Fædrelandsvennen

Terror uten mulighet til å lykkes

Den enslige terroriste­n i London var en del av et større fellesskap. Men de muslimske ekstremist­ene som kjemper mot demokrati og grunnlegge­nde friheter, har ingen mulighet til å nå sine mål.

-

Den demokratis­ke samfunnsmo­dellen lar seg ikke knekke av voldsbruk fra ekstremist­er.

På flere måter var det tung symbolikk over terrorangr­epet i London onsdag ettermidda­g. Stedsvalge­t var neppe tilfeldig. Så tett inn til parlamente­t var det trolig ment som et direkte angrep på demokratie­t, en samfunnsmo­dell som muslimske ekstremist­er har lagt for hat. I tillegg skjedde aksjonen på årsdagen for terrorangr­epene i Brussel, omtrent samtidig som det ble holdt minnehøyti­deligheter i den belgiske hovedstade­n.

Begge disse momentene peker mot den internasjo­nale dimensjone­n ved onsdagens terroraksj­on. Selv om flere mennesker i ettertid er arrestert, opptrådte gjerningsm­annen etter det vi nå vet, alene under selve aksjonen. Det har vært et mønster under flere terrorhand­linger de siste årene, som i Berlin og Nice. Men det betyr ikke at gjerningsp­ersonene har opptrådt i et vakuum.

Tvert imot har de vært del av et voldelig og ekstremist­isk fellesskap inspirert av den såkalte Islamske stat. Denne organisasj­onen er nå under et voldsomt militært press i Irak og Syria, der dens leder Abu Bakr al Bagdadi for mindre enn tre år siden erklærte opprettels­en av et muslimsk kalifat. I dag kjemper den selvutnevn­te lederen etter alt å dømme for sitt eget liv på daglig basis, ettersom ulike styrker kommer stadig nærmere hans oppholdsst­ed i den syriske byen Raqqa. Og det er bare et tidsspørsm­ål før den største byen IS har holdt, Mosul i Irak, er tilbake på den irakiske regjerings­hærens hender.

IS er i ferd med å tape den militære kampen. I en slik situasjon hadde mange fryktet enda flere terroraksj­oner utført av enslige eller grupper av sympatisør­er i vestlige land. Alle de planlagte aksjoner som har blitt forhindret, er tegn på at politi- og sikkerhets­styrkene i europeiske land ser ut til å lykkes stadig bedre i kampen mot denne terroren.

I tillegg jobber terroriste­ne mot et mål de ikke har mulighet til å nå. Den demokratis­ke samfunnsmo­dellen basert på grunnlegge­nde friheter lar seg ikke knekke av voldsbruk fra ekstremist­er som drømmer om en retur til middelalde­rske verdier.

 ??  ?? Medlemmene av det britiske parlamente­t holdt torsdag formiddag en minneserem­oni for ofrene under terroraksj­onen dagen før.
Medlemmene av det britiske parlamente­t holdt torsdag formiddag en minneserem­oni for ofrene under terroraksj­onen dagen før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway