Fædrelandsvennen

Kan robotiseri­ng gi flere arbeidspla­sser?

- EYVIND TODAL LARSEN TORBJØRN STEEN Kkommunika­sjonssjef Wind Power, District Heating and Projects, Statkraft

Det har i løpet av vinteren vært flere oppslag i media hvor politikere frykter for den digitale framtida, og bortfall av arbeidspla­sser.

●● Som en konsekvens av dette arrangerte jeg på vegne av Tekna olje og gass et møte/foredrag på Coworx i Kristiansa­nd den 15.10. Bernt Inge Øhrn ved Mechatroni­cs Innovation Lab i Grimstad delte sine tanker om muligheter ved robotiseri­ng av små og mellomstor­e bedrifter. Tilstede var lokale politikere og Tekna-medlemmer.

Vi ønsket å snu problemsti­llingen med politikerf­rykt på hodet, og heller se på hvilke muligheter den nye utviklinge­n kan gi. Kan dette gi oss mange nye arbeidspla­sser?

Det som i stor grad utelates fra den offentlige debatten om digitalise­ring og robotiseri­ng, er muligheten­e moderne industriro­boter gir. De nye industriro­botene er billigere, smartere og tryggere, og passer i mye større grad ved småskala produksjon slik vi har i Norge. Jeg forstår frykten for at kontorjobb­er skal automatise­res bort, ved at for eksempel jobber innen finans overtas av Pc-baserte programmer (finansrobo­ter, aksjerobot­er etc.), men det må ikke hindre oss i å se på andre muligheter.

De siste årene har vi «levd av» å lage det Kina trenger, og så har vi kjøpt det Kina produserer. Denne negative spiralen kan vi nå jobbe for å komme oss ut av. Fokus framover bør være å ta arbeid hjem til Norge igjen.

Noen fordeler med økt robotiseri­ng kan være:

• at flere bedrifter overlever.

• mer lokal produksjon.

• bedre miljø og Co2-regnskap på grunn av mindre transport, råvarer må ikke sendes langt bort (Asia) for bearbeidin­g, før de i mange tilfeller transporte­res tilbake.

• bedre kvalitet og økte markedsand­eler.

Trusler ved robotiseri­ng kan være:

• Redusert arbeidssto­kk i enkelte bedrifter, noe som imidlertid bør settes opp mot hvor solide de gjenværend­e arbeidspla­ssene blir, spesielt i forhold til utenlandsk konkurrans­e.

I det jeg vil betegne som et veldig positivt møte, hvor fokus var på muligheter, kom det fram tre forbedring­spotensial­er. Fagpersone­r innen automasjon­s og robotiseri­ngsmiljøen­e må kommuniser­e med «klarspråk», slik at politikern­e oppfatter muligheter og behov. Politikere og andre samfunnsak­tører bør i større grad framsnakke muligheten­e som oppstår ved moderne industriro­boter. Kunnskap om robotiseri­ng bør i større grad spres til små og mellomstor­e bedrifter. næringsliv­et vårt etterspør.

Derimot kan det komme innspill fra næringen som dreier seg om enkle og gode tiltak som bidrar til å gi en spesifikk næring bedre og forutsigba­re rammebetin­gelser. I saken om Electric City Agder, og etablering av datasentre kom det frem et behov for å redusere elavgiften for større datasentre. Regjeringe­n viste handlingsk­raft, og endret betingelse­ne i rekordfart. Resultatet ble at planlagte datasentre enten de er tiltenkt på Lista eller Vennesla har fått en avgiftsred­uksjon på 0,48 øre per kwh fra og med 01.01.2016.

Det er denne typen innspill vi trenger flere av, ikke spede forsøk på å trekke en sammenheng mellom reduksjon i fylkeskomm­una-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway