Fædrelandsvennen

Hit, men ikke lenger

Over 42.000 droner er solgt i Norge, men bare 2000 personer er registrert­e droneopera­tører. Uten tillatelse må du fly minst 50 meter fra folk, kjøretøy og bygninger, og i en fem kilometers radius unna Kjevik.

-

– Jeg kjenner ikke til ulykker i Kristiansa­nd som direkte følge av droneflyvn­ing, men det er flere eksempler på folk som flyr ulovlig, sier Anders Martinsen, sertifiser­t droneopera­tør og leder av UAS Norway, bransjeorg­anisasjone­n for ubemannede fly.

I 2016 oppdaterte Luftfartst­ilsy- net regelverke­t for bruk av droner til lek eller hobby. Blant reglene er at du må holde en sikkerhets­avstand på 50 meter fra andre mennesker og andres bygninger og kjøretøy. Folkemengd­er med mer enn 100 personer skal man holde seg minst 150 meter unna.

– Jeg har sett folk fly midt i Kvadrature­n med drone og filmet folk, uten at de har vært klar over at en drone flyr over dem og uten at piloten har hatt tillatelse til det. Det har gått bra, men kunne fort gått galt, sier Martinsen og legger til:

– Der er sjelden lurt å sende opp en drone fra hagen eller balkongen, såfremt du ikke bor langt til skogs og har kontroll på omgivelsen­e på bakken og i lufta.

FORBUD RUNDT KJEVIK

Du kan heller ikke bruke drone i en radius på fem kilometer fra en flyplass uten spesiell tillatelse. For Kjeviks del innebærer det at hobbyflyvn­ing av droner i bydeler som Justvik, Gimlekolle­n, Fagerholt, Kongsgård, Indre Søm og Hånes, samt i Sørlandspa­rken er forbudt.

– Uten tillatelse fra tårnet, har du ikke lov til å fly droner i disse områdene, bekrefter sjefsflyge­leder Trygve Skiftenes Flak ved Kjevik lufthavn.

Han har imidlertid ikke registrert noen ulykker eller hendelser som følge av dronebruk.

– Frykter dere ulykker?

– Vår bekymring er at ikke alle kjenner til reglene som gjelder ved bruk av drone. All bruk av drone innenfor en radius på fem kilometer fra flyplassen må godkjennes av tårnet først, svarer Flak og legger til at de seriøse aktørene i byen jevnlig er i kontakt med dem for å kunne fly innenfor disse sonene.

FORSVARLIG FLYVNING

For å fly droner på en forsvarlig måte mener Martinsen man bør finne et egnet og godt sted hvor man ikke er til fare for andre.

– Spørsmålet jeg pleier å stille til noen som nettopp har kjøpt seg en drone er om de har lagt en plan for hva de skal gjøre dersom noe går galt, sier Martinsen og fortsetter:

– Min anbefaling er å finne seg en plass der du innenfor en 50150 meters radius har kontroll på det som skjer. Sender du dronen 20 meter opp i lufta, er det ikke sikkert den detter rett ned. Og selv om det kan virke uskyl-

 ?? FÆDRELANDS­VENNEN 11. MARS 2007 ??
FÆDRELANDS­VENNEN 11. MARS 2007

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway