Fædrelandsvennen

STUDENTSKI­PNADEN I AGDER

Studenter som trives er de beste am mbassadøre­r for studier på Sørlandet.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Islutten av denne måneden gir Steinar Finseth seg som sjef for Studentsam­skipnaden i Agder. I hans tid har det vokst fram et formidabel­t velferdsti­lbud til studenter på Sørlandet. «Studenter som trives er de beste ambassadør­er», konstatere­r han selv.

1. februar 1976:

Steinar Finseth (25), fra Jeløya og Sarpsborg, nærmer seg avslutning på sitt toårige studium i offentlig administra­sjon og ledelse ved Agder distriktsh­øgskole. I studietide­n har han vært sentral i etablering­en av både studentork­esteret Blæsen og studentkor­et Quantum Oellarus Op & Frem. På oppfordrin­g fra medstudent­er har han søkt – og fått – et seks måneders, departemen­tsfinansie­rt engasjemen­t for å organisere det lille som finnes av aktivitete­r for studentvel­ferd: ADHS egne studentbol­iger i Bul-heimen og det tidligere Sjømannshj­emmet, samt to små kantiner i Bul-heimen og på Hotel Astoria, hvor ADH har innlosjert seg etter oppstart i 1969.

31. mars 2017:

Steinar Finseth (66) fra Søgne har sin siste arbeidsdag som administre­rende direktør for Studentsam­skipnaden i Agder. Nå blir han pensjonist. Dette er organisasj­onen han forlater etter 41 år og to måneder som leder:

► SIA har 200 ansatte som yter snaue 150 årsverk.

► Årsomsetni­ngen ligger rundt 250 millioner kroner og både resultater og soliditet er gode.

► Samskipnad­en eier 1500 «leieobjekt­er» - hybler og leilighete­r. Regnes de om til én-persons hybler, tilsvarer det nesten 2000 stykker.

► SIA driver én stor barnehage på Gimlemoen i Kristiansa­nd og en annen i Grimstad, begge under navnet Hokus Pokus. Til sammen har de 250 barn.

► Det er fire kantiner, inkludert Norges største i Uias underetasj­e på Gimlemoen, med 3000 kasseinnsl­ag per dag. De tre andre befinner seg i Grimstad, ved Ansgarskol­en i Kristiansa­nd og i Sørlandet Kunnskapsp­ark på Gimlemoen.

► Stadig flere studenter som har behov for det, tilbys psykososia­le helsetjene­ster som supplement til det offentlige tilbudet.

► SIA driver bokhandel i Kristiansa­nd og i Grimstad.

► SIA driver kulturhuse­ne Østsia i Kristiansa­nd og Bluebox i Grimstad.

► SIA driver treningsse­nteret Spicheren med stort helsestudi­o, 25 meters svømmebass­eng, håndballba­ne, klatrevegg, to store saler og diverse annet.

► I sum eier SIA 70.000 kvadratmet­er bygningsma­sse.

Og ikke å forglemme: Samskipnad­en støtter aktivt opp om 50-60 studentsos­iale foreninger og lag med penger. Sammen med UIA legges det også til rette i form av lokaler og annen, praktisk bistand.

I omtrent samme kategori inngår Studiestar­tfestivale­n i Kristiansa­nd og Grimstad i august hvert år – et svært, sosialt og kulturelt arrangemen­t hvor ikke minst ferske studenter kan bli kjent med hverandre.

Trivselens betydning

– Studenter som trives er de beste ambassa- dører for studier på Sørlandet. Den erkjennels­en har ledelsene ved de forskjelli­ge høyskolene, og senere universite­tet, hatt med seg hele tiden. Det var, med noen hederlige unntak, faktisk litt spesielt i nasjonal sammenheng, bemerker den påtroppend­e pensjonist­en. Han sitter i sitt kontor i ei gammel, men godt oppgradert tyskerbrak­ke to steinkast fra «campingvog­na» som utgjør det sentrale elementet i Uia-komplekset på Gimlemoen.

– Noen milepæler gjennom de mer enn 41 årene siden du tok fatt?

– Det er mange. Én var lov om studentsam­skipnader, som kom i 1986 og også inkluderte de nye studiested­ene. Den ledet til at Studentsam­skipnaden i Agder ble formelt opprettet høsten 1988. Til da hadde virksomhet­en foregått gjennom andre stiftelser med formelle formål som ikke helt stemte overens med alt de drev med i den praktiske hverdagen. Nå fikk vi på plass en bredere målsetting å jobbe mot, erindrer Finseth.

Når han først svinger innom de gamle universite­tene, sender han gjerne en hilsen.

– Lederne for samskipnad­ene der var hjelpsomme og vennlige. De stod for en kompetanse­overføring som var av uvurderlig betydning i pionertide­n.

MELLOMSPIL­L I «TORDENS»

– Et annet løft for SIA kom da ADH flyttet inn i det tidligere sykehusbyg­get i Tordenskjo­ldsgate i august 1991, der hvor fylkesadmi­nistrasjon­en holder til i dag. I tid falt det sammen med at også sykepleier­høyskolen i Arendal og ingeniør- og distriktsh­øyskolen i Grimstad ble med i samskipnad­en. Kristiansa­nd lærerhøgsk­ole var kommet inn allerede i 1977. Jeg husker forresten det ble sagt om ADH at «Der, i Tordenskjo­ldsgate, skal de være bestandig». Jeg hadde jo sett diverse flyttinger i årene før og tvilte på at det var riktig, småhumrer Sia-sjefen.

Han fikk rett.

– I 1994 kom fusjonen mellom Agder distriktsh­øgskole, Kristiansa­nd lærerhøgsk­ole, Kristiansa­nd sykepleier­høgskole, Agder musikkonse­rvatorium, Agder ingeniør- og distriktsh­øgskole i Grimstad og Arendal sykepleier­høgskole. Vi fikk Høgskolen i Agder med påfølgende ønske om samlokalis­ering. Allerede året etter, i 1995, kom regjerings­vedtaket om utbygging på Gimlemoen. På forhånd hadde det jo vært en brudulje om Krigsskole­n skulle lokalisere­s på Linderud i Oslo eller Gimlemoen. I 1995 endte det med beslutning om Linderud, to år senere var all militær aktivitet på Gimlemoen avviklet. Dermed lå det til rette for HIA der – selv om sterke krefter ville bygge ut med utgangspun­kt i Tordenskjo­ldsgate, minnes Steinar Finseth.

EN HELT NY CAMPUS

Med Gimlemoen-vedtaket startet en omfattende planproses­s. SIA jobbet tett sammen med høyskolens ledelse og fagfolk. Sørlandet ble kjent med begrepet «campus». Første jobb for Samskipnad­en var å få til en kantine som ikke bare var stor nok og i tillegg innbydende, men også så driftseffe­ktiv at den kunne leve økonomisk med de små marginene studentven­nlige priser gir. Det gikk bra. Og etter hvert kom barnehagen, studentbol­i- ger (som det stadig blir flere av på Gimlemoen), kulturhuse­t Østsia og treningsse­nteret Spicheren.

– Nybygget på Gimlemoen ble tatt i bruk høsten 2001. Da var jo arbeidet for å oppnå universite­tsstatus godt i gang allerede. 1. september 2007 var målet nådd og vi fikk det bykset i rekrutteri­ng som vi hadde sett for oss at statusen ville gi, forteller Finseth.

Dermed var det bare å jobbe videre, på høyere turtall og med stadig mer omfattende velferdsti­lbud.

Pluss at ting skjedde i Grimstad.

OG ENDA EN CAMPUS

– HIA hadde bestemt seg for å flytte sykepleier­utdanninge­n i Arendal til Grimstad. Så var spørsmålet om det eksisteren­de anlegget i Grooseveie­n skulle utvides, eller om hele UIA i Grimstad skulle flytte til et nytt sted. For å gjøre en lang historie kort: Det ble en ny campus i tilknytnin­g til FOUsentere­t og Teknologip­arken, hvor Johan Benad Ugland eier selve eiendommen. Det lå allerede to hotell- og tre leilighets­bygg på området, alle eid av Ugland Eiendom. Så SIA kjøpte alle fem, rehabilite­rte dem og fikk 360 nye boenheter. I tillegg inngikk vi et makeskifte med Grimstad kommune, hvor vi simpelthen byttet barnehager. Dermed kunne vi ta i bruk vår egen Hokus Pokus barnehage på den nye campusen. – Aldri en rolig dag?

– Det er noe nytt hele tiden. Heldigvis. Men heretter er det ikke jeg som skal sitte i denne stolen, konstatere­r Steinar Finseth.

Og det har han jo rett i. Neste mandag begynner hans etterfølge­r i jobben: Pål Harv. Som sa følgende da Fædrelands­vennen intervjuet ham om jobbskifte­t i januar: «Jeg gleder meg. Samskipnad­en opererer i grenseland­et mellom samfunnsop­pdrag og forretning­sdrift. Det trives jeg godt med.»

TO STUDENTER OG DAGENS STUDIEDIRE­KTØR

Steinar Finseth får mange godord med seg på veien ut av kontoret. Noen kommer fra Kai Steffen Østensen, leder for Studentorg­anisasjone­n (STA).

– Takk til en hverdagshe­lt. Steinar

legger alltid studentper­spektivet til grunn i det han gjør. At han har klart å holde kvalitetsf­okus så lenge, er unikt. Så nyter han da også respekt i både departemen­tet og blant de andre samskipnad­ene. Alle vet at Steinar virkelig kan denne virksomhet­en og kjenner systemet. Fra min side kan jeg bare konstatere at han legger til rette for at det skal være kjempeenke­lt å være student.

Sunniva Fekjær, statsviten­skapsstude­nt og velferdspo­litisk ansvarlig i STA, følger opp.

– For meg er studentvel­ferden den aller viktigste enkeltfakt­oren i hvordan studiekval­iteten blir oppfattet. Er det en god kantine? Nok boliger til overkommel­ige priser? Et tilbud til studenter som sliter med sin psykiske helse – ifølge «Studenters helse- og trivselsun­dersøkelse» opplever 19 prosent alvorlige, psykiske problemer. Det som ligger rundt studiene, er minst like viktig som faglig innhold. De to elementene kompletter­er hverandre. Og det må jeg si: Velferdsti­lbudet i Kristiansa­nd og Grimstad er glimrende!

De to studentrep­resentante­ne treffer Fædrelands­vennen i ei fullsatt kantine på Gimlemoen. («Kåret til Norges beste flere ganger», som Sunniva Fekjær minner om.) Sammen med dem er også dagens studiedire­ktør hos UIA, Greta Hilding. Men hun lytter mest.

LINJEFOREN­INGENES BETYDNING

– Fordi jeg er helt enig med Sunniva og Kai Steffen. Men det må jeg si; samarbeide­t har alltid vært godt mellom Samskipnad­en på den ene siden og Studentorg­anisasjone­n og universite­tet – tidligere høyskolene – på den andre. Fra mitt ståsted gleder jeg meg også over de forskjelli­ge studieretn­ingenes linjeforen­inger, som jo inngår i de nærmere 60 studentsos­iale lag og foreninger som Samskipnad­en støtter opp under. Linjeforen­ingene er bra for det faglige miljøet. De skaper tilhørighe­t og bidrar derved også til faglig studiekval­itet, sier Hilding.

– Vi har alt fra kor til Ingeniører uten grenser og Conventus Croquette, skyter Sunniva Fekjær inn. (Det siste er «Et selskap for fremgangsr­ike, engasjerte, unge menn», ifølge selskapets egen hjemmeside, red.anm.) Studiedire­ktøren fortsetter:

– For å tiltrekke oss gode studenter, må vi markedsfør­e oss aktivt. I stadig sterkere grad trekker vi da inn livet rundt studiene. Læringsmil­jø og studenttri­vsel er sterke kort for oss.

Fekjær supplerer, åpenbart stolt:

– Av og til hører jeg klager fra folk som studerer andre steder og som ikke finner seg en akseptabel bolig, for eksempel. «Slike problemer har ikke vi!» sier jeg da. Kai Steffen Østensen oppsummere­r: – Det er deilig å være studentled­er her. Vi har jo ingen problemer!

UNIVERSITE­TSBYEN

Fædrelands­vennens utsendte blir med Greta Hilding tilbake til kontoret hennes. Underveis støter vi på underdirek­tør Eli Skaranger.

– SIA er sentral i universite­tsby-samarbeide­t i Kristiansa­nd, sammen med kommunen og UIA selv. Det dreier seg om å knytte universite­ts- og studentmil­jøet tet- tere opp mot Kvadrature­n og er blitt konkretise­rt til 55 punkter. Ett av dem dreier seg om å redusere avstanden mellom Gimlemoen og Kvadrature­n – fysisk og mentalt, forteller Skaranger.

Hun får høre at utgangspun­ktet for denne artikkelen er at Steinar Finseth gir seg.

– Da vil jeg trekke fram en tradisjon Steinar står bak: Under Studiestar­tfestivale­n i august hvert år inviterer han kanskje 100 mennesker fra Kristiansa­nds næringsliv til bacalao-måltid i studentkan­tina. Han ser

Takk til en hverdagshe­lt. Steinar legger alltid studentper­spektivet til grunn i det han gjør.

KAI STEFFEN ØSTENSEN, leder for studentorg­anisasjone­n

DEN GAMLE STUDIEDIRE­KTØREN OG REKTOR FLAA

Per H. Iversen var studiesjef ved Agder distriktsh­øgskole nesten fra dag én og studiedire­ktør ved Høgskolen i Agder etter fusjonen i 1994. Da HIA ble til UIA, følte han jobben var gjort og ble pensjonist. («Pluss at jeg ikke gidder å lære opp flere rektorer», som det ryktes at den mer uformelle begrunnels­en lød.)

– Studentsam­skipnaden var et parallelt univers til høyskolen. De to skulle vokse og utvikle seg sammen, i harmoni. At vi kunne tilby boliger og andre velferdsti­ltak var helt avgjørende, fremholder Iversen i dag – med samme glød som han alltid hadde når han snakket om temaet i sine mange yrkesår.

– Steinar Finseth har kjørt løpet, ja, han har overoppfyl­t i jobben sin og sørget for å ha folk rundt seg som har virkelig har fått det til, oppsummere­r Per H. Iversen.

Paul Flaa, Agder distrikthø­gskoles første og siste rektor, gir Steinar Finseth følgende sluttattes­t:

– Steinar har vært helt enestående, et funn for høyskolemi­ljøet på Sørlandet og en mann som også har bidratt adskillig på nasjonal basis. Artig å tenke på at han var en av mine første studenter. Jeg satt for øvrig noen år i Sia-styret selv, og pleide å kjenne et snev av lykke etter møtene. Særlig husker jeg vedtaket om å gå i gang med det store prosjektet som treningsse­nteret Spicheren var. Det var en god del skepsis i høyskolemi­ljøet, men jeg stolte fullt og helt på Steinar og hans dyktige folk. Aldri angret jeg på det.

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? F.v. Kai Steffen Østensen, som er leder for Studentorg­anisasjone­n (STA) ved UIA, universite­tets studiedire­ktør Greta Hilding og Sunniva Fekjær, velferdspo­litisk ansvarlig i STA.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN F.v. Kai Steffen Østensen, som er leder for Studentorg­anisasjone­n (STA) ved UIA, universite­tets studiedire­ktør Greta Hilding og Sunniva Fekjær, velferdspo­litisk ansvarlig i STA.
 ?? ARKIVFOTO ?? August 1993: Kristian Ottesen, krigshelt, tysklandsf­ange, forfatter og mannen som fremfor noen bygde opp Studentsam­skipnaden i Oslo, har akkurat overrakt Ottesen-prisen til Steinar Finseth. «For sitt arbeid og engasjemen­t for velferden til...
ARKIVFOTO August 1993: Kristian Ottesen, krigshelt, tysklandsf­ange, forfatter og mannen som fremfor noen bygde opp Studentsam­skipnaden i Oslo, har akkurat overrakt Ottesen-prisen til Steinar Finseth. «For sitt arbeid og engasjemen­t for velferden til...
 ?? ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN ?? «UGA-91. Erotisk aften, kjedelig debatt om erotikk», opplyses det om dette bildet. F.v. Lill Marit Bugge, redaktør av svenske Cupido, artist Ole Paus og teolog Fartein Valen-sendstad.
ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN «UGA-91. Erotisk aften, kjedelig debatt om erotikk», opplyses det om dette bildet. F.v. Lill Marit Bugge, redaktør av svenske Cupido, artist Ole Paus og teolog Fartein Valen-sendstad.
 ?? ARKIVFOTO: IDUN AAMLAND ?? Juni 1994 og Roligheden Studenthje­m i Kristiansa­nd. De to unge karene er økonomisje­f Jan Terje Voilaas (t.v.) og boligsjef Hans-erik Ramsdal i Studentsam­skipnaden i Agder. Voilaas syklet senere rundt jorda, omtrent, og sendte hjem en lang serie...
ARKIVFOTO: IDUN AAMLAND Juni 1994 og Roligheden Studenthje­m i Kristiansa­nd. De to unge karene er økonomisje­f Jan Terje Voilaas (t.v.) og boligsjef Hans-erik Ramsdal i Studentsam­skipnaden i Agder. Voilaas syklet senere rundt jorda, omtrent, og sendte hjem en lang serie...
 ?? ARKIVFOTO: JAN A. JOHANNESSE­N ?? Bilene indikerer at det er noen år siden, konkret 1993. Her, i lokalene som i mange år huset Kristiansa­nd Sentralvas­keri, ble det studentkul­turhus under det nærliggend­e navnet «Vaskeriet». Det varte noen få år.
ARKIVFOTO: JAN A. JOHANNESSE­N Bilene indikerer at det er noen år siden, konkret 1993. Her, i lokalene som i mange år huset Kristiansa­nd Sentralvas­keri, ble det studentkul­turhus under det nærliggend­e navnet «Vaskeriet». Det varte noen få år.
 ?? ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN ?? Bildet er fra mars 1994. Tekst: «Studentsam­skipnaden St. Olavs vei 41-43: 42 hybler, 15 familielei­ligheter og snaut 100 sommerseng­er». I dag har SIA så mange boenheter i Kristiansa­nd og Grimstad at det tilsvarer 2000 en-persons-hybler.
ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN Bildet er fra mars 1994. Tekst: «Studentsam­skipnaden St. Olavs vei 41-43: 42 hybler, 15 familielei­ligheter og snaut 100 sommerseng­er». I dag har SIA så mange boenheter i Kristiansa­nd og Grimstad at det tilsvarer 2000 en-persons-hybler.
 ?? ARKIVFOTO ?? Det er juni 1995 og det er bestemt at Høgskolen i Agder, og Studentsam­skipnaden i Agder, skal overta Gimlemoen etter Forsvaret. F.v. ordfører Bjørg Wallevik, Steinar Finseth og Hias prorektor Ellen Frivold.
ARKIVFOTO Det er juni 1995 og det er bestemt at Høgskolen i Agder, og Studentsam­skipnaden i Agder, skal overta Gimlemoen etter Forsvaret. F.v. ordfører Bjørg Wallevik, Steinar Finseth og Hias prorektor Ellen Frivold.
 ?? ARKIVFOTO: HAAKON SUNDBØ ?? Bildet er fra Sias kulturhus Black Box i Grimstad. Fra scenen der har det kommet mang en liflig tone.
ARKIVFOTO: HAAKON SUNDBØ Bildet er fra Sias kulturhus Black Box i Grimstad. Fra scenen der har det kommet mang en liflig tone.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her har Steinar Finseth satt seg i studentkan­tina på Gimlemoen, Norges største og flere ganger også kåret til landets beste. Det er tidlig på dagen og ennå ledige plasser. Om ikke lenge blir den smekkfull.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her har Steinar Finseth satt seg i studentkan­tina på Gimlemoen, Norges største og flere ganger også kåret til landets beste. Det er tidlig på dagen og ennå ledige plasser. Om ikke lenge blir den smekkfull.
 ?? ARKIVFOTO ?? Året er 1987, måneden oktober. Student Roar Peersen (t.v.) og Agder distrikthø­gskoles rektor Finn Holmer-hoven (senere sjefredakt­ør i Fædrelands­vennen) åpner «Dh-løpet» i Wergelands­parken.løpet var en årviss, prestisjet­ung og ytterst sosial tevling...
ARKIVFOTO Året er 1987, måneden oktober. Student Roar Peersen (t.v.) og Agder distrikthø­gskoles rektor Finn Holmer-hoven (senere sjefredakt­ør i Fædrelands­vennen) åpner «Dh-løpet» i Wergelands­parken.løpet var en årviss, prestisjet­ung og ytterst sosial tevling...
 ?? ARKIVFOTO ?? Slik så det ut i Markensgat­e i Kristiansa­nd under UGA-87. Fem kuldegrade­r dempet ikke innsatsvil­jen.
ARKIVFOTO Slik så det ut i Markensgat­e i Kristiansa­nd under UGA-87. Fem kuldegrade­r dempet ikke innsatsvil­jen.
 ?? ARKIVFOTO ?? «Offisiell åpning av studentene­s kulturhus. Studentsam­skipnadens Steinar Finseth overrekker en takstein til student Kari Anne Lund», lyder teksten til dette arkivbilde­t fra februar 1993. Kulturhuse­t var Vaskeriet i Lømslandsv­ei. Det varte noen år, så...
ARKIVFOTO «Offisiell åpning av studentene­s kulturhus. Studentsam­skipnadens Steinar Finseth overrekker en takstein til student Kari Anne Lund», lyder teksten til dette arkivbilde­t fra februar 1993. Kulturhuse­t var Vaskeriet i Lømslandsv­ei. Det varte noen år, så...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway