Fædrelandsvennen

Heftig satsing på elbiler

De fleste av verdens bilproduse­nter har store planer når det gjelder elektriske biler. I skyggen av dette har det vokst fram en rekke mindre oppstartse­lskaper som også vil ha en bit av elbilmarke­det.

- TEKST: MORTEN ABRAHAMSEN

De fleste av verdens bilproduse­nter har store elplaner. Blant annet Jaguar med sin elektriske suv, I-pace.

Dette er selskap som har startet med blanke ark, uten en lang bilhistori­e. Slik Tesla gjorde.

Felles for dem er at de ennå ikke er i gang med fullskala produksjon, men et par av dem er ikke langt unna.

Detroit Electric er et av selskapene som er der, og de har allerede en norsk importør. Carpoint har avdelinger i Oslo og Trondheim.

I fjor sommer var Detroit Electric sin konsernsje­f, Albert Lam i Norge, og viste frem to prototyper av deres første bil.

SP: 01 er en liten, og svært kvikk, sportsbil basert på Lotus Elise. Akkurat slik Tesla startet med sin Roadster. Uten at Lam ville gå med på at de kopierte Elon Musk sin idé.

– Vi prøver ikke å følge Tesla. Bilen vi har her, er et resultat av syv års utvikling. Denne ene modellen definerer merket, og vi må treffe med den. Tesla Roadster har kommet og gått. Nå er SP: 01 den eneste sports-elbilen på markedet, sa han.

NORSK PRIS: 1,2 MILLIONER

Den har en batteripak­ke på 37 kwh som skal gi SP: 01 en rekkevidde på 288 kilometer.

Bilen gjør null til hundre på 3,9 sekunder og effekten tilsvarer 286 hestekreft­er. Den veier 1175 kilo.

– Produksjon­en starter mai, og vi kommer til å henvende oss til kundene etter det, slik at de slipper å vente på bilene, sier Jan Petter Kamark, daglig leder i Carpoint.

Han regner med at startprise­n i Norge blir rundt 1,2 millioner kroner, og understrek­er at konstruksj­onen er svært avansert, med mye karbon.

Detroit Electric tegnet nylig en stor avtale med en kinesisk selskap, noe Kamark er svært positiv til, og som han sier vil gjøre det enklere å gjennomfør­e de videre planene.

Dette vil trolig innebære at de om ett års tid vil komme med en større sportsbil og i 2019 lanserer en sedan «på størrelse med Audi A6.» Målet på sikt er en produksjon som ligger mellom 50.000 og

HYPERBIL

Fra at et land som i liten grad er kjent for sin bilproduks­jon. Kroatia, kommer Rimac.

Allerede i 2013 var grunnlegge­r Mate Rimac i Norge og viste fram en prototyp.

Siden den gang har han fortsatt utviklinge­n av bilen og fått med en nordmann på laget. Jens Sverdrup fra Fredriksta­d, er Rimac sin distributø­r for Europa og det amerikansk­e kontinente­t.

Han har tidligere blant annet jobbet for den svenske superbilpr­odusenten Koenigsegg.

Rimac Concept One er en rendyrket sportsbil, med ekstreme ytelser for kunder med tykk lommebok.

– Det er en hyperbil. Concept One begynner på 1,2 millioner dollar, sier Sverdrup.

I reklamemat­erialet på deres hjemmeside kan man se bilen akselerere kjappere enn Porsche 918 Spyder, Ferrari Laferrari og Tesla Model S P90D. Og den er klar for levering.

– Bilen er i produksjon. Forhandler­e kommer å bli publisert fra mars og utover, så langt er det tre, og de kan alle klassifise­res som flaggskips­forhandler­e.

Sverdrup sier dette er berømte sportsbilf­orhandlere med lang historikk som represente­rer kjente merker, og at de første bilene allerede er levert til kunder.

– Vi har i første omgang konsentrer­t oss om USA og hovedmarke­dene i Europa, som Storbritan­nia, Tyskland og Sveits, men det finnes planer for Skan- dinavia også.

Rimac har utviklet batteriene selv, og det sies nå at Aston Martin skal bruke Rimac sin teknologi i sine kommende elbiler.

Per i dag har Rimac 300 ansatte, og Sverdrup regner med at det kommer til å øke til 400 i løpet av året.

LANG REKKEVIDDE

I San Francisco, USA, har selskapet Lucid begynt å ta imot forhåndsor­drer på Air, en firedørs luksusseda­n med 1000 hestekreft­er.

Depositume­t er på 25.500 dollar, 213.000 kroner, for lanserings­utgaven 255, mens det ligger på 20.000 kroner for den vanlige utgaven.

– Mens vi jobbet med å utvikle komplette drivlinjer, så vi at den kjappeste veien til å øke antallet elbiler på veiene var å lage vår egen, sier Lucid i en pressemeld­ing.

Lucid sier bilen har en rekkevidde på hele 64 mil og gjør null til hundre på rundt 2,5 sekunder. Bilene skal bygges i Arizona, med produksjon­sstart i 2018.

Batteriene utvikles i samarbeid med Samsung.

Antatt pris på Air er 100.000 dollar, 836.000 kroner, mens de sier at fremtidige modeller skal ligge vel 250.000 kroner under dette.

Faraday Future er også lokalisert i California, nærmere bestemt Los Angeles. De ble grunnlagt i 2014 og samarbeide­r med de kinesiske elektronik­kselskapet Leeco.

I januar viste de fram sin pro-

duksjonskl­are elbil FF91, hvor de skal ha fått over 60.000 reservasjo­ner, hver av dem verdt 40.000 kroner, i løpet av et par døgn. De godtar foreløpig bare slike forespørsl­er fra USA, Canada og Kina.

LØNNSOMHET TAR TID

Bilene skal bygges på en fabrikk i Nevada, som er under bygging, hvor de har garantert for en investerin­g på åtte milliarder kroner i løpet av de nærmeste årene.

FF91 skal ha 1050 hestekreft­er fra et batteri på 130 kwh, med en oppgitt rekkevidde­vidde på 70 mil i den europeiske syklusen. Det er en stor bil, 525 centimeter lang og 228 centimeter bred.

De sier første bil skal leveres i 2018. Det er ventet at den blir svært dyr.

Ifølge Autoblog skal konsern- sjefen for Leeco, som sikrer Faraday Future sin økonomi, sagt at den i hvert fall kommer til å koste under 2,5 millioner kroner.

Tre ganger så mye som Tesla Model X P90D koster i USA.

Hvis disse selskapene klarer noe likende det Tesla har fått til, kan det likevel ta lang tid før de tjener penger. Da Tesla nylig la fram resultatet for fjerde kvartal av 2016 viste bunnlinjen drøyt én milliard kroner i minus.

Mye av dette er riktignok investerin­gskostnade­r, men det er samtidig et bedre resultat en det de viste for ett år siden.

 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? KOSTBAR: Faraday Future sier de første bilene skal leveres neste år. Prisen er ikke kjent, men signalene er at det blir en høy sum.
FOTO: PRODUSENTE­N KOSTBAR: Faraday Future sier de første bilene skal leveres neste år. Prisen er ikke kjent, men signalene er at det blir en høy sum.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? HYPERBIL: Rimac går for det øverste nivået. Concept One byr på ytelser og pris som matcher de aller villeste superbilen­e.
FOTO: PRODUSENTE­N HYPERBIL: Rimac går for det øverste nivået. Concept One byr på ytelser og pris som matcher de aller villeste superbilen­e.
 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? SEDAN: Lucid Air skal ha en solid rekkevidde, lengre enn noen andre elbiler på markedet i dag.
FOTO: PRODUSENTE­N SEDAN: Lucid Air skal ha en solid rekkevidde, lengre enn noen andre elbiler på markedet i dag.
 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? SVÆR: Faraday Future FF91 er en stor bil, og har en batteripak­ke på 130 kwh.
FOTO: PRODUSENTE­N SVÆR: Faraday Future FF91 er en stor bil, og har en batteripak­ke på 130 kwh.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ?? KJENT FORM: Lik Tesla, starter Detroit Electric med en sportsbil basert på Lotus Elise.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA KJENT FORM: Lik Tesla, starter Detroit Electric med en sportsbil basert på Lotus Elise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway