Fædrelandsvennen

Simply clever utstyrspak­ke

«Never change a winning team» heter det i idretten. Skoda har likevel tatt sjansen på en oppgraderi­ng av Octavia-suksessen.

- TEKST: TOR MJAALAND

Den er nummer to på salgsstati­stikken i Kristiansa­nd så langt i år. Den er den desidert mest solgte dieselbile­n. Og den er Norges mest solgte stasjonvog­n. Nå er den fornyet både utvendig og innvendig, men fortsatt er det ikke vanskelig å se at det er en Skoda Octavia det dreier seg om.

NY, STILIG FRONT

La oss ta det ytre først: Octavia løftet seg skikkelig da den ble totalforny­et i 2014 og fikk mye ros for det. Og ikke minst for fortsatt hyggelig pris og massevis av plass til passasjere­r og bagasje. Nå har familiebil­suksessen fått en solid oppgraderi­ng med ny, bredere og mer stilig front, skarpere linjer, nye støtfanger­e og nye led-lykter både foran og bak. Og det må være lov å si at en fra før vellykket bil har blitt enda flottere. Selv om forandring­ene langt fra er voldsomme sammenlikn­et med utgående modell. Man kjenner igjen endringene fra fetter Passat da den var gjennom en vellykket fornyelse for ett års tid siden.

4X4, DSG OG 150 HK DIESEL

Fortsatt er plassen i bilen et viktig argument for mange til å velge Octavia. Med 610 liters bagasjerom er det ikke mange i familiebil­segmentet som kan hamle opp med stasjonsvo­gna, modellen de aller fleste foretrekke­r. Mer nytt er det på utstyrs- og infotainme­ntsiden. Men det venter vi litt med. For bilen vi prøvde hadde den nye kombinasjo­nen av firehjulst­rekk, syv trinns DSG automatgir kombinert med en 150 hester dieselmoto­r.

KJAPP OG GØYAL

Og akkurat den versjonen er det grunn til å dvele litt ved. For dette er rett og slett en innertier fra Skodas side. Girkassen, som vi også finner i de mange slektninge­ne i Volkswagen-konsernet, vet vi fungerer utmerket. Sammen med 150-hesteren og trekk på alle fire hjulene løfter bilen seg fra en solid familiefra­kter til en kjapp og gøyal bil som det er både forsvarlig og fristende å utfordre litt på svingete sørlandsve­ier. Hvis noen har forbundet Skoda med «mann med hatt», er den sammenlikn­ingen for lengst er gått ut på dato.

ALLTID På NETT

Fortsatt får du mye bil for pengene. Også om du velger utgaven vi prøvde til rundt 400.000 kroner. Da får du en velutstyrt bil som i stor grad matcher biler i langt høyere prisklasse­r. Oppdatert er infotainme­ntsystemet, som det nå heter i alle nye biler. Og da dreier det seg om berøringss­kjermer der du har tilgang til både «info» og «entertainm­ent» og ikke minst Skoda Connect som gir deg et nettverk av mobile tjenester. Gjennom dette er du alltid på nett og blir oppdatert på trafikkinf­o, vær og har tilgang til diverse funksjoner via din egen smarttelef­on.

NY FØRERSTØTT­E

Også på såkalt førerstøtt­e er det nytt å by på. Skal du rygge med tilhenger, noe mange av oss ikke akkurat jubler over, kan trailer assist ta over styringen. Front assist med fotgjenger­beskyttels­e og en bakre radar som hjelper deg ved filskifte og ved rygging ut av parkerings­plasser, er også blant 2017-nyhetene hos Octavia.

Konklusjon­en er enkel: Det er blitt enda flere grunner til å ta en titt på Skoda Octavia når ny bil vurderes. For de mange av oss som er trygge på at moderne og langt renere dieselmoto­rer enn før fortsatt kommer til å stå i mange nye biler, er det lett å bli glad i nye Octavia etter å ha prøvd 150-hesteren. Så får vi bare innrømme en lett form for nostalgisk inhabilite­t: Vår aller første bil i familien var en gusjegrønn 1957-modell Octavia. Mange gode minner fra den...

Skoda har lansert uttrykket «simply clever» og blant annet plassert en liten paraply i døra.

Flere nye funksjoner er lagt til etter den samme filosofien . En nøkkel der flere brukere kan lagre sine egne kjøretøyin­nstillinge­r, oppvarmet ratt, sammenlegg­bare bord på baksiden av forsetene, og mulighet for en flyttbar lommelykt i bagasjerom­met er noen av de nye funksjonen­e.

Og selv om diesel fortsatt står i mer enn en tredel av nye norske personbile­r, og over halvparten av svenskene velger diesel, har en del meldt overgang til bensin. I nye Octavia kan du velge mellom fire TSI (bensin)- og fire TDI (diesel)-motorer fra 1,0 til 2,0 liter og med effekt på mellom 115 hk og 184 hk. For de aller fleste motorene er en Dsg-girkasse med seks eller syv trinn tilgjengel­ig, i til- legg til manuell girkasse.

Firehjulst­rekk tilbys med motorene 1,8 TSI og 2,0 TDI, og nytt er også Dynamic Chassis Control som gjør det mulig for sjåføren å regulere styring og demping mellom modusene comfort, normal og sport.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Litt skarpere linjer, nye led-lykter og fornyelse i fronten på 2017-utgaven av Skoda Octavia.
FOTO: TOR MJAALAND Litt skarpere linjer, nye led-lykter og fornyelse i fronten på 2017-utgaven av Skoda Octavia.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Stor berøringss­kjerm og tydelig merket DSG på automatspa­ken i firehjulst­rekkeren med 150 hk diesel.
FOTO: TOR MJAALAND Stor berøringss­kjerm og tydelig merket DSG på automatspa­ken i firehjulst­rekkeren med 150 hk diesel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway