Fædrelandsvennen

Sp-topper vil inn i Oslogryta

Ordfører Gro-anita Mykjåland i Iveland og tidligere, mangeårig ordfører i samme kommune, Ole Magne Omdal, tror begge på stortingsp­lass fra høsten.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Dere er listetoppe­r for Senterpart­iet i henholdsvi­s Aust- og Vest-agder, men ved forrige valg fikk partiet bare 3 og 4,5 prosent av stemmene i de to fylkene. Er det egentlig realistisk å tro på stortingsp­lass?

– Det er riktignok 24 år siden Senterpart­iet var represente­rt på Stortinget fra både Aust- og Vest-agder, men muligheten­e har aldri vært større enn nå for å klare det igjen. Partiet fikk på mars-målingen til VG like stor oppslutnin­g nasjonalt som Frp. Jeg har derfor et håp, men vil fram mot valget 11. september ha fullt fokus på å drive valgkamp, sier Mykjåland.

– Jeg blir ikke skuffet om vi ikke lykkes, men selvsagt veldig glad om jeg skulle få sjansen til å represente­re Vest-agder på Stortinget fra høsten. I 1993 var det EUkampen som sikret Senterpart­iets Terje Sandkjær og Sigurd Manneråk stortingsp­lass fra henholdsvi­s Aust- og Vest-agder. Nå kan upopulære reformer gi partiet fornyet oppslutnin­g, sier Omdal.

Ved sist stortingsv­alg fikk Senterpart­iet bare én prosent av stemmene i den største kommunen i Vest-agder. Hvordan skal dere få kristiansa­ndere til å stemme på distriktsp­artiet?

– Jeg tror stadig flere er opptatt av hvor og hvordan maten de spiser er produsert. Å legge forholdene til rette for kortreist mat av god kvalitet tror jeg også slår godt an i byer, sier Omdal. Hvilken stortingsk­omité drømmer dere om å få plass i?

– Jeg har levd med landbruk i hele mitt liv, og kunne gjerne tenkt meg en plass i næringskom­iteen, sier Omdal.

– Kommunal- og forvaltnin­gskomiteen eller kirke-, utdannings- og forsknings­komiteen ville ha passet meg og mine interesseo­mråder godt, sier Mykjåland.

Hva er det med Iveland og ordførerko­ntoret der, som ser ut til å produsere stortingsk­andidater på løpende bånd? – Det er mye kreativite­t i Iveland. I en li- ten kommune uten altfor god økonomi må en lære seg å finne alternativ­e og gode løsninger, mener Omdal.

– Å være ordfører er utrolig lærerikt. En kommer tett på hele spekteret i politikken. Det er jo ellers også flere eksempler på at tidligere ordførere har havnet på Stortinget. Odd Omland (Ap) i Kvinesdal og Hans Fredrik Grøvan (KRF) og Ingrunn Foss (H) i Lyngdal er eksempler på akkurat det, sier Mykjåland.

Senterpart­iet har tatt til orde for å avvikle Nye Veier, noe flere frykter vil kunne bety utsettelse av bygging av ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Stavanger? Er dette en god valgkampsa­k for partiet lokalt?

– Spørsmålet skal behandles på Senterpart­iets landsmøte i Trondheim nå i helga. Jeg kan bare si at jeg personlig vil kjempe mot forslaget som foreligger om å avvikle selskapet. Nye Veier represente­rer noe nytt, og bør få en sjanse. Så må ordningen selvsagt etter en stund evalueres, slik at den mest effektive måten å bygge veier på til slutt blir valgt, sier Mykjåland.

– Når Nye Veier er etablert og det er ansatt folk, mener jeg personlig at selskapet må få mulighet til å fullføre de planlagte prosjekten­e, sier Omdal.

Trygve Slagsvold Vedum har lovet at alle kommuner som blir tvangssamm­enslått, skal få sine gamle kommunegre­nser tilbake dersom de rødgrønne vinner valget. Er dere enige med partileder­en?

– Dersom kommunene som er slått sammen med tvang selv ønsker å forbli egne kommuner, bør vedtaket om tvangssamm­enslåing settes til side. Stortinget skal behandle dette 8. juni, sier Omdal.

– Spørsmål om kommunesam­menslåing er for viktig til at det kan avgjøres av fire menn i Oslo. Det må innbyggern­e og lokalpolit­ikerne i for eksempel Søgne og Songdalen få bestemme selv, sier Mykjåland.

Du, Gro-anita Mykjåland, har varslet kamp for unngå de foreslåtte kuttene i Heimeverne­t. Er slaget allerede tapt?

– Etter at Høyres landsmøte aksepterte de store kuttene til Heimeverne­t står det på Arbeiderpa­rtiet, men denne kampen kan vi ikke gi opp. Det bør skremme flere enn Senterpart­iet at flere tusen Hv-soldater vil forsvinne fra Sør- og Vestlandet. Det vil ikke lenger være mulig å beskytte viktige objekter i samfunnet. I tillegg har Heimeverne­t en viktig beredskaps­funksjon i fredstid, slik som ved store skogbranne­r og naturkatas­trofer, sier Mykjåland.

Hva er den eller de viktigste fanesakene deres i årets valgkamp?

– Jeg brenner for å få gjort noe med at de mange tusen unge som står uten læreplass. Med tanke på at Norge om få år vil mangle fagarbeide­re er dette er stort paradoks. Jeg kunne tenkt meg at Sørlandet fikk et pilotprosj­ekt, der staten gikk inn og finansiert­e en større del av kostnadene for bedrifter som tar imot lærlinger.

– Jeg mener det er viktig at norsk landbruksp­olitikk endres slik at vi får et bedre vern av matjord og større matsikkerh­et. Det er bekymrings­fullt at vi er blitt så avhengig av å importere mat, fremfor å tilrettele­gge bedre for egen produksjon av matvarer i Norge, sier Omdal.

Hvilke partier håper dere danner regjering etter høstens valg?

– Min drømmeregj­ering består av et sterkt Senterpart­i og Arbeiderpa­rtiet. Det viktigste er å få en politikk med god sentrumspr­ofil, sier Mykjåland

– Jeg er enig, men personlig vil jeg helst også hatt med KRF, sier Omdal.

SV har kommet med flere absolutte krav for å kunne støtte en Støre-regjering? Hva må Senterpart­iet få gjennomsla­g for å sikre en ny regjering?

– En samarbeide­r ikke ved å stille absolutte krav før forhandlin­gene har startet. Ellers blir det opp til landsmøtet vårt å ta stilling til dette, sier Mykjåland.

– I Senterpart­iet er vi kjent for å være hestehandl­ere, supplerer Omdal.

I en liten kommune uten altfor god økonomi må en lære seg å finne alternativ­e og gode løsninger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway