Fædrelandsvennen

Sørlending­er på nyhetsjakt

-

Selvkjøren­de biler som om få år blir en realitet, en sterk suv-satsing og stadig grønnere biler.

Det er noen av stikkorden­e fra årets bilutstill­ing i Genève, som åpnet denne måneden. Bilforhand­lere fra Kristiansa­nd var godt represente­rt og kunne konstatere at det vil rulle inn nyheter i fleng de nærmeste månedene.

Dagfinn A. Berg, relativt fersk daglig leder i Kia-forhandler Sør Motor etter mange års suksess som Nissan-sjef, var blant dem som fikk med seg mange nyheter hjem.

HEFTIGE STINGER

– Ja, hos Kia skjer det svært mye. Fra helt nye lille Picanto, en av Norges aller billigste biler, til den heftige Gt-bilen Stinger, som skal utfordre etablerte tyskere, sier Berg som synes det er spennende at alle modellene er varslet med såkalte alternativ­e drivlinjer.

Eksempler på de mange Kia-nyhetene er den romslige stasjonsvo­gnen Optima som kommer som plug-in allerede i år med en oppgitt elektrisk kjørelengd­e på rundt 60 kilometer. Rio, i størrelse mellom VW Polo og Golf, er annen nyskaping, mens Niro, som ble lansert som hybrid i fjor, kommer som både plug-in og i helelektri­sk versjon neste år.

KIA-GARANTIEN

Og det skjer kjapt hos Kia. Lille Picanto kommer i mai-juni, Rio i april og ladbare Optima i juni.

– Den er i Passat-størrelsen og kommer med mye utstyr til under 400.000 kroner, sier Berg, og minner kjapt om at Kia er alene om sju års garanti/150.000 kilometer. Rosinen i den berømmelig­e pølsa, Stinger, blir neppe noen salgsvinne­r volummessi­g i det norske markedet, men var ifølge Berg en bil som virkelig ble lagt merke til i Genève.

– En heftig Gt-bil med motorer som spenner fra 200 til 370 hestekreft­er og bakhjuls- eller firehjulsd­rift. Albert Biermann, som kom fra BMW til Kia i desem- ber 2014, er ansvarlig for oppsett og kjøreegens­kaper.

– Raskeste Kia noensinne, sier Dagfinn Berg. Han opplyser at Kia har lovet 14 nye miljøbiler innen 2020. Flere av dem dukker altså opp i Norge allerede i år.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dagfinn A. Berg, daglig leder i Motor Sør AS viser fram Kia Stinger, raskeste bil noensinne fra den koreanske bilproduse­nten.
FOTO: PRIVAT Dagfinn A. Berg, daglig leder i Motor Sør AS viser fram Kia Stinger, raskeste bil noensinne fra den koreanske bilproduse­nten.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Daglig leder i Gumpens Auto Øst, Terje Olsen, med Audis suv-konseptbil kalt Q8. Den over fem meter lange bilen skal i produksjon allerede i 2018 og har en hybrid drivlinje på tilsammen 449 hk.
FOTO: PRIVAT Daglig leder i Gumpens Auto Øst, Terje Olsen, med Audis suv-konseptbil kalt Q8. Den over fem meter lange bilen skal i produksjon allerede i 2018 og har en hybrid drivlinje på tilsammen 449 hk.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nye Optima stasjonsvo­gn kommer som ladbar hybrid i år. Det ser Dagfinn A. Berg i Auto Sør ser fram til.
FOTO: PRIVAT Nye Optima stasjonsvo­gn kommer som ladbar hybrid i år. Det ser Dagfinn A. Berg i Auto Sør ser fram til.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Salgssjef Tor Inge Haugen i Røinås Bilforretn­ing viser nye Hyundai i30.
FOTO: PRIVAT Salgssjef Tor Inge Haugen i Røinås Bilforretn­ing viser nye Hyundai i30.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway