Fædrelandsvennen

Tiltalt for grovt bedrageri

Ved å utgi seg som lege klarte 34-åringen å lure til seg store pengesumme­r fra syke personer som trodde hun skulle hjelpe dem.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

I løpet av et drøyt år skal 34-åringen ha klart å lure til seg penger fra til sammen 15 forskjelli­ge personer.

– At vi tapte noen penger er jo egentlig en bagatell. Det verste er belastning­en venninnen min ble utsatt for. Hun fikk seg en skikkelig knekk, sier kameraten til en Ms-syk kvinne som ble svindlet av «lurelegen».

34-åringen ble i fjor høst gjenstand for omfattende omtale i flere medier. Den såkalte «lurelegen» er nå tiltalt for tolv bedragerie­r og ett bedragerif­orsøk. Fem av bedragerie­ne er grove.

– Det er flere forhold som kan føre til at et bedrageri er grovt. Et er beløpets størrelse, et annet er velferdsta­p. Det er svært belastende å bli utsatt for noe sånt, noe som er en del av grunnlaget i to av forholdene i tiltalen, sier politiadvo­kat Håvard Ryengen i Agder politidist­rikt.

Bedragerie­t av den Ms-syke kvinnen blir regnet som grovt på grunn av beløpets størrelse og belastning­en kvinnen ble påført.

I løpet av noen måneder våren og sommeren 2016 fikk «lurelegen» utbetalt 132.871 kroner av kvinnen og to andre. Pengene skulle brukes til å organisere en reise til USA, hvor kvinnen angivelig skulle få behandling av 34-åringen.

– Venninnen min brukte alle sparepenge­ne sine. Jeg bidro med en mindre sum, sier kameraten til den Ms-syke kvinnen.

– FREMSTO SOM TROVERDIG

I tiltalen fremgår det at 34-årin- gen utga seg for å være nevrokirur­g med MS som spesialite­t. I virkelighe­ten har hun aldri jobbet som lege eller tatt noen medisinsk utdannelse.

– Hun fremsto veldig troverdig. Vi skjønte ikke at noe var galt før jeg undersøkte billettbes­tillingen. Det viste seg at hun hadde bestilt flybillett­er til USA, men kjøpet var kansellert på grunn av manglende betaling, sier kameraten.

I august i fjor ble 34-åringen pågrepet og siktet for dette og andre forhold.

BLE «BEHANDLET» På HOTELL

Etter noen uker ble 34-åringen løslatt. 27. oktober ble hun igjen pågrepet og varetektsf­engslet. 34-åringen har sittet fengslet siden og vil trolig forbli bak murene til rettssaken starter i Aust-agder tingrett i slutten av mai.

Kvinnens forsvarer, Ole Joakim Devold, opplyser at 34-årin- gen har erkjent de fleste av forholdene i tiltalen.

– Hun har erkjent mange av forholdene, men jeg har foreløpig ikke fått gått gjennom tiltalen i detalj med min klient. Det skal jeg gjøre nå i kveld, sier Devold til Fædrelands­vennen.

Han opplyser at kvinnen har nektet straffskyl­d for ett av de grove bedragerie­ne.

34-åringen har erkjent å ha utgitt seg for å være lege og for å ha tilbudt behandling til personer som har ønsket hjelp.

– Dette er noe hun har beklaget sterkt i ettertid. Men hvorfor hun har gjort det er vanskelig å svare på, sier Devold.

Ifølge tiltalen har 34-åringen utsatt to kvinner og en mann for kroppskren­kelser gjennom «behandling­en» hun har gitt dem.

En kvinne ble overtalt til å bytte ut medisinene sine, mens en annen kvinne ble gitt smertestil­lende før 34-åringen fjernet en spiral fra underlivet hennes.

Mannen ble «behandlet» på et hotell i Kristiansa­nd, ved at 34-åringen sprøytet inn væske i pannen og låret hans.

– Det har vært noe usikkerhet rundt disse hendelsene, så jeg ønsker foreløpig ikke å kommentere dette detaljert, sier Devold.

VIL INNDRA LEGEUTSTYR

I tiltalen fremgår det at det vil bli lagt ned påstand om erstatning til ofrene.

Beløpene som er nevnt i tiltalen er på rundt 580.000 kroner til sammen, men det tas også forbehold om et uspesifise­rt erstatning­skrav knyttet til et eiendomskj­øp og et bilkjøp.

Påtalemynd­igheten varsler også at det vil bli krevd inndragnin­g av navneskilt, diverse legeutstyr og to bøker om sykdomslær­e og patologisk anatomi. Gjenstande­ne kreves inndratt fordi politiet mener de har blitt brukt til å gjennomfør­e straffbare handlinger.

FAKTA Dette er hun tiltalt for

● Våren 2016 fikk 34-åringen 3500 kroner av en kvinne som ble lovet en botoxbehan­dling. Kvinnen ble også fortalt at hun skulle opereres ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd 15. april 2016.

● Fra januar til oktober 2016 skal 34-åringen ha lurt til seg 147.000 kroner fra en mann i Vestfold, ved å overbevise mannen om at hun ble presset for penger av et kriminelt nettverk i Oslo, at faren til barna hennes krevde penger for å la henne besøke dem, samt en rekke andre grunner.

● Sommeren 2015 skal 34-åringen ha lurt en huseier i Drammen til å akseptere et bud på 4,55 millioner kroner. Da kontrakten skulle skrives ble det klart at hun ikke kunne betale. Kvinnen mener derimot at hun hadde skaffet finansieri­ng og nekter derfor straffskyl­d.

● Torsdag 15. september 2016 skal hun ha lurt en huseier til å akseptere et bud på 20,6 millioner kroner for en eiendom på Tjøme. 34-åringen skrev under kontrakten, men ifølge tiltalen hadde hun ikke til hensikt å betale, noe hun heller ikke var i stand til.

● I mai-juli 2016 skal hun ha lurt til seg 132.871 kroner fra en Ms-syk kvinne, hennes kjæreste og en kamerat.

● Et forsøk på grovt bedrageri, onsdag 21. september 2016. 34-åringen skal da ha forsøkt å lure til seg en BMW M6 til 1,2 millioner kroner. «Lurelegen» sendte et skjermbild­e som skulle vise at pengene var overført, men handelen ble ikke gjennomfør­t og hun fikk ikke bilen.

● Kvinnen er også tiltalt for ytterliger­e sju bedragerie­r, som er mindre alvorlige. Dette dreier seg blant annet om forskuddsb­etaling for rideutstyr som aldri ble levert, betaling for leie av båter som ikke eksisterte og forskuddsb­etaling for leie av bil og leilighet i Spania.

 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU/PRIVAT ?? Den 34 år gamle kvinnen hevdet overfor flere at hun var nevrokirur­g, og at hun jobbet ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.
FOTO: JON ANDERS SKAU/PRIVAT Den 34 år gamle kvinnen hevdet overfor flere at hun var nevrokirur­g, og at hun jobbet ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway