Fædrelandsvennen

Skolene flest elever vil gå på

Denne gjengen ønsker seg til KKG og Tangen videregåen­de til høsten. Det er det også mange andre elever i VestAgder som vil.

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena.fidjestad@fvn.no

– Jeg har søkt idrett ved Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle (KKG). Jeg er god i gym og liker sport. Samtidig er jeg litt lei av vanlig skole, så det blir godt med en forandring, sier Morten Gumpen Hansen (15), som går i tiende på Oddemarka skole.

Han vil helst gå på KKG, som i år er skolen med flest søkere i Vest-agder. Det er naturlig siden det også er skolen som rommer flest elever. Like bak kommer Tangen videregåen­de skole.

Totalt er det 8231 søkere til videregåen­de skoler i Vest-agder, hvorav 915 søker læreplass.

FLERE SØKER FORBEREDEN­DE

I år er det flest som har studie- forbereden­de linjer, som Musikk, dans og drama, Idrettsfag, Medier og kommunikas­jon og Kunst, design og arkitektur som førsteønsk­e.

– Studieprog­rammet studiespes­ialisering har gått litt ned som førstevalg, men i praksis vil nok inntakstal­lene bli som før, forklarer Reii Vest-agder fyl- dar Kyllesdal keskommune.

Mortens klassekame­rater, Emilie Zeiner Sending Larsen (16), Millie Magnussen (16), Emma Kaspersen (16) og Jonas Torland Salvesen (15), har alle søkt studiespes­ialisering.

– Jeg bestemte meg for studiespes­ialisering siden jeg vil ha flere muligheter videre i utdannings­løpet, begrunner Emma.

Ifølge Kyllesdal får normalt over 90 prosent av elevene tilbud om studieprog­rammet de ønsker seg, men ikke alle får plass på ønsket skole.

VÅGSBYGD ÅRETS «VINNER»

Vågsbygd videregåen­de skole er ifølge Kyllesdal årets «vinner», si- den det er skolen med mest framgang.

– Det er den eneste skolen med flere søkere til studiespes­ialisering enn det er plass til. I tillegg har skolen Musikk, dans og drama, som er en populær linje, sier han.

Årets mest populære Vg1-tilbud i forhold til antall skoleplass­er i Vest-agder er idrettsfag på KKG, studiespes­ialisering og musikk, dans og drama på Vågsbygd videregåen­de skole, samt helseog oppvekstfa­g i hele fylket.

NEDGANG FOR YRKESFAG

54 prosent av elevene i Vest-agder søker studieforb­eredende utdannings­program, mens 46 prosent søker yrkesfag.

Kyllesdal sier det er en trend at færre søker yrkesfag.

– I år søker færre elektrofag, men det er en linje som har vært oversøkt tidligere, så det kan være riktig å si at det stabiliser­er seg på et nivå som passer bransjens behov, sier Kyllesdal.

I Aust-agder ønsker 51 prosent studieforb­eredende utdannings­program, mot 49 prosent som har søkt yrkesfag. Også her er det nedgang innen yrkesfag.

UTJEVNING I AUST-AGDER

– Tidligere har Aust-agder hatt betydelig flere søkere til yrkesfag enn studieforb­eredende. Det er i endring. Tallene er likevel ikke helt sammenlign­bare, siden Medier og kommunikas­jon ikke lenger regnes som yrkesfag, forklarer utdannings­sjef i Aust-agder fylkeskomm­une, Bernt Skutlaberg. Aust-agder fylkeskomm­une har i år mottatt 4913 søknader til videregåen­de skoler, i tillegg til 613 søknader om læreplass. Her er Sam Eyde videregåen­de skole favoritten.

Søkere til skoleplass vil få svar i midten av juli.

 ?? FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD ?? F.v.: Emma Kaspersen, Millie Magnussen, Jonas Torland Salvesen, Emilie Zeiner Sending Larsen og Morten Gumpen Hansen.
FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD F.v.: Emma Kaspersen, Millie Magnussen, Jonas Torland Salvesen, Emilie Zeiner Sending Larsen og Morten Gumpen Hansen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway