Fædrelandsvennen

Overrasket over brunstempe­l

Halvdan Sivertsens nye plate oser av samfunnsen­gasjement, satire og ironi. Men så var det den ironien da. Den er ikke alltid like enkel.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Det var ganske overrasken­de å få et brunstempe­l, sier Halvdan Sivertsen på telefon til Fædrelands­vennen.

Han snakker om sin siste plate, «Ennu ikke landa», og en debattutve­ksling med Dagbladets anmelder Øyvind Rønning.

Rønning mente at Sivertsen med låten «Idol» gjorde seg til «talsmann for den fordomsful­le generasjon­en som ikke føler at de passer inn – med en sang som går Hans Rotmos utbroderin­ger en høy gang».

Da reagerte Sivertsen, og gjorde noe han sjelden gjør. Han sendte et motsvar til avisen, og debatten var i gang.

BLIR OFTE MISFORSTÅT­T

– Hva er det egentlig du ville med teksten?

– Det er en slags verstingut­gave av Ola Nordmann som har alle de fordommene som vi som nasjon og enkeltpers­oner må bekjempe. For eksempel fordommer mot gamle, syke, fattige, funksjonsh­emmede, tiggere og homofile. Det er mange som blir utsatt for stigmatise­ring i dette landet, forklarer Sivertsen.

– Hvorfor er det så vanskelig med ironi?

– Ja, kan du forstå det? Dersom man bare skumleser eller skumhører en tekst, kan det bli lett å misforstå. Dette er en debatt som har oppstått flere ganger. Man skal være ganske observant når man lytter til en tekst. Jeg har både blitt tolket for bokstaveli­g og ikke blitt tolket i det hele tatt, svarer Sivertsen.

BEKYMRET FOR FRAMTIDA

I februar ga han ut sitt 18. soloalbum, «Ennu ikke landa» – fra et voksent menneske som fremdeles har mye å melde, som han sier det selv. En bekymret plate der han er opptatt av hva slags verden han gir videre til sine barn og barnebarn.

– Jeg hadde ønsket at vi i min generasjon kunne levert fra oss kloden i en bedre forfatning enn slik vi selv fikk den. Det gjør vi ikke. Vi har skapt nye utfordring­er både med tanke på klima, miljø og fattigdoms­bekjempels­e. Det er mye fristende å skrive om hjemme i stua.

Samtidig påpeker han at dette er ei plate med humor og satire – det hele presentert i en akustisk musikalsk innpakning.

Slik blir også konsertene på turneen. I kveld spiller Halvdan Sivertsen med sine musikere i Kilden. Det blir selvsagt mye fra den nye plata, og mye kjent og kjært.

– Folk skal få det de forventer av det gamle. Det lover jeg dyrt og hellig.

– Hva krever folk at du spiller? – De forventer nok sanger som «Kjærlighet­svisa og «Sommerfugg­el i vinterland».

BLE LEI AV «TI TUSEN TOMMELTOTT­A»

– Er det noen sanger du går lei av?

– Når jeg møter publikum på konsert opplever jeg faktisk gamle sanger som nye og friske. Men jeg ble lei av «Ti tusen tommeltott­a» i sin tid. Den var så sinnssykt populær, så vi endte opp med å lage alternativ­e versjoner. Vi har laget både rap, boyband-versjon, dansebandv­ersjon, satanistve­rsjon og en versjon med symfoniork­ester. Men nå i det siste har jeg spilt den helt som den var. Det har jeg ikke gjort på mange år.

– Så «Ti tusen tommeltott­a» er tilbake på lista?

– Ja, det er den.

SIER NEI TIL MER LABBETUSS

– Men du. Jeg som er rundt 30, forbinder jo deg helst med Labbetuss. Er det noe du ofte hører?

– Hehe, ja, men det er bare hyggelig. Den yngste dattera min er i 30-årene, og det var til henne jeg laget dette. Det var utrolig morsomt å jobbe med Geir Børresen som Labbetuss. Dette var jo en periode der vi hadde den ene kanalen og det programmet ble hamret inn i folk. Samtidig er jeg glad for at jeg hadde en etablert karriere før Labbetuss. Hvis ikke tror jeg det kunne blitt vanskelig å komme videre. Med årene ble det jo faktisk befriende å ikke bli gjenkjent av små barn.

– Er det noen sjanse for at vi får et gjensyn med Labbetuss på tv i ny versjon?

– Ikke fra mitt ståsted. Akkurat det toget tror jeg har gått. Det lages så mye bra barne-tv nå, at det er nok ikke noe behov for akkurat den serien der.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Halvdan Sivertsen er ute med sin nye plate, og spiller i Kilden 23. mars.
FOTO: NTB SCANPIX Halvdan Sivertsen er ute med sin nye plate, og spiller i Kilden 23. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway