klisje, og smeller til med en definisjon som gjør det naturlig for ham å hamre inn i kapittel etter kapittel at Nelson Mandelas ANC var en terrororga­nisasjon.

Det gir selvsagt mening om man ser nøkternt på noen faktiske historiske hendelser og legger definisjon­ens hans til grunn. Samtidig bidrar dette effektivt til å dempe alvoret som omgir mange av de andre hendelsene som beskrives.

Jeg tror svakheten er at Sitter velger å drøfte terrorisme­n og hvordan den bekjempes, men ikke bruker tid på de politiske strukturen­e ANC ville endre. Mange lesere nok savne en drøfting av om ikke stater kan beskyldes for terrorisme, de gangene sivile rammes bevisst av vold.

Forfattere­n har ikke bommet helt. Han er inne på viktige spor, når han analyserer hvilke grupper som først benytter terrorisme som virkemidde­l og deretter ender opp i pragmatisk­e forhandlin­ger. Det handler ikke bare om motstander­en, men også om man har oppnåelige målsetning­er og bred folkelig støtte.

I motsatt ende plasserer han gruppene som har helt utopiske mål, enten de vil endre hele den politiske strukturen (som RAF i Vest-tyskland) eller skape et religiøst kalifat (som IS). Da er det ikke rom for forhandlin­ger, og da må nødvendigv­is dynamikken bli en annen.

Politiske nerder vil finne mange grufulle og spennende detaljer her, og den er som skapt for en quizmaster som spesialise­rer seg på bestialite­t. For egen del ble jeg positivt overrasket over en god analyse av forskjelle­ne på amerikansk og europeisk høyreekstr­emisme.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway