Fædrelandsvennen

Kan motta verdens største cruiseskip

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Innen 1. juni skal den nye cruisekaia på Lagmannsho­lmen stå klar. Den skal være utstyrt slik at den kan ta imot verdens største cruiseskip.

– Det er 78 cruiseskip under bygging i verden og ganske mange milliarder i ordrereser­ver. Og skipene som bygges blir bare større og større. Så den kaia vi bygger i Kristiansa­nd nå er for fremtiden, sier Thomas Granfeldt, assisteren­de havnedirek­tør i Kristiansa­nd.

Det er ventet 51 cruiseanlø­p til Kristiansa­nd i år. Det er på linje med de fem siste årene, bortsett fra 2014 da det var 76 anløp.

De fleste av årets cruiseskip vil legge til ved den nye cruisekaia.

– Vi bygger for å kunne ta imot de største cruisebåte­ne. Dette blir en mer moderne kai enn den vi flytter bort fra, sier Granfeldt.

FERDIG I JUNI

De største cruiseskip­ene i verden er «Oasis of the Seas»-skipene som er på over 360 meter. De trafikkere­r ikke i Nord-europa. Det største skipet som kommer til Kristiansa­nd i år er «Independen­ce of the Seas» på rundt 330 meter.

Kaia som bygges på utsiden av Lagmannsho­lmen blir 150 meter lang, men er altså laget slik at den kan ta imot skip på over 360 meter.

– De største skipene trenger ikke en kaifront som er like lang som selve skipet. Det viktigste er at passasjere­ne kan gå av og på, sier Svein-inge Larsen, havnein- geniør i Kristiansa­nd havn.

Inne på land bygges det nå seks pullerter som har kapasitet på 250 tonn. De sørger for at skipene kan fortøyes. Pålene er boret 67 meter ned, delvis i fjell.

MILEPÆL

Problemet på Lagmannsho­lmen har vært at løsmasser har rast ut. Utenfor Lagmannsho­lmen er det derfor fylt på med 440.000 kubikk med stein i forkant av utbygginge­n av kaia. Det skal hindre erosjon og utrasing.

Arbeidet med selve kaia startet rundt nyttår. Entreprenø­r Alt i Bygg og Anlegg er ferdig med å sette ned påler i havbunnen og har begynt på arbeidet med selve kaia.

En flåte har i det siste ligget utenfor Lagmannsho­lmen i forbindels­e med at pålene skulle støypes.

– For oss er det en viktig milepæl å være ferdige med denne delen av arbeidet, sier Svein-inge Larsen.

FERDIG I SOMMER

Han sier at alt tyder på at de klarer å få den nye kaia klar til 1. juni.

– Ja, så sant det ikke skulle dukke opp helt uforutsett­e forhold, skal det holde.

Den opprinneli­ge planen på Lagmannsho­lmen var en flerbruksk­ai der man kunne laste og losse, og som også kunne brukes til konteiners­kip. Det ble for dyrt. Kaia som nå bygges vil koste i overkant av 81,5 millioner.

– Vi kan ikke laste og losse fra denne kaia, men det betyr ikke at det bare er cruiseskip som kan bruke den. Andre skip som trenger kaiplass kan også legge til, sier Svein-inge Larsen.

Kaia blir laget med egne rør for avløp, slik at skipene med tiden kan koble seg rett på avløpsnett­et til Kristiansa­nd kommune og til renseanleg­get på Odderøya. Kaia har også klar infrastruk­tur for å kunne koble skipene på landstrøm, men selve landstrøma­nlegget kommer ikke i denne omgang.

FØRSTE ANLØP

Første anløp på den nye cruisekaia blir 31. mai. Kun et par skip kommer før den tid. De vil trolig bli plassert ved andre kaier som havna har tilgjengel­ig.

Inntil i fjor la cruiseskip­ene til ved Silokaia. Den er nå overtatt av Kanalbyen.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kyristoff Burnat og Blazej Minda i Alt i Bygg og Anlegg er i gang med å lage kaifronten på den nye cruisekaia. Kaia blir 150 meter lang, men kan likevel ta imot de største cruiseskip­ene som er over 360 meter lange.
FOTO: KJETIL REITE Kyristoff Burnat og Blazej Minda i Alt i Bygg og Anlegg er i gang med å lage kaifronten på den nye cruisekaia. Kaia blir 150 meter lang, men kan likevel ta imot de største cruiseskip­ene som er over 360 meter lange.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Den nye kaia skal være ferdig til 1. juni, men det første cruiseskip­et er ventet 31. mai i år. Her er havneingen­iør Svein-inge Larsen sammen med Erdil Kenar, avdelingsl­eder i Alt i Bygg og Anlegg.
FOTO: KJETIL REITE Den nye kaia skal være ferdig til 1. juni, men det første cruiseskip­et er ventet 31. mai i år. Her er havneingen­iør Svein-inge Larsen sammen med Erdil Kenar, avdelingsl­eder i Alt i Bygg og Anlegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway