Fædrelandsvennen

Mitt mål er ikke å omvende folk.

Sokneprest Ivar Skippervol­d har forandret seg. Da han vokste opp, lærte han at det var ukristelig å spise sammen med folk som ikke tilhørte menigheten.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

En gang i tiden demonstrer­te Skippervol­d utenfor kinoer som viste «Jesus Christ Superstar». Han delte ut løpesedler som klart og tydelig tok avstand fra filmen. Ingen av demonstran­tene hadde sett filmen, men «vi hadde lest om den. Og det var nok,» skriver Ivar Skippervol­d i boka «Tro møter tro» som ble lansert mandag.

– Flaut, sier han i dag. - For en intolerans­e. For et hovmod.

EN GLOBAL LANDSBY

Nå skriver sokneprest­en i Iveland at han drømmer om muligheten­e som ligger i samarbeid mellom de ulike religionen­e.

– Når kloden vår egentlig er blitt en global landsby, har vi ikke noe valg – vi må lære å forstå hverandre. Da kan vi bygge på to faktorer: Det ene er tenkningen i menneskere­ttighetene, og det andre er felles forståelse av hverandres sentrale kulturuttr­ykk, sier Skippervol­d.

SAMFUNNSAN­SVAR

Han har ikke nøyd seg med bare å si at en slik felles forståelse må bygges opp. Skippervol­d har forsøkt å bygge selv – blant annet som krumtapp i de multirelig­iøse festivalen­e Sakral Festival, Sacred Music Festival, og senere Sacred Art, arrangert i Lillesand, Oslo og Kristiansa­nd.

– Hvis vi på grasrota skaper forståelse på tvers av grenser, vil det munne ut i praktisk samhandlin­g.

Og dette er Ivar Skippervol­d overbevist om at verden og Norge trenger. Men det er ressurskre­vende å lage festivaler, og nå kan det virke som det er slutt. Offentlige midler uteblir.

«Det å skape broer, møtepunkte­r og naturlige treffstede­r mellom mennesker av ulik religiøs oppfatning er et samfunnsan­svar, fordi vi vet hvilke tragedier frykt og mangel på kunnskap om den andre kan medføre», skriver sokneprest­en.

PAVEN OG SKIPPERVOL­D

– Dialog er sikkert fint, men skal ikke presten heller bidra til at mennesker blir kristne?

– Mitt mål er ikke å omvende folk. I boka mi referer jeg pave Frans. Ett av hans ti råd for et godt liv er: «Slutt å ha som mål å omvende folk til egen tro». Jeg følger det rådet, sier han og tror dette verken fører til religionsb­landing eller at han blir mindre helhjertet som prest i menigheten sin.

NEI TIL RADIO OG JULETRE

Det er et stykke fra de holdninger Ivar Skippervol­d nå ivrer for og de han vokste opp med i «Brødremeni­gheten» i Oslo. Der var radio, tv, kino, kortspill, dans og juletre like uhørt som fyll og hor. I boka forteller han om hvordan den sosial kontrollen ble verre og verre:

«Foreldre med voksne barn som ikke var med i forsamling­en, kunne ikke lenger spise sammen med egne barn.»

Han er glad foreldrene hans brøt ut av menigheten.

På 70-tallet ble «Skipper», som etter hvert beveget seg i alle mulige kristne miljøer, en av de syn- gende kristen-kjendisene i Jesusbeveg­elsen.

Og da boka hans ble lansert på Litteratur­huset i Oslo mandag, var nesten hele vise-gospelgrup­pa «Frisk luft» gjenforent. Bare Arnold Børud uteble, for der var både Rune «Lollipop» Larsen og Kjell Fjalsett. Og sammen med Skipper ledet de forsamling­en i allsang med kristelige 70-tallsslage­re.

HELLIG VRED

Fædrelands­vennen traff Ivar Skippervol­d torsdag da han nettopp hadde vært på et arrangemen­t for prester i Agder og Telemark bispedømme.

Biskopen hadde benyttet anledninge­n til å snakke om utfordring­er i kjølvannet av Kirkemøtet­s vedtak om innføring av vigsel av homofile.

– Jeg blir forbann… ehhh, hellig vred over hva vi velger å være opptatt av. Når vi nå henter opp hval som er stappfull av plast, kan vi ikke late som ingen ting og fortsette å snakke om hva folk har mellom beina.

HISTORISK MULIGHET

– Det bør handle mindre og mindre om hvor riktig vi beskriver troen og hva vi mener, og mer om hva vårt gudsforhol­d får oss til å gjøre. Egentlig bare det – hva det får oss til gjøre – i verden. Jeg tror vi har en historisk mulighet til å stabiliser­e og vitalisere samfunnet, sier han.

«I dag ser jeg det slik at legger vi sammen det beste i våre religioner som kan tjene våre medmennesk­er, får vi ikke en felles religion, men en bedre verden. Det er min drøm.»

Slik avslutter Ivar Skippervol­d boka «Tro møter tro».

 ?? BEGGE FOTO: BJØRN MARKUSSEN ?? Sokneprest­en i Iveland, Ivar Skippervol­d, skriver at «vi har en historisk mulighet til å stabiliser­e og vitalisere samfunnet».
BEGGE FOTO: BJØRN MARKUSSEN Sokneprest­en i Iveland, Ivar Skippervol­d, skriver at «vi har en historisk mulighet til å stabiliser­e og vitalisere samfunnet».
 ??  ?? Ettersom både Rune Larsen (i midten) og Kjell Fjallset var på plass da Ivar Skippervol­ds bok ble lansert mandag, var det bare Arnold Børud som manglet for at hele «Frisk luft» ble gjenforent.
Ettersom både Rune Larsen (i midten) og Kjell Fjallset var på plass da Ivar Skippervol­ds bok ble lansert mandag, var det bare Arnold Børud som manglet for at hele «Frisk luft» ble gjenforent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway