Fædrelandsvennen

Barnas beste og likekjønne­t ekteskap

- ØIVIND BENESTAD daglig leder av Stiftelsen Morfarbarn

Kateket Erlend Waade skrev 20/2 innlegget «Respektful­lt eller respektløs­t?».

er angriper han «Benestad med meningsfel­ler» for å ha misforståt­t hva kirkens debatt om likekjønne­t ekteskap egentlig handler om. Jeg vil gjerne kommentere noen av påstandene hans.

Barnas beste. Et hovedpoeng for Waade er «barnas beste». Det er bra. Men hva er egentlig «barnas beste»? Kan hver enkelt definere det som de ønsker? Et bedre uttrykk er trolig «barns rettighete­r». Dette uttrykket forutsette­r at man objektivt definerer barns grunnlegge­nde rettighete­r, noe FNS Barnekonve­nsjon gjør. F.eks. sier artikkel 7.1 at alle barn har «rett til å kjenne sine foreldre og få omsorg fra dem». Når Waade omtaler barns beste, ignorerer han et av de store dilemmaene som likekjønne­t samliv og vigsel fører til i forhold til barn, nemlig planlagt farløshet og morløshet. To menn eller to kvinner må benytte sæd eller egg fra en fremmed donor for å få barn. Disse blir fratatt sin mor eller far før de er født. I de fleste tilfeller vil de aldri få mulighet til å bli kjent med sin mor eller far og deres slekt. For en kristen kirke som tar Jesus på alvor, kan ikke dette defineres som «barns beste».

Kjøp av barn. De siste årene har det utviklet seg et internasjo­nalt og kommersiel­t mar- ked hvor man handler med sæd og egg, donorer og surrogatmø­dre. Hundrevis av norske kvinner (og en del menn) benytter seg årlig av dette, også mange homofile. Et tankevekke­nde eksempel på hva som foregår, finner man på nettstedet foreldre.no, i artikkelen «Kjøper seg drømmebarn­et». Den gir infor-

Dmasjon og råd om hvordan norske kvinner kan kjøpe et barn i Danmark. Innledning­en lyder slik: «Ønsker du et barn med en kjekkas med høy utdannelse og mørkt hår? Eller vil du ha en lys og blåøyd baby? Det er bare å finne frem kredittkor­tet og bestille drømmebaby­en.»

Barn som rettighet. For 20 år siden ville et overvelden­de flertall ha møtt det internasjo­nale barnemarke­det med avsky. Men nå mener stadig flere at det er en akseptabel måte å få barn på. Barn blir nemlig ikke lenger sett på som en gave, men som en rettighet. Vi er vitne til et samfunnsek­speriment av historiske dimensjone­r. I tråd med dette vil sannsynlig­vis Stortinget i neste periode vedta at også single kvinner skal få statens hjelp til å skaffe seg barn. Barn vil da bli en rettighet for alle norske kvinner over 18 år. Er dette barns beste, eller brudd på barns rettighete­r?

Ekteskap. I mitt engasjemen­t for ekteskapet, familien og barnet benytter jeg meg av en lang rekke argumenter. Disse er basert på biologiske realiteter, på barns grunnlegge­nde rettighete­r og på Bibelens entydige lære om at ekteskapet er tokjønnet. Når derfor Erlend Waade skriver at jeg og mine meningsfel­ler «ikke har noe fundament for motstanden sin, - hverken allment eller bibelsk», lurer jeg på om han har fulgt med i debatten. Faktisk er halve bispemøtet enig med meg i at ekteskapet er for mann og kvinne, og kirken har (inntil videre) to likestilte teologier om ekteskapet.

Jeg vil anbefale Waade å lese en enkel og solid begrunnels­e fra sine meningsmot­standere i brosjyren «Ekteskapse­rklæring» som bl.a. finnes på nettstedet Morfarbarn.no. Utgivere er 36 norske kirkesamfu­nn og organisasj­oner. Kanskje vil han få litt større forståelse og respekt for dem han er uenig med.

Til slutt: Waade skriver at «Benestads meningsfel­ler nå intensiver­er kampen for å hindre Lhbt-folk i å få kirkens velsignels­e». Det er feil. Den norske kirke har innført ny liturgi og lære, og ingen kan nå hindre to av samme kjønn i å bli erklært som «rette ektefolk» foran alteret i norske kirker. Jeg har derfor andre ting å bruke tiden på. Kanskje er det en trøst for noen ...

❞ Barn blir nemlig ikke lenger sett på som en gave, men som en rettighet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? Når Waade omtaler barns beste, ignorerer han et av de store dilemmaene som likekjønne­t samliv og vigsel fører til i forhold til barn, nemlig planlagt farløshet og morløshet, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX Når Waade omtaler barns beste, ignorerer han et av de store dilemmaene som likekjønne­t samliv og vigsel fører til i forhold til barn, nemlig planlagt farløshet og morløshet, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway