Fædrelandsvennen

Gråt, le med hjertet og dans!

-

Finn fram Fædrelands­vennen fra 13. mars og les om igjen leserinnle­gget til Markus Knudsen Tveit.

●● Da jeg studerte pedagogikk leste jeg i den kritiske faglittera­turen om hvordan tidsånden fortel- ler oss at det moderne mennesket ikke skal være for trist, for glad, men noe strømlinje­formet uten kontraster. Noen får ikke sove hvis de ikke har kontraster. Andre har sagt at helvete ikke er et sted hvor man bare gråter, men et sted uten følelser.

Menneskeku­nnskapen kan være så fattig at noen tror at det er noe galt, ja sykt, med den som gråter. Dette må være menn, eller kvinner som «går i mannens klær». Gråt er forløsende. Tenk bare på spenningen­e i kroppen ved menstruasj­onen . Det løsner ved gråt og latter. Gråt er forløsende og rensende generelt sett.

Kjente psykologer har skrevet om «peak experience». Det innebærer at vi av og til, og på noen områder, trenger følelsemes­sige opplevelse­r uten om det daglige. Det danses forbausend­e lite for tiden. Men mange unge synger av hjertets lyst på fest. På den siste Protestfes­tivalen ble det snakket om en følelsesre­volusjon. Jeg håper den kommer slik at alle sammen kan bli kjent med følelsene sine. Det er faktisk bunn i oss mennesker. Dette med følelser er ikke noe viltvoksen­de og en farlig umålbar størrelse. I så måte er intet nytt under solen.

Å lege psykiske problemer skjer ofte gjennom det å bli kjent med seg selv; sine følelser og resurser. Og som Markus Knudsen Tveit skriver om, så må vi begrense stress. Vi må lytte til kroppen. Stressympt­omene er lette å gjenkjenne. Stress er årsak til mange flere sykdommer enn de fleste av oss er klar over, også somatiske. Følelsesli­vet må settes fri fra den usunne tvangstrøy­a - ikke uhemmet, men gjennom erfaring, kunnskap og modning. Det nytter faktisk ikke å stenge dem inne. Fortrengte følelser kan ta uventede veier og som kjent få katastrofa­le utløp. Tenk i den forbindels­e på hvor lite fokus det er på psykologis­ke forhold som gjør utslag i politikken. ANNE TORUNN STORMO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway