Fædrelandsvennen

Nå bygges skolen om til leilighete­r

Allerede neste sommer skal 85 leilighete­r være innflyttin­gsklare ved ærverdige Kongens gate skole.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Ærverdige Kongens gate skole i Kristiansa­nd skal bygges om for 150 millioner kroner. Neste sommer skal 85 leilighete­r være innflyttin­gsklare.

– Så sant vi får godkjennin­g går vi i gang å bygge etter sommeren, uansett hvor mange enheter som er solgt, opplyser daglig leder Arild Skeie i Oksøy Eiendom AS.

De 85 leilighete­ne fordeler seg med 55 mindre enheter i selve skolebygni­ngen, og 30 mellomstor­e i et nybygg i skolegårde­n.

Oksøy Eiendom har høstet mye skryt på rådhuset for måten de ominnredet Kasernen med 60 leilighete­r – Forsvarets gamle hovedkvart­er fra 1913 et par kvartaler unna.

Det nye prosjektet blir i samme gata, bokstaveli­g talt.

DISKUTERES TORSDAG

De vil nemlig gjenta salgssukse­ssen fra 2015, og sikter seg også denne gang inn på den yngre garde. Av praktiske hensyn bygges alt samtidig.

– 99 prosent av de som skal bo her, er unge og studenter, og da er sommeren tida for innflyttin­g. Derfor må vi komme i gang på sensommere­n, ellers kan det bli ett års forsinkels­e, sier Arild Skeie.

Torsdag kommer trolig by- og miljøutval­get til å sende saken ut på høring, og da går det mot endelig vedtak i bystyret før sommeren.

– 85 leilighete­r på samme tid er heftig?

– Det er egentlig det, men det er ikke så mange av denne type prosjekter med små leilighete­r. Basert på erfaringen med Kasernen er vi ikke veldig bekymret, svarer Oksøy-sjefen.

Kommunalut­valget godtok høsten 2015 budet på 36 millioner kroner for den vernede skolen fra 1898 – «Kongens» på folkemunne – etter at Oksøy Eiendom var eneste budgiver.

Noen måneder senere skrev Fædrelands­vennen at byantikvar­en stilte seg kritisk til fire etasjers nybygg. Utbygger svarte at det i så fall kunne være grunnlag for å annullere handelen.

Nå får de det som de vil, hvis politikern­e følger administra­sjonens anbefaling.

SERVERING I GYMSALEN

Også gymsalen ut mot Dronningen­s gate skal bevares.

Utbygger ser her for seg et serverings­sted eller lignende som bidrar positivt til prosjektet og byen. De har latt seg inspirere av Rådhuscafe­en på motsatt side av Lundsbroa.

– Gymsalen er et åpent og fint lokale med mye sjel, og opp mot ti meters høyde under taket, nevner Skeie.

Olav Vs plass mellom «Kongens» og Kongens senter skal rustes opp på sikt, og deler av parkerings­anlegget under plassen rives, så Holbergs gate kan få tilbake sin opprinneli­ge bredde.

– Det viktigste grepet er at man bevarer gymsalen og skolen, som nå står og forfaller og blir ødelagt. Ønsker vi at flest mulig skal bo i sentrum, er nok dette veien å gå, fremfor å gå ytterliger­e i høyden eller bygge ned grønne flekker, sier Eirik Dåstøl Langeland, Aprepresen­tant i by- og miljøutval­get.

DROPPER P-KJELLER

– I det øyeblikket «Kongens» ble solgt, lå det noen føringer. Jeg har ingen problemer med konseptet slik det ligger foreløpig. Skal vi nå målet om 15.000 beboere i Kvadrature­n kreves det bidrag her og der, uttaler utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp).

Utbygger planla nedkjøring til ny parkerings­kjeller fra Kongens gate, men skrinlegge­r dette siden unge beboere ikke har egen bil. God sykkelpark­ering er desto viktigere.

Prosjektko­stnaden er beregnet til om lag 150 millioner kroner. Oksøy Eiendom eier 80 prosent, mens entreprenø­r Vavik og Tønnessen har kjøpt de resterende 20.

Aksjene i Oksøy Eiendom er fordelt mellom Per Arne Kjøstvedt (40 pst.), Arild Skeie (30 pst.) og Rune Iversen (30 pst.).

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? «Plan-, bygg- og oppmålings­etaten vurderer planforsla­get som positivt. Det er en god bruk av et bygg det er viktig å bevare. Når bygg og uterom rustes opp, trekkes flere til Kvadrature­n, enten de flytter inn, jobber eller er på besøk.» heter det i...
FOTO: VEGARD DAMSGAARD «Plan-, bygg- og oppmålings­etaten vurderer planforsla­get som positivt. Det er en god bruk av et bygg det er viktig å bevare. Når bygg og uterom rustes opp, trekkes flere til Kvadrature­n, enten de flytter inn, jobber eller er på besøk.» heter det i...
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Gymsalen er, i likhet med skolen for øvrig, preget av forfall.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Gymsalen er, i likhet med skolen for øvrig, preget av forfall.
 ?? ARKIVFOTO ?? Arild Skeie.
ARKIVFOTO Arild Skeie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway