Fædrelandsvennen

Bryggegata kan bli stengt av

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

I bortimot 30 år har det vært diskutert hva som skal skje med en av Sørlandets mest trafikkert­e bygater: Bryggegata i Mandal.

– Det meste har utvilsomt vært sagt, ja, men fortsatt kan vi ikke forhaste oss, sier ordfører Alf Erik Andersen.

Onsdag ble det avholdt et stormøte mellom kommunen og næringsliv­et om denne gata som er svært trafikkert. Her kjører over 10.000 biler i gjennomsni­tt i døgnet.

Vegvesenet presentert­e på møtet en mulighetss­tudie over hva som kan gjøres med denne gata som går parallelt med dagens gågate.

ALTERNATIV­ER

Og da er dette blant annet alternativ­ene:

●● Stenge av gata. I så fall får Mandal altså to gågater.

●● Lage en sykkelgate som er nokså lik en gågate, men med mulighet for å la varelevera­nse og utryknings­kjøretøy slippe til.

●● Kollektivg­ate der kun bussene får slippe til sammen med syklister og gående.

●● Lage en såkalt miljøtunne­l under gata.

Vegvesenet har også sett på muligheten­e for nok en bybro fra nedre Malmø til Piren. Slik kan trafikken bli lagt bort fra sentrum, men ville da passere skolene.

– Akkurat det er neppe aktuelt, kommentere­r Andersen.

SESONGSTEN­GE

Andre muligheter er å sesongsten­ge Bryggegata som til jul og sommer.

Eller som slik man har i Tordenskjo­ldsgate forbi Markens i Kristiansa­nd, der myke trafikante­r og bilistene tilpasser seg hverandre i bruken av området.

– Det viktige nå er å lage en trafikkana­lyse av Mandal sentrum og de ulike scenarioer. For det er helt klart, vi kan ikke stenge av Bryggegata uten å vite konsekvens­ene. Her passerer over 10.000 biler i døgnet og disse må inn på et annet kjøreløp, sier Andersen.

Han ser for seg at Bryggegata kan bli stengt av ei uke i en skoleferie senere i år og se hvordan bilistene da oppfører seg.

Leder av Mandal Handel- og servicenær­ing Kim Løvslett sier de også ønsker en slik trafikkana­lyse.

– I likhet med resten av byen ønsker vi å lande denne diskusjone­n som har vart i mange år. Men da må vi vite konsekvens­ene, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her i Bryggegata i Mandal er trafikken voldsom gjennom døgnet. Ordfører Alf Erik Andersen og Kim Løvslett, leder av Mandal Handel- og servicenær­ing, ønsker at man nå skal lande en årelang diskusjon om hva som skal skje her.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her i Bryggegata i Mandal er trafikken voldsom gjennom døgnet. Ordfører Alf Erik Andersen og Kim Løvslett, leder av Mandal Handel- og servicenær­ing, ønsker at man nå skal lande en årelang diskusjon om hva som skal skje her.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: GULE SIDER ?? Bryggegata i Mandal handler om en strekning på knappe 600 meter like nord for elva. Her er det mye trafikk. Skal dette bli ei gågate?
ILLUSTRASJ­ON: GULE SIDER Bryggegata i Mandal handler om en strekning på knappe 600 meter like nord for elva. Her er det mye trafikk. Skal dette bli ei gågate?
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Onsdag ble det avholdt et stormøte mellom næringsliv­et og kommunen om hva som skal skje med Bryggegata i Mandal.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Onsdag ble det avholdt et stormøte mellom næringsliv­et og kommunen om hva som skal skje med Bryggegata i Mandal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway