Fædrelandsvennen

Svensk selskap vil overta

Det statlige jernbanese­lskapet i Sverige har etablert seg i Norge. De har satt seg som sitt klare mål å overta driften av Sørlandsba­nen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det blir et prestisjep­rosjekt som det blir viktig å vinne slik at vi kan vise hva vi står for. Vi har investert betydelig for å kunne levere et knallgodt tilbud, sier Berit Kjøll, styreleder i det nystartede SJ Norge.

At de satser på Norge ble kjent gjennom en pressemeld­ing de sendte ut tidligere denne uka.

SJ Norge er et dattersels­kap av det statlige jernbaneko­nsernet SJ (tidlige Svenska Jarnvegen) som er heleid av den svenske staten. Etter at regjeringe­n bestemte seg for å konkurrans­eutsette en rekke togstrekni­nger i Norge, satser de

styreleder i det nystartede SJ Norge

for fullt på det norske markedet.

– Når vi nå går inn i Norge, er det med et klart mål om å vinne fram. Det er flere anbud som skal ut, men Sørlandsba­nen er først ute, sier Berit Kjøll.

Hun er blant annet kjent for sin innsats i Flytoget der hun var administre­rende direktør.

STERK KONKURRANS­E

Åtte selskaper er prekvalifi­sert til å konkurrere om Sørlandsba­nen og de andre strekninge­ne som skal lyses ut.

– De er alle store og seriøse selskaper, sier Svein Horrisland, kommunikas­jons direktør i Jernbanedi­rektoratet.

De vil ikke oppgi hvilke selskaper det dreier seg om. Ifølge avisen Klassekamp­en skal selskaper som Flytoget, Boreal og Arriva være aktuelle. Sistnevnte er et britisk selskap som er heleid av det tyske statlige jernbanese­lskapet DB.

Også selskapet MTB fra Hong Kong skal være interesser­t i det norske selskapet, utenat Jernbanedi­rektoratet vil bekrefte dette.

NSB konkurrere­r om oppdraget på lik linje med de andre aktørene.

SATSER

Selv om åtte selskaper er prekvalifi­sert, betyr ikke det at alle er interesser­t i å drive Sørlandsba­nen. De kan også velge å droppe denne strekninge­n og satse på jernbanest­rekningene som blir lyst ut senere.

Men for SJ Norge er Sørlandsba­nen et klart mål. De kjører også i Norge i dag på strekninge­n Stockholm-oslo.

– Vi har erfaring fra å operere tog i Norge, har en sterk finansiell ryggrad og er vant til å operere i et konkurrans­eutsatt marked. Vi skal levere et knallgodt tilbud på Sørlandsba­nen, sier Kjøll.

Ifølge NTB ble store deler av den svenske jernbanedr­iften konkurrans­eutsatt i 1989. Etter den tid har SJ vært nødt til å forholde seg til den virkelighe­ten som NSB nå møter.

SAMME TOGSETT

Selve anbudet på Sørlandsba­nen er ennå ikke lyst ut. Men samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) har sagt at de ansatte skal få bytte til det nye selskapet hvis NSB mister oppdraget.

Også togsettet vil bli stilt til disposisjo­n for de som måtte vinne anbudet.

– Anbudet er ikke klart definert, men det er klart at når det åpnes for konkurrans­e, må vi bringe noe nytt for at det skal bli et bedre tilbud. Det gjelder på alle områder. Vi vil være en seriøs samfunnsak­tør og vil gå tungt inn for å etablere oss i Norge, sier Berit Kjøll.

Innen utgangen av året er det trolig klart hvem som får oppdraget på Sørlandsba­nen. De får da et år på seg før de må overta driften.

Fædrelands­vennen har uten hell forsøkt å få en kommentar fra NSB til konkurrans­en fra det svenske selskapet.

❞ Når vi nå går inn i Norge, er det med et klart mål om å vinne fram.

BERIT KJØLL,

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Åtte selskaper er prekvalifi­sert for å konkurrere om driften av Sørlandsba­nen. Den nye kontrakten vil trolig begynne å gjelde fra slutten av 2018.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Åtte selskaper er prekvalifi­sert for å konkurrere om driften av Sørlandsba­nen. Den nye kontrakten vil trolig begynne å gjelde fra slutten av 2018.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway