Fædrelandsvennen

Fikk en vekker, men elsker ennå speedway

- THOMAS TOPSTAD, speedway-fører

Etter en ulykke på speedwayba­nen måtte jeg få ny hofte. Nå er jeg tilbake på større sykkel og har troen på topp ti-plassering i seniorNM.

Før den andre runden i norgescupe­n i 2015 mistet jeg kontrollen ved inngangen til en sving. Det resulterte i at hoftekulen ble skjøvet ut før den gikk tilbake igjen. Jeg hadde seks uker tidligere skadet leddbåndet i kneet på venstre bein så jeg trodde det var dette som var skyld i smertene. Jeg fikk samlet meg litt og gikk ut og fullførte det løpet i norgescupe­n. Det holdt til å vinne min klasse 85 ccm.

En tøff tid fulgte. Resten av sesongen var over, og jeg hadde pådratt meg et alvorlig brudd og blodtilfør­selen i hofta var ødelagt. Etter hvert som vevet døde, forsvant hoftekulen mer og mer. Da jeg skjønte at jeg måtte ha operasjon, var venstrebei­net mitt fem centimeter kortere enn det andre.

Det er nå ett år siden at jeg fikk operert inn en titanhofte. Opptrening­en har vært lang og tøff, med fysioterap­i og personlig trener tre dager i uken i seks måneder. Men takket være gode øvelser er jeg nå på et nivå som gjør at jeg kan leve helt normalt. Jeg trener fire dager i uken på treningsst­udio for å styrke kroppen og balansen. Fremdeles må jeg være litt påpasselig med brå bevegelser med venstrebei­net, der jeg har den falske hoften.

Mange rundt meg, inkludert legen min, fraråder meg å fortsette med speedway. Men familien støtter meg og vet at jeg elsker sporten for mye til å gi meg. Jeg har også støtte fra andre som har vært gjennom samme type ope- rasjon, og det har motivert meg mye.

Jeg startet opp med trening med min nye 500 kubikk i august i fjor, så jeg har ikke hatt mer enn sju-åtte treninger. Jeg har brukt lang tid på å komme meg tilbake på sykkelen etter flere skader i 2015. Jeg fikk kragebeins­brudd i påsken, slet nesten av leddbåndet i juni og ødela hoften i august.

Så i år begynner jeg rolig i starten av sesongen med trening på hjemmebane som ligger i Sørlandspa­rken. NMK Kristiansa­nd er en klubb med mange gode støttespil­lere som har stilt opp for meg i de årene jeg har kjørt.

Jeg gleder meg til sesongstar­t og skal kose meg med sykkelen og samtidig bli bedre. Jeg kjører mer kontroller­t nå enn før ulykken, men samtidig er dette en sport hvor man er nødt til å ta sjanser og være dristig for å hevde seg.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Thomas Topstad (15) fra Kristiansa­nd vant norgescupe­n i speedway klasse 85 kubikk i 2014. Sesongen etter skadet han hoften og det resulterte i en operasjon våren 2016. Han fikk operert inn en titanhofte og har nå trent seg opp til å kunne satse for fullt i seniorklas­sen denne sesongen.
FOTO: PRIVAT Thomas Topstad (15) fra Kristiansa­nd vant norgescupe­n i speedway klasse 85 kubikk i 2014. Sesongen etter skadet han hoften og det resulterte i en operasjon våren 2016. Han fikk operert inn en titanhofte og har nå trent seg opp til å kunne satse for fullt i seniorklas­sen denne sesongen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway