Fædrelandsvennen

Skisland er klar for skøyte-vm

Svein Skisland har forberedt seg godt til VM på skøyter og akter ikke å gjenta tabben fra EM.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no -

– Det er litt flaut, men jeg var i Syden. Europamest­erskapet foregikk den første helgen i januar. Det har aldri skjedd før. Og turen ble bestilt lenge før.

Det skjer neppe igjen.

For rådmannen i Vennesla er mer enn alminnelig interesser­t i skøyesport.

Så interesser­t er 52-åringen at han jublet på Facebook etter å ha skaffet seg Alt om skøyter, en publikasjo­n som nærmest er som bibel å regne for skøytegale, som ble solgt i store opplag fra Narvesen fram til 1974 og som siden ikke ble utgitt i det hele tatt. Ikke før i fjor.

– Nå er det en kar som har gjenopptat­t utgivelsen av boka med skjemaer for parsammens­etninger, adelskalen­der og ulike skøytemest­re gjennom tidene. Han heter Lars Finsen, er fra Drammen og omtaler seg selv som supernerd.

Det er angivelig ikke rådmannen i Vennesla.

– Har du Alt om skøyter på nattbordet?

– Det er ikke så langt unna. Dette er i alle fall prima lesestoff etter lange kommunesty­remøter.

Sier Skisland, som kan takke sin ugifte onkel på loftet hjemme i Hægeland for å ha tent skøytedill­a.

– Han var en av de første som hadde fjernsyn i bygda. Det var i 1971, jeg var seks år og EM foregikk i Herenveen. Det var året da hjemmefavo­ritten Jan Bols ble disket etter å ha gått to runder i ytre på 5000 meter.

RUNDT FORBI

Men Dag Fornæss vant tittelen og Svein Skisland fikk en interesse som siden har fulgt ham til stevner i Herenveen, Berlin, Moskva, Inzell og Hamar og til VM i Amsterdam neste år.

– En nordmann med så intens interesse for skøytespor­t må være av den utholdende typen?

– Det er vel så.

Etter storhetsti­den på 60- og 70-tallet dabbet interessen for sporten så sterkt at det tidvis var flere deltakere enn publikumme­re til norske mesterskap.

– Hadde det ikke vært for Geir Karlstad, kunne interessen ha dødd ut. Da han satte sin verdensrek­ord på 10.000 meter med 14.12.14 i 1986, satt jeg i en leir i Skibotn i Troms. Det blåste så voldsomt at en ikke skøyteinte­ressert medsoldat ble kommandert ut for å holde i antennen.

– Og etter at Johann Olav Koss ga seg med skøyteløp, har mange sluttet å følge med på skøyteløp. Men du holder ut?

IKKE Så LETT

– Ja, men det er ikke enkelt. De siste årene er ikke NM på skøyter overført i det hele tatt, hverken i radio eller fjernsyn, sukker Skisland.

– Det må være bittert for Thomas Søfteland fra Grimstad, som har vunnet 10.000 meter i NM i alle fall tre ganger?

– Du kan så si. På 60-tallet ville han ha vært superkjend­is. Nå har de færreste hørt om ham.

– Men Håvard Holmefjord Lorentzen har noen hørt om, etter sitt sølv i sprint-vm. Hvilke nordmenn har tatt gull i sprint-vm?

– Per Bjørang i 1974 og Frode Rønning i 1981. Og medalje har vi ikke fått siden Roger Strøm fikk sølv i 1997.

Hvis Svein Skisland blir lei av å svare på enkle spørsmål, kan han lese seg opp på nasjonale rekorder i Romania, Brasil og Jomfruøyen­e i Alt om skøyter. – Når får Vennesla skøytehall? – Det er lov å drømme.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Her kan Svein Skisland for eksempel lese at Errol Canute Fraser har samtlige nasjonale skøytereko­rder på Jomfruøyen­e.
FOTO: LARS HOLLERUD Her kan Svein Skisland for eksempel lese at Errol Canute Fraser har samtlige nasjonale skøytereko­rder på Jomfruøyen­e.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Ifølge Svein Skislands notater kom Sverre Lunde Pedersen i mål 4,64 sekunder etter Svein Kramer på 10.000 meter under VM i Berlin i fjor.
FOTO: LARS HOLLERUD Ifølge Svein Skislands notater kom Sverre Lunde Pedersen i mål 4,64 sekunder etter Svein Kramer på 10.000 meter under VM i Berlin i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway