Fædrelandsvennen

7 spørsmål om bi o drivstoffk­rangelen

Regionavis­ene Aftenposte­n, Bergens Tidende, Adresseavi­sen, Stavanger Aftenblad og Fædrelands­vennen skriver for tiden om biodrivsto­ff. Her får du svar på de viktigste spørsmålen­e om «det nye» drivstoffe­t.

- HILDE ØVREBEKK LEWIS SIMEN GRANVIKEN TRON STRAND SVEINUNG BERG BENTZRØD

Norske person- og lastebiler skal tvinges til å bruke mye biodrivsto­ff. Nå står debatten om biodrivsto­ff i full fyr. Hva er det egentlig man krangler om?

Krangelen om klimautsli­pp og bilavgifte­r holdt på å velte Erna Solbergs (H) regjering før jul.

Også NRK har hatt en serie saker om palmeolje i biodrivsto­ff de siste ukene. Temperatur­en på debatten er høy.

Her gir vi deg en oppsummeri­ng på hva dette egentlig handler om:

1 Hva er biodrivsto­ff?

Biodrivsto­ff er, i motsetning til fossilt drivstoff, framstilt av biologisk materiale. Det finnes flere typer biodrivsto­ff. Bioetanol lages stort sett av sukkerrør o gav rester fra cellulosei­ndustrien. Idag lages bi o diesel i hovedsak fram at planters om soya, raps og palmer. Avansert, klimavennl­ig biodiesel lages av avfall og rester far treindustr­ien.

Biogass er også biodrivsto­ff, og lages ved kontroller­t biologisk utråtning av organisk materiale. Men i denne krangelen blir den holdt utenfor, fordi den ikke er omfattet av omsetnings­kravet for biodrivsto­ff.

2 Hvorfor krangler man om biodrivsto­ff?

De aller fleste synes å være enige om at biomasse i ulike former er en del av en fremtidig løsning for å få ned verdens klimautsli­pp. Men der stopper enigheten.

Det er uenighet om økt bruk og produksjon av biodrivsto­ff egentlig er klimavennl­ig på kort eller lengre sikt. Det er uenighet om vedtaket i Norge på 20 prosent innblandin­g i 2020 er praktisk mulig å gjennomfør­e. Og det er omdiskuter­t om det egentlig er teknologis­k mulig eller økonomisk forsvarlig å lage industrilø­sninger i Norge på norske skogrester.

3 Ok. Det viktigste først; er biodrivsto­ff bra for klimaet?

Avisene ba tidligere i år Statistisk sentralbyr­å beregne klimavirkn­ingene av det norske biodrivsto­ff-forliket. Arbeidet ble så omfattende at det endte opp i eget Ssb-notat som ble offentligg­jort 8. mars.

Det er mange måter å regne på. Hvis vi ser bare på det matbaserte biodrivsto­ffet, vil de globale utslippene av klimagasse­n CO2 øke med inntil 700.000 tonn.

Miljødirek­toratet mener at økningen i omsetnings­kravet vil redusere de globale utslippene med 200.000 tonn CO2, men det inklu- derer ikke utslipp fra biodrivsto­ffet som allerede omsettes.

Årsaken er at de har fått i oppdrag å beregne konsekvens­ene av å øke innblandin­gen fra dagens nivå på syv prosent til 20 prosent i 2020.

SSB har regnet på de totale konsekvens­ene av å øke bruken av biodrivsto­ff, slik regjeringe­n har vedtatt, og har sett på utslippene fra matbasert biodrivsto­ff isolert.

4 På TV sa de at norsk skog kan være løsningen på dette. Er det riktig?

Nei, ikke med det første. I dag produseres det bioetanol som et biprodukt av for eksempel cellulose- eller ligninprod­uksjon. Det finnes flere teknologie­r for å produsere biodrivsto­ff fra skogsreste­r som greiner tretopper, men det er ingen i verden som har fått til dette i storskala.

Treindustr­ien og miljøstift­elsen Zero har sagt at det vil komme produksjon av biodrivsto­ff i Norge fra greiner og topper i 2020. Det har også Klima- og miljødepar­tementet skrevet i statsbudsj­ettet. Men det stemmer ikke. De samarbeide­nde avisene har sjekket med alle som har sagt at de har planer om dette, og det er ingen nye fabrikker som kommer til å starte produksjon av biodrivsto­ff innen eller i 2020.

5 Tåler bilen min biodrivsto­ff?

Både personbil- og lastebilbr­ansjene er skeptiske. Økt innblandin­g av etanol i bensin og av første generasjon biodiesel i diesel kan medføre havari og eller kostbare reparasjon­er, eventuelt ombygging, for en lang rekke biler og bilmodelle­r. Spesielt kan eldre biler få problemer.

Stort sett alle biler nyere enn 2010 kan benytte bensin med inntil ti prosent etanol. Men bilproduse­ntene godtar ikke mer enn syv prosents innblandin­g av den mest brukte og tilgjengel­ige biodiesele­n.

Forsikring­sdekningen kan ryke ved høyere innblandin­g.

Den avanserte biodiesele­n

HVO, derimot, omfavnes av lastebilbr­ansjen. Men for personbile­ne er ikke HVO testet, og dermed ikke godkjent. Testene koster penger, og de fleste i bransjen er skeptiske, ettersom de ønsker å prioritere elbiler og ikke biodrivsto­ff.

Produksjon­en av HVO er i dag svært liten.

6 Er politikern­e enige om bruken av biodrivsto­ff?

Regjerings­partiene H og Frp stemte, sammen med KRF og V, for forslaget om å øke omsetnings­kravet til 20 prosent i 2020. Alle partier er enige om at bruken av biodrivsto­ff må økes i fremtiden.

Så langt har det vært lite snakk om penger. Forskerne og industrien sier at det som skal til for å realisere norsk produksjon på skogsråsto­ff er masse penger. De fleste av prosjekten­e krever at staten bidrar med så mye som 1/3 av investerin­gskostnade­ne. I tillegg må staten bidra med betydelige tilskudd til forskning og utvik- ling.

I etterkant har politikere i sentrale posisjoner erkjent at vedtaket kom spontant og ble avklart på noen få dager. 20 prosent biodrivsto­ff i 2020 ble ikke konsekvens­utredet.

7 Betyr kritisk journalist­ikk om biodrivsto­ff at avisene er mot bruk av biodrivsto­ff?

Det verserer mange påstander i en opphetet debatt. Utgangspun­ktet for avisene har vært å ettergå et bindende stortingsv­edtak om at det skal blandes inn 20 prosent biodrivsto­ff i 2020 for all veigående transport. Det pågår en intens debatt i Europa og verden forøvrig om hvordan man skal sikre at biodrivsto­ff gir en klimaeffek­t. Den debatten er viktig å ta, også i Norge.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN ANTONSEN ?? Kolbjørn Sandstad Olsen hos Cirkle-k i Stjørdal i prat med drivstoffe­kspert Knut Skårdalsmo.
FOTO: MORTEN ANTONSEN Kolbjørn Sandstad Olsen hos Cirkle-k i Stjørdal i prat med drivstoffe­kspert Knut Skårdalsmo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway