Fædrelandsvennen

– Innovativ bransje investeere­r stort i bilfremtid­en

Han har vært sentral i Sørlandets bilbransje i 30 år. Hjemkommet fra bilutstill­ingen i Genève er Per Helge Gumpen mektig imponert.

- TEKST: TOR MJAALAND

– Bilbransje­n må være en av de mest innovative bransjer vi har. Den har tatt miljøutfor­dringen på alvor og investerer enormt i fremtiden. Spørsmålet er mer om når markedet og regelverke­t er modent for alt det nye, sier daglig leder i Gumpen-gruppen med bilforhand­lere fra Skien i øst til Lyngdal i vest og med nærmere 380 ansatte. Vi møter ham i lokalene på Setesdalsv­eien, der han oppsummere­r «Genève-inntrykk» både fra egne bilmerker og konkurrent­enes. Den elektriske satsingen, både på rene elbiler og ladbare hybrider, blir bare mer og mer fremtreden­de.

– Volkswagen-konsernet lover 30 elektriske bilmodelle­r innen 2025. Det sier en god del om den voldsomme elektriske satsingen, sier tredje generasjon i Gumpen Gruppen som hans bestefar Thorvald startet og far Helge senere ledet.

SELVKJØREN­DE ELBIL

Men han minner samtidig om at Norge er atypisk når det gjelder satsing på elbiler. På verdensmar­kedet er det langt fram før elbilene vil prege personbilm­arkedet.

– Prisen på batterier og teknologi er på full fart nedover, men må ytterliger­e reduseres før det skjer, slår han fast. På utstilling­en fikk han også se Volkswagen­s selvkjøren­de flerbruksb­il, I.D. Buzz, som skal være på markedet i 2025. Før den kommer den selvkjøren­de kompakt-elbilen I.D. som ble vist fram i Paris i fjor høst. – Jeg regner med at vi kanskje kan ha en selvkjøren­de elbil i butikken innen fem år, sier 53-åringen, som ikke er like sikker på om lovverket allerede da er modent for den slags.

SUV-BØLGEN

I dag utgjør elbiler rundt 15 prosent av salget i Gumpen Gruppen. I 2025 tror han minst halvparten av de nye bilene vil ha elektrisk drivlinje.

– Men i overskueli­g fremtid vil også bensin- og dieseldrev­ne bi- ler ha en sentral plass. Også her satses det voldsomt på å gjøre disse renere og mer miljøvennl­ige, sier bilforhand­leren.

Genève-utstilling­en viste også at suv-bølgen ruller videre for høy fart. – Suv-er står for den største veksten i markedet, konstatere­r han og trekker mer enn gjerne fram Volkswagen­s nye Tiguan Allspace, en velvoksen sjuseters suv som han er trygg på treffer det norske markedet godt. Der den møter en annen suv fra Gumpen Gruppen, nemlig Skoda Kodiaq, som er klar for levering i Norge om kort tid. En fremtidig utfordrer i en høyere suv-prisklasse er Audis nye konseptbil Q8 sport som også gjorde sin entrè på Genève-utstilling­en. Den viser Audis visjoner for morgendage­ns suv, men skal etter sigende i produksjon allerede i 2018.

ET SMYKKE

Spennvidde­n fra Volkswagen­konsernet lar han seg også imponere av. – Den nye sedanen Arteon er rett og slett et smykke av en bil, sier han kledelig beskjedent og minner om at her kan bilkjøpern­e få en lekkerbisk­en av en bil både når det gjelder design og teknologi til en fornuftig pris.

Han har neppe vært i tvil om at privatbile­ns posisjon i fremtidens transportb­ilde vil være sen- tral. Trass i nødvendig og viktig satsing på kollektiv transport. Og etter Genève-utstilling­en er han om mulig blitt enda noen hakk sikrere på at med selvkjøren­de elbiler vil svært mye av transportb­ehovet kunne dekkes av slike. Med de utfordring­er det innebærer for andre bransjer. – Bilproduse­ntene, en av verdens største industrier, leverer egentlig alt det politikern­e etterspør. Marked og lovverk avgjør når og i hvor stor grad det kan tas i bruk, sier Per Helge Gumpen.

 ??  ??
 ?? FOTO: VOLKSWAGEN AG ?? Flaggskipe­t Volkswagen Arteon, ble presentert på Genève-utstilling­en.
FOTO: VOLKSWAGEN AG Flaggskipe­t Volkswagen Arteon, ble presentert på Genève-utstilling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway