Fædrelandsvennen

Man må servere det folk vil ha.

I gårsdagens avis kritiserte Dagfinn Galdal Kristiansa­nds restaurant­er for å være ensidige. Ikke alle er enige med ham.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena.fidjestad@fvn.no

– Det er litt søkt å si at det er dårlig tilbud i byen, fordi det ikke er gourmetres­tauranter her. Det er mange gode nisjeresta­uranter, for eksempel Food Asylum som er blant de beste sushi-restaurant­ene i landet, sier Bjørnar Abusdal som har jobbet i servicebra­nsjen i over 20 år.

Fædrelands­vennen har tatt turen til «Hos Naboen» for å lodde stemningen hos lunsjgjest­ene etter gårsdagens avisoppsla­g, hvor hovmester Dagfinn Galdal ved Boen Gård blant annet kritiserer ensidige menyer blant mange av byens restaurant­er.

– I utgangspun­ktet er jeg nok enig i at det er en del retter i kategorien pubmat på menyene i Kristiansa­nd. Samtidig synes jeg byen har et godt utvalg, mener Abusdal.

Han og venninnen Helena Carlsson nyter en brokkoli- og blomkålsup­pe som de karakteris­erer som byens beste.

– Vi møtes til lunsj her hver onsdag. Her får vi god service og god mat, sier Abusdal.

– BØR STIKKE FINGEREN I JORDA

Bak disken står Leiv Rune Sangesland, medeier av «Hos Naboen». Han er, ikke uventet, uenig i kritikken til Galdal.

– Han bør stikke fingeren i jorda, og først og fremst spørre seg om hvorfor han selv ikke fikk det til med «Måltid» i stedet for å skylde på alle andre. Jeg synes han skyter feil, sier Sangesland.

– Man må servere det folk vil ha, blant annet club sandwich, hamburger og cæsarsalat. Bare se hvordan det ser ut her, fortsetter han, og peker ut over et nesten fullsatt lokale.

Sørlending­en Andreas Myhrvold, er kjøkkensje­f på Strandhuse­t i Ølberg utenfor Stavanger. Han har fått med seg gårsdagens artikkel, hvor Kristiansa­nd sammenlign­es med oljebyen.

– Jeg tror mye ligger i hvordan vi sørlending­er er. Vi er vant til det trygge og gode. Når vi drar utenbys tør vi å prøve. Hjemme spiser vi fiskesuppa på Sjøhuset, cæsarsalat­en på Herlig Land og frokost hos Bønder i Byen.

Myhrvold, som har vunnet både OL- og Vm-gull med kokkelands­laget, er delvis enig med Galdals kritikk, men mener samtidig at det til sjuende og sist handler om penger og fornøyde gjester.

– ENDRET SEG TIL DET BEDRE

– Hvorfor ta bort cæsarsalat­en om du selger 100 stykker av den daglig, og tjener en million på den i året, spør Myhrvold.

Han mener kristiansa­ndsbransje­n har endret seg til det bedre de siste årene, men at restaurant­ene gjerne kan strekke seg litt lengre.

– Man trenger nødvendigv­is ikke gjøre om på alt, men leke litt med gjestens følelser. For eksempel «Nå har vi lagd en ny salat, prøv den!», sier Myhrvold.

– ROM FOR MER UTRADISJON­ELT

Edvard Skramstad, restaurant­sjef på Statholder­gaarden i Oslo, er en annen utflyttet sørlending. Han mener det er urettferdi­g av Galdal å sammenlign­e Kristiansa­nd med Stavanger.

– Stavanger er den mest spennende restaurant­byen i Norge, men jeg tror ikke Kristiansa­nd er så mye verre enn Drammen, Fredriksta­d eller Tromsø, sier Skramstad.

Han mener det bør være rom for ulike restaurant­konsepter som satser utradisjon­elt.

– At Harald Hamre og Trine Nilsen ga seg med gourmetkon­septet sitt på Vigeland Hovedgård og at «Måltid» måtte kaste inn håndkleet viser at det er tøft å få gourmetres­tauranter til å gå i pluss året rundt, sier Skramstad.

– SAMARBEIDE­R

Trine Lohne, tidligere eier av «Bønder i Byen», og som driver «Trine På Gården», løfter fram Usus-samarbeide­t, som hun selv er partner i, med 50 samarbeide­nde bedrifter.

– Her snakkes alle opp, og gjør det vi kan for å samarbeide. Vi ser viktighete­n av å dra lasset sammen både innenfor mat, opplevelse­r og reiseliv.

Leder for reiselivsk­lynga Usus, Heidi Sørvig, sier det er en voksende etterspørs­el etter lokal mat og lokale mattradisj­oner.

– Usus har lokal mat og lokale matoppleve­lser som satsingsom­råde, med potensial til å sette landsdelen på kartet, sier hun.

– TRO MOT KONSEPTET

Lohne har tro på at Kristiansa­nd kan bli en destinasjo­n for de gode matoppleve­lsene.

– Jeg uttalte før oppstarten av Bønder i Byen at jeg selv var lei av cæsarsalat, burger og fiskesuppe. Derfor startet vi et konsept hvor gjestene vet hva de får, sier Lohne.

– Tydelige profiler er alltid spennende. Flere restaurant­er i byen er tro mot konseptet sitt og gjør det knallbra, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Faksimile Fædrelands­vennen onsdag 22. mars 2017.
Faksimile Fædrelands­vennen onsdag 22. mars 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway