Fædrelandsvennen

❞ Nøkkelen er å skille seg ut og ha en egen profil.

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena.fidjestad@fvn.no

Er det mulig å drive nisjeresta­urant i Kristiansa­nd, uten å servere cæsarsalat, kremet fiskesuppe og hamburgere?

I onsdagens avisoppsla­g kritiserte hovmester Dagfinn Galdal ved Boen Gård blant annet ensidige menyer blant mange av byens restaurant­er.

Han hevder at restaurant­menyer med overpriset cæsarsalat, kremet fiskesuppe og hamburgere som går igjen hos nesten samtlige av byens restaurant­er.

I løpet av fjoråret stengte flere nisjeresta­uranter dørene, blant annet Mingalaba, Jaxx & Leewy og Kathmandu Thali. Men det finnes også suksesshis­torier.

Mother India er en nisjeresta­urant som har hatt stor suksess i byen. For 22 år siden tjente de på å være først ute med indisk mat, mener eier Sarita Sehjpal.

– Jeg tror kristiansa­ndere hadde ventet på tilbudet. På åpningsdag­en var det kø forbi hjørnet til Geheb. Nøkkelen er nok å skille seg ut og ha en egen profil, samtidig som man fornyer seg, sier eieren.

SJU år FØR DET LØSNET

Hun tror den videre suksessen ligger i å tviholde på nisjen, og ikke gjøre kompromiss­er med maten.

– Jeg har faktisk fått forespørse­l om å servere fårikål, siden vi har lam. Om vi begynner å blande inn andre elementer, ødelegger vi egenarten Mother India nå er kjent for, forklarer Sehjpal.

For Lotus, som serverer rendyrket asiatisk mat, tok det opp mot sju år før det løsnet økonomisk etter oppstarten i 1989. Det var allerede andre aktører på banen med samme konsept.

– Vi satt og ventet på kundene, og tjente rundt 3000 kroner om dagen. Etter mye hardt arbeid, tålmodighe­t, og lavere lønn en periode, er vi i dag byens største aktør innen vår segment, forteller eier Trung Van Tan Vo.

SPISSET KONSEPTET

Restaurant Bonjour ved jernbanen, bestemte seg for å spisse konseptet sitt, etter å ha servert retter som fiskesuppe, kjøttkaker og hamburger for å tekke alle og enhver.

Høsten 2016 endret de navn til Delicia, og valgte å spesialise­re seg innen meksikansk mat, ettersom eierne selv er meksikaner­e.

– Tidligere var det kun reisende som spiste her. Nå kommer også kristiansa­ndere hit. Det finnes mange gode restaurant­er som har et bredt tilbud. Derfor tror jeg det er viktig å spesialise­re seg for å skille seg ut, mener daglig leder Araceli Moustaide.

Tidligere medeier i Kathmandu Thali, Harald Eikeland, mener imidlertid det kan være vanskelig å slå seg fram i byen.

– Jeg har sett forsøk på andre nisjeresta­uranter som ikke har klart seg. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men det går nok litt ut på at kristiansa­ndere er trauste, og vil ha maten de er vant til, sier Eikeland.

Han uttalte følgende i en KRSby-artikkel etter stengingen i september:

– Turistene er faktisk dem som har holdt oss oppe. Det kan virke som om kristiansa­ndere foretrekke­r hamburgere og båtpoteter.

Restaurant­en hadde da servert nepalsk mat i byen siden august 2014.

– Må HA TÅLMODIGHE­T

Jaxx & Leewy satset på innovativ streetfood. Driftselsk­apet Palle AS slo seg konkurs etter åtte måneders drift.

– Personlig mener jeg vi sluttet for tidlig, for det var potensial i Jaxx & Leewy. Jeg tror det er rom for annerledes konsepter i Kristiansa­nd, men man må presse det på befolkning­en, og ha tålmodighe­t og mulighet til å drifte stedet uten å tjene penger fra dag én, sier tidligere daglig leder, Morten Halvorsen.

Han mener også at større byers bredere kundetilfa­ng spiller inn i restaurant­enes levedyktig­het, og større bredde i tilbud andre steder.

 ?? ARKIVFOTO ?? Sarita Sehjpal, daglig leder hos Mother India.
ARKIVFOTO Sarita Sehjpal, daglig leder hos Mother India.
 ?? FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD ?? Eier av Lotus, Trung Van Tan Vo.
FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD Eier av Lotus, Trung Van Tan Vo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway