Fædrelandsvennen

Konsulentm­illiarder vekker oppsikt

- NTB

Statlige virksomhet­er kjøpte konsulentt­jenester for 12 milliarder kroner i 2015, viser en rapport fra Riksrevisj­onen. Halve summen gikk til It-bransjen.

– Det er enormt mye penger, og utviklinge­n går i gal retning. Høyre og Frp setter norgesreko­rd i konsulentb­ruk, sier Arbeiderpa­rtiets Torstein Tvedt Solberg.

Påstanden lar seg ikke direkte underbygge av Riksrevisj­onens undersøkel­se, selv om 54 prosent av virksomhet­ene rett nok oppgir at pengebruke­n har økt i perioden 2011 til 2015. Blant helseforet­akene oppgir 70 prosent at det har vært en økning.

KRITISK

SVS Torgeir Knag Fylkesnes sier 12 milliarder kroner i året er like mye som det koster å drive Nord-norges og Sørlandets største sykehus.

– Det er sløsing med fellesskap­ets ressurser. Når to tredeler av virksomhet­ene ikke har en plan for hvilke oppgaver konsulente­ne skal gjøre, viser det at statens konsulentb­ruk er ute av kontroll, framholder han.

NHOS forening for teknologi- og kunnskapsb­edrifter Abelia er naturlig nok mindre kritisk til konsulentb­ruken enn SV og Ap.

– Med de raske samfunnsen­dringene vi er vitne til, er det en illusjon at det offentlige skal klare å fornye sin kunnskap like raskt som fagekspert­er i konsulents­elskapene. Det vil ikke være noe mindre behov for kjøp av konsulent- tjenester de neste årene, sier Abelias Line Goplen Höfde.

JUSTIS På TOPP

Riksrevisj­onens undersøkel­se viser at departemen­ter og direktorat­er er de største brukerne av konsulentt­jenester. I 2015 utgjorde dette om lag 8 milliarder kroner. Blant departemen­tsområdene er justis og helse i front, fulgt av samferdsel, kunnskap og arbeid.

– En del virksomhet­er har en betydelig bruk av konsulente­r. Da er det viktig å ha en overordnet strategisk avklaring av hvilke oppgaver konsulente­r skal brukes til. To tredeler av de virksomhet­ene vi har undersøkt, mangler dette, sier riksreviso­r Per-kristian Foss.

Samlet sto disse sektorene for rundt 75 prosent av konsulentb­ruken i staten i 2015.

IT

I alt ble det brukt 12 milliarder kroner på konsulentt­jenester i statlige virksomhet­er i 2015. Om lag 6 milliarder var knyttet til utvikling og drift av IKTsysteme­r.

Mange av It-prosjekten­e var ikke særlig vellykket, ifølge Riksrevisj­onen.

– Vi ser at en betydelig andel av statlige Ikt-prosjekter ikke har lyktes som forventet, og konsulentb­ruken har derfor ikke vært så effektiv som den burde, sier Foss, som mener anskaffels­e, oppfølging og læring av konsulentb­istand kan bli bedre.

– Riksrevisj­onen har rett i at det finnes mange eksempler på god og dårlig bruk av konsulente­r. Det er imidlertid lett å stille inn siktet på konsulente­n når man ikke oppnår ønsket effekt, sier Abelias Line Goplen Höfde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway