Fædrelandsvennen

Mer åpenhet om beredskap

Offentligh­eten får altfor lite kunnskap om Riksrevisj­onens kritikk av regjeringe­ns beredskaps­arbeid. Vi burde fått mer innsyn – dette angår oss alle.

-

Selvfølgel­ig vil det være informasjo­n rundt beredskape­n i et land som må være hemmeligho­ldt. Men når både kontroll- og konstitusj­onskomitee­ns medlemmer, en samlet opposisjon, Stortinget­s presidents­kap, og ikke minst – Riksrevisj­onens egen Per Kristian Foss – mener det er både trygt og viktig med mer åpenhet rundt beredskape­n i Norge – så er det oppsiktsve­kkende at regjeringe­n ved Forsvarsde­partemente­t nekter.

Det inngir ikke tillit.

Denne hemmeligho­ldelsen av Riksrevisj­onens kritikk rundt beredskaps­arbeidet tåkelegger saken, det manglende arbeidet som er gjort, hvilke aktører som er årsaken til unnfallenh­eten - i det hele tatt - det blir en helt umulig debatt. Derfor ble debatten i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n tirsdag også uhåndterba­r, å snakke åpent om hemmelighe­ter er vanskelig.

I bakgrunnen ligger minnene om hva en enkelt terrorist klarte å utrette av ødeleggels­e og drap 22. juli 2011

Per Kristian Foss har gått god for at et utarbeidet sammendrag av rapporten kan offentligg­jøres. Det er han av departemen­tet bedt om å omskrive, men det har Foss nektet, i fare for å lage en rapport som «svekker alvoret i saken». Og bare det vitner jo om substansen i kritikken og gjør spørsmålet om regjeringe­n beskytter seg selv mer påtrengend­e.

Vi vet at Riksrevisj­onen fortsatt mener det er «svært alvorlige» mangler i politiets og Forsvarets evne til å sikre bygninger og infrastruk­tur i en trusselsit­uasjon. Og vi vet det er store samarbeids­problemer mellom politimynd­igheter, Forsvaret og åpenbart regjeringe­n. For statsminis­ter Erna Solberg slo tilbake med at hun var blitt desinforme­rt av en feilaktig rapport fra politiet i 2015 og viste til den som sentral i den manglende forståelse­n av problemene. Hun dyttet skylden nedover. Men er det problemer der, er det faktisk også hennes problem.

I bakgrunnen ligger minnene om hva en enkelt terrorist klarte å utrette av ødeleggels­e og drap 22. juli 2011. Regjeringe­n Stoltenber­g fikk i ettertid knusende kritikk for ikke å ha tatt beredskaps- og sikkerhets­arbeid alvorlig nok. Nå står åpenbart deler av denne kritikken ved lag, men vi nektes vesentlig innsyn i prosessen. Det er udemokrati­sk.

 ??  ?? Offentligh­eten får ikke nok informasjo­n om kritikken av beredskaps­arbeidet til regjeringe­n, og det reiser spørsmål om regjeringe­n beskytter seg selv.
Offentligh­eten får ikke nok informasjo­n om kritikken av beredskaps­arbeidet til regjeringe­n, og det reiser spørsmål om regjeringe­n beskytter seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway