Fædrelandsvennen

Vi er alle sosialdemo­krater

President Trump og Brexit hadde ikke vært mulig uten bred oppslutnin­g om ytre høyre blant tradisjone­lle arbeiderkl­asse-velgere. Samtidig sliter sosialdemo­kratiske partier i Europa i motvind.

-

Ibåde Sverige og Danmark har de sosialdemo­kratiske partiene nå oppslutnin­g under 30-tallet. Arbeiderpa­rtiet ligger rett over 30-tallet i gjennomsni­ttet av norske målinger. En gang i en ikke altfor fjern fortid, hadde de nordiske sosialdemo­kratiske partiene ambisjoner om å være «40-prosent»-partier.

Den samme tendensen ser vi ellers i Europa. Selv om høyrepopul­istene gjorde det svakere enn fryktet i Nederland, så ble valget en katastrofe for det sosialdemo­kratiske partiet. I Frankrike er det en reell mulighet for at Nasjonal Fronts Marine Le Pen kan bli ny president, men det finnes ingen som reelt tror at sosialistp­artiets kandidat har noen mulighet til å vinne valget. Derimot er den tidligere sosialdemo­kraten Emmanuel Macron av mange regnet som favoritt til å vinne, etter at han etablerte sin egen politiske bevegelse for fornyelse av fransk politikk.

I Storbritan­nia, som ennå er preget av Brexit-sjokket, ligger Labour med brukket rygg – etter at partiet har forsøkt seg på en kraftig venstredre­ining under Jeremy Corbyns ledelse. Det konservati­ve partiet har for tiden om lag 20 prosentpoe­ngs ledelse

Tradisjone­lle høyrekreft­er stiller seg bak det som tidligere er oppfattet som klassisk venstresid­e-politikk.

på Labour (45 mot 25 prosent), mens det fremmedfie­ndtlige Brexit-partiet UKIP har rundt 10 prosent på målingene. O g selv om de tyske sosialdemo­kratene, under ledelse av Martin Schulz, overrasken­de har meldt seg på som en seriøs utfordrer til å vinne regjeringm­akt i Tyskland, så ligger også oppslutnin­gen om SPD bare rundt 30 prosent av stemmene – selv etter et kraftig byks oppover meningsmål­ingene den siste tiden.

I Norge liker vi å hylle «den norske modellen». Vi liker å snakke om Norge som et samfunn der vi tar vare på hverandre, der fellesskap­et stiller opp for dem som trenger hjelp, samtidig som hardt arbeid, kreativite­t og innsats blir belønnet. Vi har små forskjelle­r, et finmasket sosialt sikkerhets­nett og en grunnlegge­nde trygghet tuftet på at vi har tillit til hverandre – samtidig som det faktisk er mulig å bli rik for den som våger og vinner. Det er så vellykket at vi denne uken ble kåret til verdens lykkeligst­e nasjon. U avhengig av politisk ståsted, så vil de fleste erkjenne at den norske arbeiderbe­vegelsen har en stor del av æren for at vi har kommet dit vi har kommet. Likevel velger altså store grupper av tradisjone­lle arbeiderkl­asse-velgere andre partier. Ved stortingsv­alget i 2013 stemte nesten hver femte Lo-organisert­e på Frp. Under halvparten av de fagorganis­erte stemte Ap. Noe av forklaring­en er sannsynlig­vis at arbeiderbe­vegelsen har vunnet seieren om velferdsst­aten. I Norge er det ingen av de store partiene som kjem- per mot skattefina­nsierte fellesgode­r som helse og utdanning. Tvert imot er vi i den smått absurde situasjon at vi med den på papiret historisk sett mest mørkeblå regjeringe­n Norge noensinne har hatt, opplever at det offentlige­s andel av BNP nå er på over 50 prosent. Noen med sans for spissformu­leringer ville kanskje konkludert med at vi med Høyre og Frp i regjering har kommet halvveis til kommunisme­n. Men slik har det altså blitt i verdens lykkeligst­e land – og kanskje burde venstresid­en feire det som sin endelige seier, når selv høyresiden ivrer for enda mer skattefina­nsiert offentlig forbruk. Det påfallende nå er at vi ser de samme tendensene også i andre land, der tradisjone­lle høyrekreft­er stiller seg bak det som tidligere er oppfattet som klassisk venstresid­e-politikk. Selv i USA var det mange som stemte på Donald Trump fordi de trodde på løftene om en helserefor­m som ville være billigere for den enkelte – og samtidig sikre helsetjene­ster for alle garantert av det offentlige. Tradisjone­lle republikan­ere hadde store problemer med disse valgløften­e, men de traff målgruppen av hvite arbeiderkl­assevelger­e uten høyere utdanning. Når ytre høyre-bevegelsen­e sam- tidig er den politiske kraften som oppfattes som garantiste­n mot økt innvandrin­g, så har det tilsynelat­ende skapt en varig velgervand­ring fra det sosialdemo­kratiske sentrum ut mot høyre fløy.

Høyre-populister har altså adoptert tradisjone­lt sosialdemo­kratisk politikk, men lagt til fremmedfry­kt og en retorikk som argumenter­er for å vende tilbake til den gangen verden var enklere, samfunnsen­dringene gikk saktere og mangfoldet var mindre. Det kan virke trygt og forlokkend­e for dem som føler at alt dette som er nytt og annerledes også er truende og skummelt. K anskje sosialdemo­kratiets problemer til syvende og sist kan oppsummere­s i postulatet «vi er alle sosialdemo­krater». Talende nok var det Høyre-statsminis­ter John Lyng som først formulerte postulatet, selv om det i ettertiden er blitt tillagt Einar Førde som 20 år senere utga en bok med denne tittelen. Men, altså, om vi alle er sosialdemo­krater, så er det kanskje ikke sosialdemo­kratiet som er i krise, likevel. De har vunnet kampen om samfunnsmo­dellen. Men sliter med å vinne valg.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Noen med sans for spissformu­leringer ville kanskje konkludert med at vi med Høyre og Frp i regjering har kommet halvveis til kommunisme­n, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet finansmini­ster Siv Jensen, Frp, og statsminis­ter Erna Solberg, Høyre.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Noen med sans for spissformu­leringer ville kanskje konkludert med at vi med Høyre og Frp i regjering har kommet halvveis til kommunisme­n, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet finansmini­ster Siv Jensen, Frp, og statsminis­ter Erna Solberg, Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway